Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2395.84
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Temmuz 2012

Adalet ne yana düşer?

Mü'minin alameti farikasıdır, adaletli olması! ÖYM'lerle ilgili değişiklikten sonra başta seçilmiş milletvekilleri olmak üzere cezaevlerindeki binlerce insan için tahliye umudu doğdu.

İnsanlık tarihi başladığı günden bu yana, fitne fesat düşünen, nefsinin peşinden giden insanlara karşı iyiler de hep var olmuştur. İstediğin yasa ile istediğini yasakla! Kimsenin beynine ipotek koyamazsın. Darbeyi, cuntayı, hinliği, hainliği, millete düşmanlığı zihninin bir köşesinde planlayanlar hep olacaktır.

Şüphesiz kalplerdekini sadece Allah (CC) bilir!

İşin sosyolojik yönüne bakarsak da, önemli olan kamu vicdanında insanların mahkum edilmesidir.

Hapis yatmış bir insana, toplumun genel bakışı negatiftir. Hatta çoğu kez topluma karışmakta güçlük çeker yeniden suça bile itilebilirler. Mahalle damgası da diyebileceğimiz sosyolojik bir etiketleme oluşur ve hapis yatmış insanlar "güven" sorunu yaşarlar.

***

Türkan Saylan ve İlhan Selçuk gibi 80 yaşını geçmiş yaşlı insanlar, sabahın köründe evlerinden alındığında da rahatsız olmuştum. O zamanlar bunu Gerçek Hayat dergisindeki köşemde de yazmıştım.

Kaçma şüphesi olmayan, yaşlı ve hasta insanların sabahın köründe değil de daha sonra gözaltına alınabileceğini hatta çağrı yapıldığı takdirde, kendilerinin de savcılığa gelebileceğini belirtmiştim. O tür baskınların ve yakalama biçimlerinin, Ergenekon ve Balyoz gibi davalara destek verenlerin nazarında dahi olumsuz bir imaj verdiğini biliyordum. Nihayetinde AK Parti de siyasal bir parti ve kamu vicdanını gözetip kamudan oy talep ederek iktidara geliyor.

***

Mesela eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün durumu da benzer. Gürüz, 28 Şubat sürecinde "Ordu göreve!" kampındaydı ve on binlerce başörtülü kızın, hayallerini, umutlarını kısaca geleceğini çaldı. Bu dünyada sorulmazsa öbür dünyada sorulacak çok hesabı olduğuna inanıyorum. Çünkü vebal denilen kul hakkına çok girdi. Aileleriyle birlikte belki de milyonlarca insanın ahını aldı.

Ama Gürüz buna rağmen, tutuksuz yargılanabilirdi. Dalan veya Çömez gibi yurtdışında iken hakkında çıkan arama kararını öğrendi Gürüz. Buna rağmen onlar gibi yapmadı ve Türkiye'ye döndü. Bunun anlamı çok basit değil mi? Kaçma şüphesi yok! Fakat ne oldu? "Kaçma ve delilleri karartma şüphesi" ile çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

***

Halbuki bize emredilen ne? "Bir kavme olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın"!" {Maide-8}

Adalet ve merhamet bizim her şeye rağmen vazgeçemeyeceğimiz temel değerimizdir!

Buna rağmen, birilerinin hapiste çürümesinden zevk alan kolektif hedonist bir çabaya şahit olmak üzücü.

***

Bu sözler Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ait: "Bir akademisyen olarak tanıdığım Büşra Ersanlı'nın terörist olduğuna inanmıyorum. Ama bu durumu bir bakan olarak kabullenmiyor olmam, bana yargıya müdahale hakkı vermiyor. Büşra Hanım, 28 Şubat'ta da çok demokrat bir tavır almış bir akademisyendir. Bunu yakinen biliyorum."

***

İnsan onurunun çiğnenmesinden, manevi ve insani değerlerin ayaklar altına alınmasından en çok çekenler, toplumun ana damarını oluşturan en geniş kesimlerdir. Unutmayalım ki, adı "Barış-selamet" olan bir dine mensup olmak, "Birilerinin savaşı"nda politik figüran olmamayı da gerektiriru2026

Hem sırf "Bu değişikliklerle içeridekiler çıkamaz!" dediği için 367 Sabih'le aynı vasatta buluşmak, hatta sevinmek de neyin nesi?