Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2435.06
BIST 100
9983.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Kasım 2016

Al Gore: Seçim Şaibeli mi?

Seçim sonuçlarını bilmek yazının çıkışı Çarşamba da olsa aslında Salı sabahında gönderdiğimiz için mümkün değil.
Ama tahminim Hillary Rodham Clinton en az 7 puan fark atıp Amerika'nın yeni ve ilk kadın Başkanı seçilmiş olacaktır.
Böylece Amerika seçim tarihinin en renkli başkan adayı Trump kendi işinin başına dönecektir. Tabii seçimlere 'hile' karıştığı iddiasıyla itirazlara başlanmazsa!
Bu 'başlanmazsa' lafını özellikle yazıyorum çünkü seçime itirazın diğer ucunda Demokratlar da olabilir!
Dediğim gibi, ben yazıyı yazdığımda seçim sonuçlarını bilmiyorum, oldu ki, Trump kazandı, ki bu ihtimal herhalde 1-2 puan farkla olabilecektir ve bu durumda seçimlere itiraz Clinton ve Demokratlardan gelecektir!
Trump bu hileli seçim tartışmasını ortaya attığında alay konusu olmuştu, lakin rey verme başlandığından bu yana Demokratlar da, Cumhuriyetçiler de 'sandığa sahip' çıkılması yönünde çağrılara başladı.
Trump taraftarları, (Aslında bu söylem Cumhuriyetçiler'den daha gerçekçidir, çünkü Cumhuriyetçi Parti'den bile Trump'a karşı olanlar var!) herhangi bir şüpheli davranış, sandıkta oynama gibi şeylere şahit olunması halinde hemen Parti Merkezine ulaşılmasını, yetkililere haber verilmesi yönünde çağrılar yapıyorlar.
Öte yandan sinema, sanat, müzik dünyasının meşhur isimlerinden Beyonce, Lady Gaga, Jenniffer Lopez vs gibilerden destek alarak gövde gösterisi yapan Clinton, herne kadar rahat görünse de Pazartesi gecesi Colorado eyaletine seçim çalışmasına gelen sabık Başkan Yardımcısı Al Gore da 'Salı günü yapılacak seçimlere güvenilemiyeceğini' söyledi!
Biz de kendi derdimizi, yani FETÖ terörünü ve 15 Temmuz Hain Darbe Teşebbüsünü aktarmak için en ünlü Çevreci Al Gore'la buluşma fırsatı bulduk.
Daha ziyade çevre, global ısınma üzerinde duran Al Gore, Brexit ile İngiliz hükümetinin nasıl bir şaşkınlık yaşadığını, bir gece öncesinde Avrupa Birliğinden ayrılmanın beklenmediği ancak ertesi sabah tam tersi olduğunu söylerken, 2000 seçimlerinde sabık Başkan George W Bush'a karşı yarışta nasıl 'sandık hileleri' olabileciğini gördüğünü kendi tecrübesiyle belirtti.
"Şu halde bu seçimlerin sonuçlarının gerçeği yansıtacağını kim söyleyebilir?" Diyen Al Gore, bir an duraksadıktan sonra 'Trump'a koz verdiği' hissine kapıldığını sandığım tavrıyla "Yani işleri sıkı tutmalıyız, oy kullanmamak gibi bir hataya düşmemeli ve de bu iş bitti diye gevşek davranmamalıyız" diyerek sözlerini toparlamaya çalışırken, "Çevrenizdekilerin de oy kullandığından emin olun" diye bağladı sözlerini.
Kim ne derse desin, bu seçim Trump sayesinde olağan üstü bir hal aldı. Hemen her gün ayrı bir skandal ve sansasyonel hadiselerle 1 yıl boyunca sıcak gündem oldu. Daha evvelki seçimlerde halkın pek de oralı olmadığı siyaset, bu seçimlerde en çok katılımlı seçim oldu. Bu herkesin oy kullanacağı anlamına da gelmiyor tabii ama bence geçen Özgürlükçü Başkan adayı Gary Johnson'ın da dediği gibi daha fazla demokrasi olması için daha çok ses çıkması lazım. Bunun için de en başta 3. Partinin de sistemde yerini alması gerekir.
Bakalım seçim sonucu tahminim tutacak ve Hillary'i başkan olarak görecek miyizu2026
@yusufserce twitter.com/yusufserce