Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2439.87
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ekim 2023

Aksa Tufanı ve başkomutanı misafir

7 Ekim 2023 gecesi, HAMASI’IN sürpriz bir şekilde başlattığı Aksa Fırtınası harekatı ile düşmanlarını şaşkına uğrattı. ‘Dokunulmaz devlet İsrail’ efsanesini yerle bir etti. Dünyanın en başarılı istihbarat servisi zannedilen MOSSAD’ın başarısız yönünü herkese göstermiştir. 17 yıldır Gazze Şeridi’nde yönetimi elinde bulunduran Hamas’ın, İsrail’e son saldırısını iyi analiz etmek gerekiyor.

Yer, zaman, kuvvet açısından Hamas’ın hazırladığı harekat planı, yerkürenin en teknolojik ordusunun pahalı bir teneke olduğunu İsrail’in “üstün savaş teknolojileri, bazılarının ‘vantilatör” diyerek küçümsediği Hamas paramotorları karşısında çöp olmuştur. Birkaç saat içinde Hamas tarafından atılan 5000 füze ile övündükleri savunma sistemi Demir Kubbe, ‘Hamur Kubbe’ olmuştur. Bu olay, Dünyadaki güç algılarını değiştirecek boyutta bir başarıdır. Hamas sadece İsrail’in değil İsrail’in arkasındaki ABD ve Avrupa devletlerinin de imajını sarsmıştır. Saldırının nedenleri, zamanlaması ve arka planı üzerine pek çok değerlendirme yapıldı. Ancak ilk andan itibaren değerlendirmelerin içinde ‘saklı bir şaşırma ve şok’ ifadesi bulunmaktadır. Hamas, saldırı için 1973’teki savaşın (Yom Kippur) yıldönümünü ve İsrail’deki önemli dini bayramlar serisinin sonuncusunun kutlandığı bir Şabat gününü seçti ve İsrail, cuma günü başlayan ve cumartesi sabah da devam eden büyük çaplı roket saldırısıyla meşgul edilmişken, Hamas’ın özel eğitimden geçmiş ve hepsi uzun süre önce şehitlik yemini etmiş toplam 150 üyesi, 10 ya da 11 gruba ayrılarak, İsrail’in güney kesimine sızdılar. Denizden tekneyle giden, hatta paraşüt ile İsrail’e geçenler vardı, ama büyük çoğunluk kara sınırının 3 ayrı noktasından, İsrail içinde olan ve kamyonetler içinde gelen Filistinliler olmuş.

Önemli bir ayrıntıyı daha vermekte yarar bulunmaktadır

Hamas, Gazze Şeridi’nde, El Fetih ise Batı Şeria’da etkili. Hamas, Filistinlilerin tamamının desteğini ve sempatisini toplayacak bu son saldırıyla, kahramanlaşıp, Batı Şeria’da da etkin olmayı ve El Fetih’i zayıflatmayı hesaplamaktadır. Bugüne kadar psikolojik üstünlük daima İsrail’deydi. Bu operasyondan sonra psikolojik üstünlük tamamen Hamas’ın elindedir. Türkiye de bazı siyonizm severler Hamas’ın saldırısını kınadı ve eleştirdi ama Hamas birden saldırmadı, saldırıya zemin hazırlayan birkaç konuyu sıralayalım. Müslümanların kutsal mekânı Mescid-i Aksa’ya yönelik tahrikleri, özellikle ramazan ayında ve cuma günlerinde yapılan eziyet ve saldırılar. Söz konusu bölgelerde, Filistinlilerin arazileri mahkeme kararlarıyla ellerinden alınarak, yeni Yahudi yerleşimleri için alan açılıyordu. Yani Batı Şeria’nın fiili ilhak süreci başlatılmıştı. Gazze Şeridi’ndeki, insanlık dışı İsrail ablukası ise Filistinliler açısından hayatı çekilmez hale getirmişti. Bu nedenlerin süreci başlatığını söylemekte yarar bulunmaktadır. Gazze-İsrail sınırı boyunca Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında arbede ve çatışmalar bitmiyordu. Bu yazdıklarım kısa bir özet, Filistin halkına yaklaşık 80 yıldır sistematik bir şekilde eziyet, haksızlık ve zorbalık yapılmaktadır. Hamas’ın saldırısı ile ilgili komplo teorileri de mevcut, en yaygın komplo teorilerinden biri de İsrail’in bu saldırıyı bildiği ve saldırıyı bahane ederek Gazze’yi yıkmak için müdahale etmediği tezi üzerine inşa ediliyor. Diğer bir komplo teorisi ise İsrail Başbakan’ı Benyamin Netanyahu’nun iç siyasette köşeye sıkışmasının üzerine kurulu. Buna göre iki yıldır büyük protestolarla karşılaşan ve ülkeyi yönetmekte güçlük çeken Netanyahu, bu saldırıyı kullanarak siyasi gücünü tescilleyecek... Böylece tüm barış yanlısı çıkışlar veya Netanyahu’ya karşı olan oluşumlar devre dışı bırakılacaktır.

Komplo teorisinde üstünde bir algı yaygınlaştı. İsrail’in bir istihbarat zafiyeti içinde olduğu ve istihbaratta yaşadığı bu başarısızlık siyonizmin sonunu getirebilir. İsrail’in 11 Eylül’ü denen saldırıyı yapan Kassam Tugayları'nın komutanlığını yapan 'Misafir' lakaplı Muhammed Ebu Halid Deif, içinde birkaç satır yazalım. 20 yıldan uzun bir süredir İzzettin el Kassam Tugayları'nın komutanlığını yapan 'Misafir' lakaplı Muhammed Ebu Halid Deif, Aksa Tufanı'nın planlayıcısı ve uygulayıcısı. Financial Times'a göre İsrail'in en çok arananlar listesinde birinci sırada olan, yıllardır İsrail ordusu ve Mossad'ın gerçekleştirdiği en az 7 suikast girişiminden kurtulan, karısını çocuklarını kaybeden ve saldırılar nedeniyle sakat kalıp bir gözünü bir kolunu ve bacağını kaybeden. Hamas'a ait medya kanallarında Deif'e ait olduğu düşünülen bir ses kaydı paylaşıldı. Şöyle sesleniyor Filistin halkına: "Halkımıza karşı devam eden suçların ve uluslarası anlaşmaların ve yasaların ihliali karşısında, Amerika ve batılı güçlerin desteğine rağmen bunu sonlandırmaya karar verdik. Böylece düşman sorumlu tutulmadan keyfince zulmedemeyecek."

Muhammed Deif kimdir?

Gerçek adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri. Kimliği çok gizli tutuluyor ve İsrail istihbarat birimlerinin hedefinde. Deif'in lakabı Misafir çünkü kendisi Gazze'de her gece bir başka evde konaklıyor. 1965 yılında Han Yunus'taki mülteci kampında dünyaya gelen Deif, Hamas'ın kurulduğu 1980'lerin ortasında genç bir Filistinliydi. Birçok Filistinli gibi sefalet içerisinde büyüyen Deif, Hamas'ın gençlik yapılanmasında yer aldı. İsrail Deif'i tutuklayıp herhangi bir mahkemeye tabii tutmadan 16 yıl hapishanede tutuldu. Cezaevinden çıktıktan sonra Deif, Kassam Tugayları'nın kurulması için çalıştı. Salah Şehade'nin suikastle öldürülmesinin ardından Deif, 2002 yılında Kassam Tugayları'nın başına getirildi. Teknolojik cihaz kullanmayan, çok fazla insanla görüşmeyen Deif’in son zamanlara ait bir fotoğrafı bile yok. Hamas adına yaptığı paylaşımlarda Deif bir silüet olarak gözüküyor. Belki de hayali bir kahramandır. Görünen o ki artık mazlum milletler uyanmış ve ayağa kalkmıştır. Ama ne yaparlarsa yapsınlar. Bu coğrafyalarda da işgaller bitecek, işgalciler yenilecek ve yıkılacak; vatanın sahipleri özgür ve bağımsız olarak bayraklarını, sancaklarını gururla dalgalandıracaklar.