Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2417.70
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ocak 2022

17 bin 831 kişi taahhütle serbest kaldı

AK Parti’nin sokaktan geçen sıradan insana dahi dokunan, adalet mekanizmasındaki reform ve adımları bir bir olumlu sonuçlarını veriyor. Ölçülebilir nitelikteki somut olumlu sonuçlar ve geri dönüşler büyük heyecan yaratıyor. Başkan Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı’nda açıkladığı üzere hukuk ve demokrasi alanındaki seferberlik, Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’ün özveri ve çabalarıyla son hızla devam ediyor. Bu alanlardaki eksiklik ve aksaklıklar hızla bir bir gideriliyor. Özellikle demokrasi, adalet ve hukuk alanında atılacak adımlar, yapılacak reformlar Türkiye’yi 2023 hedeflerine daha sağlam taşıyacaktır.

****

Adalet Bakanlığınca, Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında “vatandaşa güven esastır” anlayışıyla yapılan yasal düzenlemeyle kişi hak ve özgürlüklerini genişleten önemli bir adım atılmıştı. Adalet Bakanlığında açıklanan resmi verilere göre; İfade almak amacıyla düzenlenen yani kendisine ulaşılamadığı için ifadesi alınamayan şüpheli veya sanık hakkında çıkarılan yakalama emri doğrultusunda “mesai saatleri dışında yakalananlardan” 17 bin 831 kişi, belirlenen tarihte yargı mercii önünde hazır bulunmayı taahhüt ederek serbest kaldı. Gerçekten bu konu yargı camiasında çok tartışılan, demokrasi, kişi hürriyeti ve insan hakları noktasında büyük mağduriyetler yaratan bir sorun ve çözülmesi gereken bir konuydu. Örneğin basit bir hakaret suçundan dolayı açılan soruşturma veya kovuşturma nedeniyle bir şekilde şahsa ulaşılamamış ve savunması alınamamışsa ifade almaya yönelik çıkarılan bir yakalama emri yüzünden ilgili savcı veya hâkim uykusunu bozmasın diye 80 yaşındaki yaşlı adam sabaha kadar karakollarda bekletilebiliyordu. Hâlbuki ilgili savcı veya hâkim azıcık fedakârlık yapsa, bu düzenlemeden önce de şahsın ifadesi hemen alınıp hemen de evine gönderilme imkânı her zaman vardı.

****

Gerçekten İnsan Hakları Eylem Planı’nda yer alan “Uygulamadan Kaynaklı Aksaklıklar Nedeniyle Kişi Özgürlüğünün Kısıtlanmasının Önlenmesi” hedefi kapsamında yapılan değişikliklerden biri de dediğimiz gibi yakalama veya zorla getirme kararlarının mesai saatleri dışında infaz edilmesinden kaynaklanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması oldu. Yapılan düzenleme ile sadece ifadesi alınmak üzere verilen bir yakalama kararı kapsamında mesai saatleri dışında yakalanan kişiye, makul bir sürede ifadesine ihtiyaç duyan adli makamlara başvurmayı taahhüt etmesi şartıyla Cumhuriyet savcısının emri doğrultusunda serbest bırakılması imkânı getirildi. Vatandaşların itibar, onur ve haysiyetini koruma gayesiyle ve “vatandaşa güven esastır” ilkesi gereğince yapılan düzenleme ile sırf ifade almak üzere gece yarısı gözaltına alma, otelden, havaalanından yakalama gibi işlemlere artık son verildi.

****

Ceza adaleti sisteminde kişi özgürlüğü ve güvenliği temelinde hayata geçirilen bu reformla yürürlüğe girdiği 14 Temmuz 2021’den bu yana bakanlık kaynaklarına göre “17 bin 831 vatandaş” taahhüt vererek yani bildirilen tarihte ifadeyi vermeye geleceğine dair söz vererek serbest bırakıldı. Yürürlüğe giren düzenleme uyarınca gece yakalanan kişilerin durumu emniyet ya da jandarma görevlilerince sistem üzerinden kontrol ediliyor. İfadesi alınmak üzere mesai saatleri dışında yakalanan ve belirtilen tarihte yargı mercii önünde hazır bulunacağına dair taahhütte bulunan kişinin durumu saat kaç olursa olsun Cumhuriyet savcısına bildiriliyor. İlgili kişiler, Cumhuriyet savcısının emir vermesi üzerine serbest bırakılırken, bu karar bilişim sistemine de işleniyor. Bu hüküm yani bu şans tutuklamaya yönelik olan değil ifade almaya yönelik olan her yakalama emri için ancak “bir kez” uygulanabiliyor. Ve verdiği taahhüdünü yerine getirmeyen yani söz verdiği zaman ve yerde ifade vermeye gelmeyen kişiye, yakalama emrinin düzenlendiği yer Cumhuriyet savcısınca bin lira idari para cezası verilebiliyor.