Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2429.61
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Aralık 2023

Ahlaki yozlaşma ve Tiktok rezaleti

Sosyal medyada popüler akımlar, canlı video paylaşımları ve uygulamaları toplumu tehdit ediyor.

Toplum ahlakına etkileri nedeniyle birçok ülkede yasaklanan Çin menşeli TikTok uygulaması Türkiye'de de ahlaki yozlaşmanın baş adresi olarak toplumu zehirlemeye devam ediyor. Dolandırıcılık ve teşhir başta olmak üzere birçok suçun ev sahibi haline gelen platforma tepkiler büyürken, TikTok'un kapatılmasını isteyenlerin sayısı her geçen gün daha da artıyor.

Son günlerde ülke gündemini meşgul ve işgal eden popüler uygulama “TikTok” cinsellik vurgusu yapılan videolarla toplumun ahlaki değerlerini içten içe çökertiyor.

TikTok dijital ağın Türkiye’de bizim ananelerimize, kültürümüze, örfümüze, dinimize ve hiçbir toplumsal norma uymayan ahlaki yozlaşmasına artık dur demenin zamanı geldi de geçti…

Tanınmış kişiler bir yandan, fenomenler bir yandan her bir taraftan ne olacak bu ahlaki yozlaşma seli?

Denizbank'ın, futbolcuları dolandırılması, kendi başına ayrı bir ahlaki ve yozlaşma konusu. En ahlaksız olanı, TikTok'ta göğüs dekoltesi ile para kazanan kadının tekrar yayın açıp: Akıl vermeyin, para verin demesi; paranın esareti karşısında insanoğlunun ne kadar aşağılık seviyede olduğunun en büyük göstergesi.

Kapitalizmin başardığı şeylerin başında ahlaki yozlaşma geliyor. Kapitalizmin insanın insana yapabilecekleri konusunda özgürleştirici bir tarafı olduğu düşünülürse, bu potansiyeli kısıtlayıcı bir işlevi olan ahlakla çeliştiği bu platformlarda fazlasıyla görülüyor. Kapitalizm yapısı gereği değerleri öğütmek, dönüştürmek ve metalaştırmak durumundadır. Duygu ifadeleri, maneviyat ve insani değerler ise ifadelerindeki güçlükler ve muğlaklıkları düşünüldüğünde öncelikli hedefleridir. İlk hedef bireysellik ikincisi ise yeni metalara sahip olmaktır.

Bireysellik kapitalizmin olmazsa olmazıdır.

Yalnızlaştırılan birey, ekonomik özgürlüğüne kavuştuğunu düşünerek ‘her koyun kendi bacağından asılır’ felsefesiyle ahlaki yozlaşmışlığı meşrulaştırıyor.

TikTok, ahlaki ve sosyal yapının bozulmasına sebep olduğu kadar, bunun yanı sıra kara para aklama, fuhuş, teşhircilik, vergi kaçırma ve yasa dışı bahis gibi birçok suç unsurunu da barındırması sosyal krizlere yol açıyor.

Yaş sınırı olmayan TikTok’ta, çoğu ahlaka mugayir ve uygunsuz olan yayınlar yaparak kontrolsüz para kazananları kendine rol model alan gençler, aktif iş hayatına girmekten vazgeçerek gönüllü işsizliği de bilerek isteyerek kabul etmiş görünüyorlar. Saatlerce telefon başında yayın açan gençlerde psikolojik sorunlar da görülüyor. Sosyal hayatı bir kenara bırakan Z kuşağı âdeta telefon ekranlarıyla nefes alıyorlar.

Birçok ülke bu sorunlar yüzünden uygulamaya yasak getirdi. Ülkeler uygulamayı bir bir erişime engelliyor. Avrupa Birliği, İngiltere, ABD, Yeni Zelanda, Danimarka, Azerbaycan, Afganistan, Kanada, Tayvan , Nepal ve Bangladeş'in ardından 120 milyon kullanıcısı bulunan uygulama Hindistan'da da yasaklandı. Artık Türkiye de yasaklanma zamanı geldi.

“Dijital Dünya” 2023 raporuna göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 67,5’i sosyal medya kullanıyor. YouTube, 57,9 milyon kullanıcıyla ilk sırayı alırken, Instagram 55,7 milyon, Facebook 34,4 milyon, TikTok 32,2 milyon, Twitter 20,4 milyon, Snapchat 16,6 milyon, Messenger 16,1 milyon, Linkedin ise 14 milyon kullanıcı sayısına sahip. Ancak denetimsiz içerikler ve kontrolsüz kullanım toplumu tehdit ediyor. Özellikle sosyal reklamlar üzerinden her kesime ulaşan uygulama çocuk istismarına da çanak tutuyor. Cinsel içerikli yorumlar ve görüntüler “eğlence” adı altında milyonlarca kişiye ulaştırılıyor.

Özellikle gençlerin bu tuzağa bilinçli olarak çekildiğini görüyoruz. “Kendilerini fenomen yapmak isteyen yüz binlerce genç telefon başından ayrılmıyor. Dışarıda sosyalleşmiyor, hatta arkadaşları ile görüşmüyor. Beğeni alma çılgınlığı psikolojilerini bozmuş durumda. Kitlesel bir beğeni açlığı oluştu. TikTok’a mahkûm edilmiş gençlerimizi ve insanlığımızı kurtaralım.