Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Eylül 2023

​13. Buruciye Şiir Akşamları üzerine

10. Sivas Kitap Günleri kapsamında Âşık Veysel anısına düzenlenen 13. Buruciye Şiir Akşamları vesilesiyle Sivas’ta dostlarla bir araya geldik. Gecenin Âşık Veysel adına ithaf edilmiş olması da ayrıca değerliydi. Sivas’a yakışan bir gece oldu. Şiir, bu toprakların en güzel meyvesi. Öncelikle emeği geçen kurumları ve kişileri tebrik ediyoruz.

Sivas’ı yönetenler bugüne değin kültür ve sanatta, eksiğiyle fazlasıyla, her şeye rağmen dikkat çeken ve örnek alınan işler yaptılar. Kültür ve sanat alanında faaliyet göstermek zordur. Bu alana yatırım yapmak kısa vadede size bir şey getirmeyebilir. Ancak ısrarla ve belli bir istikamette kültür ve sanat damarını diri tutacak işleri marka yaptığınızda adınızdan söz edeceklerdir. Bu anlamda Buruciye Şiir Akşamları bilinen bir sanat etkinliğidir. Bu işlerin takipçisi az gibi görülse de kültür ve sanat aslında çok hassas bir konudur. Olası olumsuzluk durumunda, birden herkesin gündeminde olabilirsiniz. Çünkü toplumun hassas dinamikleri buradadır. İçinde herkesi ve her kesimi ilgilendiren ve bağlayan unsurları barından kültür ve sanat, toplumun nabzının attığı merkezi bir noktadır. Yeter ki dikkatleri oraya çekecek işler yapın. Birden bire kameralar o alana döner, haberin ve gündemin ana konusu olursunuz. Sivas’ta olup bitenler biraz öyle. Çünkü şehre bir hareketlilik gelmiş.

Yazarlar, şairler, sanatçılar Sivas’ın zaten var olan ve her muhitinde görülen tarihî dokusundan ve kültür ikliminden etkileniyor. Doğal olarak Sivas’tan kültür ve sanat alanında işler bekleniyor. Böyle tarihî bir şehre yakışanı yapmak gerek. Kültür ve sanat, şehri yönetenlerin ve söz sahibi kişilerin uhdesine verilmiş tabii bir iş olmalı. Eğer yetkisi ve etkisi olanlar bu alana bigâne ise bu sorumluluğu yerine getiren kişilerin işinin çok zor olduğunu da ifade edelim. Zira Sivas’ta söz söyleme salahiyetinde olanların sayısı az değil. Kültürel ve düşünsel anlamda fikir ayrılıkları da olabilir. Burası Sivas. Geleneğin de hâkim olduğu bir şehir. Kültür ve sanat erbabı kalem ehlini memnun etmek zor, ikna etmek ise daha zor. Birlikte iş yapmak zor, kendiniz yapsanız onda da daha fazla zorluklar yaşayabilirsiniz. Şehirle anılacak işler yapmak istersiniz, iş birliği düşünürsünüz ama gönüllü bulamazsınız. Yalnız kalırsınız veya bırakılırsınız. Sonra da eleştiri oklarına maruz kalırsınız. Sivas’ta olanları da takip ettiğinizde bu minval üzere bazı durumlar olduğunu görürsünüz. Ne olursa olsun şehrin havasını değiştiren, şehir için koşan ve şehrin birikiminin farkında olanların gayretini de görmek gerekir. Bu noktada 13. Buruciye Şiir Akşamları’nın gelenek hâline gelmesi başlı başına büyük bir başarıdır. Kaç şehirde böyle güzel işler vardır? Şiire kim bu kadar kıymet vermiştir? Günümüz şiirini bilen ve şairleri ağırlayan kaç şehir var? Bu işlere bütçe ayıran kaç belediye var? Kaç başkan şiire ve şaire değer veriyor? Kaç şehirde böyle sanatçılar var? Bu soruların cevabı malumunuz. Burada tekrara gerek var mı? Bence yok. O hâlde gelin, hep birlikte amasız, fakatsız Sivas Belediyesini ve bu işin gönüllüsü kişileri takdir edelim. Eksikler vardır, pek sanmıyorum ama unutulan da olabilir. Şairler ince ruhludur, hassastır. Gün gelir, herkesin gönlü alınır.

Sivas özelinden hareketle zihnimi uzun süredir meşgul eden taşradaki kültür ve sanat alanında yaşanılan sorunları burada dikkatlerinize sunmak istedim. Her yerde benzer bir durum olduğunu duyuyoruz. Gerçi taşranın hikâyesi hep böyledir. Sivas ise tarihte de hareketliydi, günümüzde de o hareketlilik devam ediyor. Bir iç muhasebe yapıp yüzleşmek gerekiyor. Ancak olmuyor. Oysa aynı şehirde yaşayan kaç şair var ve bunlar niçin bir sofrada buluşamaz? Birlikte düşünelim. Bir tarafın hep eksik kalıyor. Niçin böyle oluyor? Bir hususu da belirtelim. Sivas’a gelen şairlere incelik gösterilmesi, her bir şairle ayrı ayrı ilgilenilmesi takdire şayandı. Burada iltifat misafiredir belki Sivaslı şairlerimiz ev sahibi hükmünde sayılır.

13. Buruciye Şiir Akşamları her tartışmanın ve her farklılığın üstünde bir değerde hafızalarda yerini almalı. Kayıt düşüldü. Geceye katılan şairlerimizi de burada analım: Ahmet Mahir Pekşen, Ahmet Zahit Erbaş, Ali Bal, Ali Sali, Beşir Ayvazoğlu, Bilal Tırnakçı, Hasan Fahri Tan, Hüseyin Akkaya, Hüseyin Kaya, İbrahim Yasak, Leyla Arsal, Mehmet Aycı, Münir Çakmak, Şeref Akbaba. Daha sağlıklı ve hakkaniyetli değerlendirmeler zaman geçtikçe yapılacaktır. Şimdi duygusal davranılabilir. Birçok şehrin ihmal ettiği kültür ve sanat, Sivas’ta unutulmuyor, güzel hatıralar kaldı. Bu vesile ile Belediye Başkanı Hilmi Bilgin’e, Sivas Kültür A.Ş. ve emeği geçen diğer kurumlara, şiire ve sanata gönül veren dostlara gönülden teşekkür ederim. Şairlerin sesi var olsun, şiirimiz yaşasın!