Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2432.54
BIST 100
10008.6
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ağustos 2023

Afrika'nın uyanışı

Bir milyar 400 milyon insanın yaşadığı Afrika, açık açık batı ülkelerine kafa tutmaya başladı. Son olarak Nijer’de batı yanlısı hükümeti deviren ordu, ülkedeki Fransız askerlerini kovdu; Fransa’ya altın ve uranyum ihracatı da yasakladı. Askerlere açık destek veren halkın yaptığı gösterilerde Türk ve Rus bayrakları açması ise değişimin göstergesi gibiydi.

Afrika’da darbe yapmak, bizdeki ile aynı anlama gelmiyor. Orada darbe, ABD, İngiltere veya Fransa’ya karşı çıkmak anlamına geliyor. Çünkü kara bahtlı kıta neredeyse yüzyıllardır Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından açık açık sömürülüyor.

Sömürgeci batı ülkeleri halk biraz başını kaldırdığında hemen darbe ile yönetimi değiştirme yoluna gidiyordu. Son 50 yılda Afrika’da yaşanan darbe sayısı 300’ü geçmiş. Geçtiğimiz altı yılda dünyada yaşanan 18 darbenin 17’si Afrika’da yapılmış. Ancak şimdi batının uyguladığı yöntemler tersine dönmeye başladı.

***

Cezayir, Türkiye’nin üç katı büyüklüğündeki yüzölçümü ile Afrika’nın en büyük ülkesi. Yakın geçmişte Fransızca resmi dil olmaktan çıkarıldı. Ülke, Fransızlara açık açık cephe aldı. Cezayir’de şu anda Türkiye’nin de desteğini arkasına almış bir yönetim var. Artık Cezayir, öz kaynaklarını Fransızların değil, fakirlikten kırılan kendi insanın refahı için harcamak istiyor.

Cezayir'in kanıtlanmış petrol rezervi, 12, 2 milyar varil civarında. 159,1 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. Ülkenin elindeki enerji rezervlerinin mevcut değeri 3,4 trilyon dolar değerinde. Tüm bunlar da batının iştahını kabartıyor. Ama Fransızlar, bu kaynaklara konmak için geçmişte yaptıkları gibi katliam yapamıyorlar.

Osmanlı, Kuzey Afrika ülkelerini yüzyıllarca yönetti ama ne kültürlerine, ne dillerine dokunmadı. Ama İngiltere ve Fransa hangi Afrika ülkesine girdiyse ilk olarak kendi dilini ve kültürünü yerleştirdi, resmi dil haline getirdi. Yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömürüp Avrupa’ya akıttı. İngilizler bir dereceye kadar altyapı yaptılar ama Fransızlar onu da yapmadı, sadece sömürdü, sömürdü, sömürdü.

***

Son on yılda Türkiye, Afrika’daki konsolosluk sayısını artırdı. Şu anda 54 Afrika ülkesinden 42’sinde Türk konsolosluğu var. 43.’de açılmak üzere. Türk Hava Yolları da Afrika’da 42 farklı noktaya uçuyor. Türk işadamları Afrika ülkelerinde oldukça aktifler. Türkiye’nin son yıllarda Libya’nın desteğine koşması hem Türkiye, hem dünya açısından o kadar çok şeyi değiştirdi ki...

Çin’in Afrika’ya yaptığı yatırımların miktarı 300 milyar doları geçti. Türkiye’de olduğu gibi Moskova da geçtiğimiz günlerde Afrika ülkelerinin liderlerini bir zirvede topladı. Çin’in de bu konuda geniş çaplı faaliyetleri var. Artık dünya kaynaklarının dörtte birini tek başına kullanan ABD, şapkasını önüne koyup düşünmek zorunda.

Bu ay sonunda İstanbul’da Türkiye – Afrika ülkelerinin işadamlarını bir araya getirecek geniş çaplı fuar düzenleniyor. AFEX Fuarı’ndan amaç, ticaretin yanı sıra sosyal, kültürel ve diplomatik ilişkileri geliştirmek; dostluğu pekiştirmek ve Türkiye’nin kara kıtanın yanında olduğunu göstermek.