Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ekim 2014

4 YILDA VERGİ KAYBI 26 MİLYAR LİRA

TÜRKİYE GRİ LİSTEDEN ÇIKTI

OECD bünyesinde kara para ile mücadele için kurulan Mali Eylem Görev Gücü'nün(FATF) Gri Listesinde 2010 yılından beri yer alan Türkiye, nihayet bu ayıptan kurtuldu, listeden çıkarıldı.

FATF yayınladığı 15.Takip Raporu'nda, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele konusundaki eksikliklerin giderilmesi alanında önemli ilerleme kaydettiğini belirterek, Gri Listeden tamamen çıkartılmasına karar verildiğini duyurdu.

Kara para aklayan ve terörü finanse eden ülke görümünden çıkmak hepimizi mutlu eder.

MERKEZ FAİZİ DEĞİŞTİRMEDİ

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bir hafta vadeli repo faiz oranını yüzde 8,25, marjinal fonlama oranını yüzde 11,25, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,5 seviyesinde sabit tuttu.

Merkez kararında; "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktiriyor. Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendiriliyor" denildi.

Öyle anlaşılıyor ki enflasyonda iyileşme sağlanmadan faizler indirilmeyecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 ile 31 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılan vergi denetimlerinde 26 milyar lira vergi kaçağı tespit ettiklerini ve vergi kaçırdığı belirlenen mükelleflere 53 milyar lira ceza kestiklerini açıkladı.

2015 yılı bütçesini TBMM Plan Bütçe Komisyonu'na sunumunda vergi denetimleri hakkında bilgi veren Şimşek, 2011-2014 yıllarında 207 bin mükellef nezdinde vergi incelemesi yaptıklarını söyledi.

Yorum yapmadan bir soru ile yetinelim;

Tespit edilen 26 milyar lira vergi kaçağının ve kesilen 53 milyar lira cezanın ne kadarı hazineye intikal etti?

ALTINDA TAKSİTLİ SATIŞA DÖNÜLDÜ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun(BDDK) yıl başında altın dahil kuyumla ilgilitümharcamalara getirilen kredi kartıyla taksit yasağını kaldırdı.

BDDK'nın yayınladığı genelgeye göre altın alımında kredi kartına 4 taksit yapılabilecek.

Altınbaş Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Kuyumculuk Sanayi Meclisi Başkanı İmam Altınbaş kararı, "Bu kanun ile bir nebze olsun sektörün sıkıntısının giderildiğini düşünüyoruz" diye karşılarken İstanbul Kuyumcular Odası da yeni düzenlemenin sektöre hareketlilik getireceğini belirtti.

Sektöre hareket gelirken halkımızın fazla açılıp borç batağına saplanmamasını dileriz.

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARINA YENİ DÜZENLEME

Kredi kartlarına uygulanacak olan azami faiz oranının hesaplama yöntemi değişti.

Merkez Bankası'nın ''Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ''egöre kredi kartı faiz oranları belirlenirken artık piyasalardaki en düşük ve en yüksek ihtiyaç kredisi faizleri baz alınacak.

Böylece kredi kartı faizi, ihtiyaç kredisi faizinden yüksek olacak. Dolayısıyla vatandaş ihtiyaç kredisi kullanmayı tercih edecek.

Önceki uygulamada, faizlerin düştüğü veya yükseldiği dönemde bu durum kredi kartlarına yansımıyordu.

Yeni hesaplama yöntemiyle piyasada faizlerin seyrine göre kredi kartı faizleri belirlenecek.

Bu kararla, faizlerin yükseldiği dönemlerde harcamaların frenleneceği tahmin ediliyor.

[email protected]