Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sürecin panzehiri sivil anayasa

Kobani olayları bahane edilerek hedef alınan "Kardeşlik Hukuku" Akil Adamlar ve Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecine yönelik gösterdiği kararlılıkla yeni bir ivme kazandı.Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata'dan taraflara önemli bir çağrı geldi.Korkutata, çözüm sürecini hedef alan yapılar sergilenen kararlı tutum karşısında dezenformasyona sarılırken, sahneye konulan kirli planların panzehiri olarak sivil anayasayı işa
Sürecin panzehiri sivil anayasa
22 Ekim 2014 09:17:00
Kobani olayları bahane edilerek hedef alınan "Kardeşlik Hukuku" Akil Adamlar ve Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecine yönelik gösterdiği kararlılıkla yeni bir ivme kazandı.Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata'dan taraflara önemli bir çağrı geldi.Korkutata, çözüm sürecini hedef alan yapılar sergilenen kararlı tutum karşısında dezenformasyona sarılırken, sahneye konulan kirli planların panzehiri olarak sivil anayasayı işa

EZGİ ÇELİK ANKARA

Kobani olayları bahane edilerek hedef alınan "kardeşlik hukuku" akil adamlar ve Başbakan Davutoğlu'nun çözüm sürecine yönelik verdiği kararlılıkmesajıyla yeni bir ivme kazandı. Çözüm Sürecini hedef alan yapılar sergilenen kararlı tutum karşısında dezenformasyona sarılırken, sahneye konulan planların panzehiri olarak sivil anayasaya işaret edildi. Akil İnsanlar toplantısında da "Sivil Anayasa"ya özel vurgular yapılırken, Bingöl eski milletvekili ve Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata'dan taraflara önemli bir çağrı geldi. Milat'a konuşan Korkutata, "Herkesin sahiplendiği, etnik olmayan bir Anayasa barışa giden yolu taçlandıracaktır. Darbe ürünü Anayasa başta olmak üzere bir dizi hukuku00ee ve idaru00ee yapının değişmesi elzemdir" dedi.

Kin ve nefret algısı

Süreci provoke etmek isteyen, geri adım atan ve kardeşlik hukukunu zehirleyenlerin kaybedeceğini vurgulayan Korkutata, Çözüm Sürecinin Sivil Anayasa ile taçlandırılmasını istedi.Bingöl eski milletvekili ve Doğu ve Güneydoğu Kalkınma Vakfı Başkanı Hüsamettin Korkutata, Milat'a Kobani üzerinden yapılan protestoları ve çözüm sürecine dair değerlendirmelerde bulundu. Korkutata, Kobani olaylarının Türkiye içindeki bazı güçlerin açıkça Türkiye'nin IŞİD'e yardım ettiğini söyleyerek ve doğuda ve batıdaki Kürt gençliği arasında oluşturdukları bir kin ve nefret algısından dolayı olduğunu belirtti.

Demirtaş olacakları kestiremedi

Korkutata, "En son yanılgının oluşması için her şey hazırken kibriti de Demirtaş çaktı. Kibriti çakınca böyle tutuşacağını bana göre akıl etmiyordu ama müthiş bir patlama ile ülkenin her tarafına yayıldı. Kobani olaylarının asıl sebebi oluşan birikimdi ve bunun patlaması neticesinde meydana geldi. Bölgede ki insanların bütün ekseriyeti provokatif hareketlere rağmen barışın ve sürecin devamının şart olduğuna inanmaktadır. Mutlaka barışın akamete uğramasını isteyenlerde vardır. İnanıyorum ki barış süreci için toplumsal bir mutabakat var. Bunun mimarı da Recep Tayyip Erdoğan'dır. Çok güçlü bir irade ortaya koydu" dedi.

İşte çözümsüzlük isteyenler

6/7 Ekim olaylarıyla Çözüm Sürecine darbe vurulmak istendiğini vurgulayan Korkutata, "Darbe denemesinin ardından hükümet hedef alındı. İktidarı yıpratmak isteyenler inlerinden çıktı. Güçlü bir provakatif hareket ortaya çıktı. Gezi, 17 ve 25 Aralık olaylarında Kürtler yoktu. İlk defa Kürt gençleri ortaya çıktı ve hükümet, millet düşmanları, dış mihraklar da sahaya indi. Ancak toplumsal mutabakat sahneye konan son oyunu da boşa çıkardı. Millet bir kez daha iradesine sahip çıktı. Millet Çözüm Sürecine de sahip çıktığını böylece gösterdi. Dolayısıyla bugün kardeşçe bu süreci yürüteceğiz. Çünkü Türkiye'nin olmazsa olmazı bu meseleyi halletmektir. Bugün Avrupa, Amerika bizim dışımızdaki Suriye ve Irak dahil bütün ülkeler Türkiye'nin bu meseleyi çok adil ve doğru şekilde halletmesini istemiyor. Diyorlar ki; Türkiye bu kamburu üzerinden atarsa Türkiye'yi tutamayız. Çünkü gördüler ki bu meseleyi hallettiği zaman Türkiye çok dinamik genç nüfusuyla dünyadaki birçok dengeyi değiştirebilir. Biz bu sorunu halletmeye kalktığımızda da bazı güçler tedirgin olmaya başladı. Küresel beyler ne yaparsa yapsın kimse bu ülkeyi bu yoldan geri döndüremez caydıramaz" şeklinde konuştu.

Muhalefet iyi bir sınav vermedi

Türkiye'de bir muhalefet sorunu yaşandığına dikkat çeken Korkutata, "Muhalefet iktidarı götürmek için her şeyi mubah sayıyor. Devletin birliğini beraberliğini ayrı, partinin birliğini ayrı düşünmek gerekir. Ama maalesef "AK Parti gitsin ne olursa olsun" düşüncesi var. Şimdi birçok muhalefet liderine bunu sormak lazım; bu gitsin kim gelsin kardeşim? Sen milletin evine baskıyla korkutmayla girmektense milletin evine değil gönlüne gir iktidar ol. Demokratik yollar dışında başka yol düşünenler kendi yollarını cehennem çukuruna indirirler. Süreçte gördük ki bu ülkenin arabası okulu tahrip ediliyor olaylarla sevinenler oluyor, böyle bir durum olabilir mi? Bu süreçte en iyi imtihanı MHP vermiştir. MHP, "Ben memlekete indirilen bu darbeye karşıyım" demiştir. Zaten dış güçlerin maşası olan insanlar dumanlı bir gün arayarak saldırıya geçmek istiyor" dedi.

Sivil anayasa çağrısı

Çözüm Sürecinin hayati öneme sahip olduğunu belirten Korkutata, özellikle bölge sorunlarını yakından bilen herkesin taşın altına elini koyması gerektiğine vurgu yaptı. Süreci provoke etmek isteyen, geri adım atan ve kardeşlik hukukunu zehirleyenlerin kaybedeceğini vurgulayan Korkutata, Çözüm Sürecinin Sivil Anayasa ile taçlandırılmasını istedi. Korkutata, "Hükümet yeni reformlar ve yeni bir yol haritası için çalışmalarını yürütüyor. Bu çalışmalar içerisinde sivil, özgürlükçü bir Anayasa mutlaka olmalıdır. Herkesin sahiplendiği, etnik olmayan bir Anayasa barışa giden yolu taçlandıracaktır" şeklinde konuştu.