Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Tatil bitti şimdi bakım zamanı!

​Pandemi, çip krizi, tedarik sorunu, döviz ve enflasyondan kaynaklı üretim maliyeti artan otomobil fiyatları yüzünden, vatandaşlar araçlarına gözü gibi bakmaya başladı. Uzun yıllar sorunsuz araca binmenin en önemli etkeni otomobil bakımlarını düzenli yaptırmak.
Tatil bitti şimdi bakım zamanı!
18 Temmuz 2022 00:00:00
​Pandemi, çip krizi, tedarik sorunu, döviz ve enflasyondan kaynaklı üretim maliyeti artan otomobil fiyatları yüzünden, vatandaşlar araçlarına gözü gibi bakmaya başladı. Uzun yıllar sorunsuz araca binmenin en önemli etkeni otomobil bakımlarını düzenli yaptırmak.

Araç sahibi olmak hayatı ve ulaşımı kolaylaştırması nedeniyle iş ve özel hayatta önemli ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Bu önemli ihtiyaç, sabit giderlerin yanı sıra aniden ortaya çıkabilen masrafları da beraberinde getiriyor. Bunlardan bir tanesi de 9 günlük bayram tatilinde milyonlarca insanın otomobilleriyle uzun yola çıkması oldu. Sürücüleri uyaran Auto King ve Generali Sigorta, araç masraflarını azaltacak önerilerde bulundu.

Bakımlarınızı zamanında yapın

Aracın performansı, kullanım ömrü ile sürüş güvenliği ve yasal açıdan düzenli bakım yaptırmak bir zorunluluk. Araç ile ilgili tüm bakım ve onarım işlemlerini yetkili servisler aracılığıyla geciktirmeden zamanında yapmak, birçok masrafın önüne geçilmesini sağlar.

aracbakimi_bbfb3c4bc1c76f9b5bcc0efadeeba8a0.jpeg

Lastik basıncına dikkat edin

Lastiklerin basınç seviyeleri, yakıt tüketiminde önemli noktalardan biridir. Araç için en ideal lastik basınç değeri, aracın en iyi yol tutuş şeklini almasını sağlayacak ve yakıt tüketimini düşürecektir. Lastik basınç değeri ne çok düşük ne de çok yüksek olmalıdır.

Klimayı doğru kullanmak önemli

Araç sıcaklığını ideal seviyeye getiren klimalar, sürücü ve yolcular için oldukça önemlidir. Baharda ve yaz aylarında aracı kullanmadan önce camlar açılmalı, içerideki sıcak hava dışarı atılmalı. Ayrıca araç yüksek devirde sürüş halindeyken klima devreye sokulmamalı, düşük hızdayken klima çalıştırılmalıdır.

Ani hıza dikkat et, tasarruf sağla

Ani hız değişimleri ve aşırı hız yapmak aracın daha fazla yakıt tüketmesine neden olur. Ani hız değişimlerine dikkat ederek araç masrafları azaltmak mümkündür. Bu durum %30’a varan yakıt tasarrufu sağlar.

bulentsanli_9340f32181ce57d708cec4e3c4a12fce.jpg

Yüksek maliyetlerden kurtulmanın yolları

Araç sahiplerini yüksek bakım maliyetlerinden korumanın en etkili yöntemi zamanında yapılan bakımlardır. Konuyla ilgili açıklama da bulunan Auto King Servislerden ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Şanlı, “Motor yağı kullanım sıklığına göre sürtünmeden kaynaklı olarak kirlenir. Böyle bir durumda aracın performansı ve motor parçalarının dayanıklılığı düşer. Bu nedenle yenilenen motor yağı, tatil nedeniyle gerçekleşen uzun yolculukların oluşturacağı hasarların önünü kesebilir” diye konuştu.

Şanlı bazı önerileri de maddeler halinde sıraladı:

- Lastik bakımı performansı artırır ve yakıt tüketimini azaltır.

- Aracın fren hidroliği depo ağzından 1.5 cm kadar aşağıda olmalı.

- Yolcu ve sürücülerin sağlığı açısından sıklıkla kullanılan araç içinin detaylı temizliği oldukça önemlidir.

- Sağlıklı ve uzun ömürlü bir motora sahip olmak için araçların akciğerleri olan hava filtrelerinin zamanında değiştirilmesi gerekir.