Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 May 2016

19 yıldır Çıkmayan Sarımsak Kokusu

Toplum mühendisliği kolay bir iş değildir. Siyaset, sosyal, kültürel, ekonomik, psikoloji, sosyoloji gibi ilimlerin tamamı ile birlikte daha birçok bilim dalının bir arada yoğrulması ile ortaya çıkan tecrübelerle öğrenilir. O nedenle bu mühendislik dalının çok fazla uzmanı bulunmaz. Zaten meslekte sayılmamalıdır. Bu mühendisliğin üniversitesi de, fakültesi de, yüksekokulu da, lisesi de yoktur. Bu mühendislik ilmine tek kişi de sahip olmaz, çok kişi de.

Bu mühendislikle dünyaya, ülkelere, bölgelere, topluma, bireylere yön verirsin. Hangi ülkeye hangi uygulamayı yaparsan, hangi tepkiyi alacağını, hangi topluma hangi etkiyi yaparsan hangi toplumsal tepkiyi göreceğini iyi bilirsin. Toplum mühendisliği bir nevi toplumların derinlemesine analizini iyi yapıp onları istediğin şekilde yönlendirme sanatıdır. Bunu bizim gibi sıradan insanlara öğretmezler. Vakıf olana kadar da yaşınız ilerler. Bir nevi seçkinlerin işidir.

Bizler mesleğimiz gereği bu mühendisliğin sadece etkilerinden yola çıkarak farkına varabiliyoruz. Kişileri yıldız yapma, kişilerin yıldızını söndürme bu mühendisliğin ana görevlerinden biridir. Aynı zamanda toplumsal algı yönetimi olarak ta adlandırılabilir. Çevrenizde nice becerikli insanlar görürsünüz. Heba olurlar giderler. Ama çevrenizde nice insanlar da görürsünüz ki size o kadar büyük gösterilir ki yanlarına sokulamazsınız. Adeta ayrı dünyalardan gelmişlerdir. Fakat zamanla o kişileri tanıdığınızda sizden farklı varlıklar olmadığını görür kendi kendinize hayıflanırsınız. Çünkü bu mühendisliğin en büyük silahı gizemdir. O gizem sayesinde-haşa sümme haşa- insanları tanrılaştırarak size sunarlar.

Bizler bunun en sık örneğini siyasette aşikar şekilde görürüz. Siyasete yön verenler, dizayn edenler bu metotları uygularlar. Son 25 yıldır meslek hayatımda gördüğüm uygulamaları var. Tüm bunları neden izah etmeye çalıştım? Şu an siyasette toplum mühendisliği işletiliyor. Algılar ona göre dizayn ediliyor. Yeni figürler, yeni aktörler devreye konuluyor.

İşte bu noktada gelişmeleri nasıl okumamız gerekecek? Toplumsal mühendisliğin parçası olarak mı, ülkenin ve toplumun bir ihtiyacı olarak mı? Çünkü toplum mühendisliği bazen işe yaramaz. Hakikaten toplumun ve ülkenin ihtiyaçları bunu gerektirebilir.

Bu noktada Meral Akşener hareketinin bir toplum mühendisliği olayı mı olduğunu yoksa toplumun ihtiyacından mı kaynaklandığını çözemiyorum. Fakat bu ismin siyaset sahnesinde 22 yıldır varlığı da dikkatimi çekiyor.

Sonra bakıyorum ki 28 Şubat sürecinde Susurluk olayı ile Bakanlıktan indirilen Mehmet Ağar'ın yerine Meral Akşener'ın göreve gelmesi ... Bu aşamada parlayışını sağlayan olayları hatırlıyorum. Akşener'in 22 yıldır adını gündemde tutan olaylar aklıma geliyor. Bu kapsamda bugün adı unutulsa da Onbaşı Kadir Sarımsak olayı, Emniyet Genel Müdürü'nün görevden alınarak Kemal Çelik'in yerine atanması ve kapı kırma olayı, MGK'da askerlerle tartışma olayı.

Bir dostum dedi ki Kadir Sarımsak olayını bir incele. Tekrar bir gözden geçir. Aktif gazeteci idim. Fakat bu olayı takip eden arkadaşlar farklı idi. Geri dönüp baktığımda Kadir Sarımsak'ın adı unutulsa da bu olaydan dolayı meşhur olan Bülent Orakoğlu halen gündemde ve bu olayın rantını yiyor. Hanefi Avcu bu dönemde meşhur oldu. Meral Akşener'ın 22 yıldır gündemde kalmasının nedenleri arasında Sarımsak olayının etkisi var. Fakat Sarımsak olayı unutuldu ve gizemini koruyor. Perde arkası tam aralanmadı.

Fakat Meral Akşener ise bu gibi olaylar nedeniyle siyasette varlığını sürdürdü ve MHP'nin potansiyel Genel Başkanı. İşte bu nedenle sormadan edemiyoruz. Meral Akşener bugün için toplumsal mühendisliğin sonucu mudur, yoksa toplumun gerçek ihtiyacından dolayı mı umut oldu?

Haksızlık etmeyelim. Eğer 19 yıldır çıkmayan sarımsak kokusu çözülürse Meral Akşener hareketinin toplum mühendisliği mi yoksa toplumsal ihtiyaçtan mı kaynaklandığını daha rahat görürüz.

Not: Bu satırları karaladığım sırada MHP kongresinin iptal edilmesi halinde yeni bir siyasi hareket oluşturulacağı bu hareketin içinde AK Partili küskünler ile CHP'den bile bazı isimlerin dahil edileceği, Meral hanım hareketinin de burada devam edeceği kulisleri geldi.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsun