Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Ekim 2020

2021'de erken seçim olur mu?

Meclis’in açılmasıyla birlikte özellikle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ilk defa erken seçim tartışmalarını gündeme taşıdı. Muhalefetin bir kısmında 2021’de erken seçim olacakmış gibi bir atmosfer, bir hazırlık ve bir yakınlaşma çalışmaları var. Cumhurbaşkanı adayı olmak isteyenler şimdiden saha ve kulis çalışmalarına başlamışlar. Bir ihtimal dahi olsa erken seçim kararına karşı hazırlıksız yakalanmak istemiyorlar. CHP, iktidarın erken seçime gideceği ve gitmesi gerektiği kanaatinde. Erken seçime gidilecekse eğer bu kararı iktidarın daha doğrusu Cumhur İttifakı’nın alması lazım. Hatta Meclis’in erken seçim kararı alması için en az 360 oy gerekiyor. Buna da Cumhur İttifakı’nın oyu dahi yetmiyor. Yani Cumhur İttifakı’yla birlikte Meclis’te grubu bulunan en az bir muhalefet partisinin de oyu gerekli. AK Parti iktidarında erken seçim ile ilgili ne bir çalışma ne de bir gündem konusu var. İktidarın gündeminde kesinlikle bir erken seçim veya baskın seçim yok. Ne kurullarda ne de MKYK’da hiç gündem konusu dahi olmadı. Ne temsilcilerin ne de Başkan Erdoğan’ın ağzından bugüne kadar erken seçim ile ilgili hiçbir cümle çıkmadı. Tam aksine seçimlerin zamanında yapılacağı defalarca vurgulandı. Hem ülkede erken seçimi dayatan ne siyasi bir kriz ne de yönetilemeyecek kadar büyük bir ekonomik buhran var. Her şeye rağmen anketlere göre seçmenlerin yüzde 43-45 civarındaki bir oranı Başkan Erdoğan’ı halen de destekliyorsa iktidar niçin erken seçime gitsin ki?

Ancak erken seçimi tartışırken iki noktayı asla gözden kaçırmamak lazım. Birincisi, Başkan Erdoğan erken seçime giderse yeni sistem gereği daha 2023 yılına kadar yapacağı Cumhurbaşkanlığının ilk dönemi de burada sona erecektir. Daha üç yıla yakın bir süre varken ve bu sürede Cumhurbaşkanlığı devam edecekken Başkan Erdoğan neden erken seçime gitsin, önündeki üç yılı heba etsin? İkincisi ise bu güne kadar Türkiye’yi erken seçime götüren, erken seçim çıkışları yapan lider hep MHP lideri Devlet Bahçeli olmuştur. Yani bir anlamda erken seçimin anahtarı Sayın Bahçeli’nin cebinde. 3 Kasım 2002 seçimlerine ve 24 Haziran 2018 seçimlerine Bahçeli’nin çağrısı üzerine gidilmişti. Hatta 1 Kasım 2015 seçimlerinde dahi AK Parti’nin koalisyon teklifini ret edip, ülkeyi erken seçime götüren yine Sayın Bahçeli’ydi. O nedenle erken seçim denildi mi önce Bahçeli’ye bakmak gerekir. Bahçeli de sürekli bir şekilde “Erken seçim yok, herkes hesabını 2023’e göre yapsın” diyorsa bence erken seçim konusuna nokta konulmalı tabi ki şimdilik. Siyaset bu, “yarınki şartlar ne olur, neyi gösterir, neyi götürür” hep beraber göreceğiz.

Ha bu arada iktidarın seçim ve siyasi partiler yasasında köklü değişiklik hazırlıkları içerisinde olduğu gelen kulis bilgileri arasında. Yeni ittifak sisteminde özellikle birçok küçük parti hak etmedikleri oy ve milletvekili koltuğu kazandılar. Seçim barajının yüzde 5 veya 7’lere düşürülmesi üzerinde çalışmalar yapılıyor. Seçim sisteminde yapılacak olan değişiklikler doğal olarak en çok ittifakları etkileyecek. Ancak eğer seçim yasasında 2021 yılında bir değişiklik yapılırsa, bu aynı zamanda seçimlerin en erken 2022 yılında yapılacağı anlamına geliyor. Çünkü Anayasaya göre “Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” deniyor. Ha bu kanunu da tüm partiler bir araya gelip, bir defalığına dahi olsa değiştirme gücüne de sahiptirler. Seçim yasasında yapılacak olan değişiklikleri görmeden 2023 hesapları yapma, eksik olacaktır. Yeni bir seçim sistemi, ittifakları 3 veya 4’e dahi çıkarabilir. Özellikle Kemal Kılıçdaroğlu, “dostlarımızla kanacağız” derken yeni kurulan partileri erken seçim kartını da kullanarak yanında tutmak isteyecektir. CHP’deki bir kısım, yerel seçimlerde sağlanan başarının genel seçimlerde de tekrarlanacağına inanıyor. Ama diğer bir kısım da özellikle İzmir, Ankara, Antalya ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlarının yüksek beklentilerin çok azını dahi karşılamakta zorluk çekmeleri hatta fiyasko yaşatmaları gerçeğiyle erken seçim kartını haklı olarak pek kullanmak istemiyorlar.