Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Kasım 2018

Algı operasyonlarına dikkat!

Anadolu coğrafyası jeopolitik, jeostratejik, jeokültürel ve jeoekonomik olarak dünyanın en önemli bölgelerinden birisidir.

Petrol ve doğal gaz rezervi açısından Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’e komşu olan Türkiye, ticaret yollarının geçiş da ortasında bulunmaktadır.

Anadolu’nun Türkleşmesinden sonra özellikle Batı dünyası bizi tekrar geldiğimiz Orta Asya topraklarına geri göndermek için büyük bir gayret içerisine girmiştir.

Nitekim I. Dünya Savaşı sonrasında verdiğimiz kurtuluş savaşı da onların son umuduydu…

Son büyük savaşın ardından yüz yıl geçmiş olsa da hâlâ Anadolu coğrafyasını hegemonyaları altına alma hayalinden vazgeçmiş değiller.

Günümüzde terör örgütleri üzerinden saldırılarına devam ediyorlar.

Dışarıdan hangi tür saldırı gelirse gelsin milletimiz birlik olup düşmana karşı mücadele etmesini çok iyi bilmektedir.

Ancak Bizans’ın günümüzdeki temsilcilerinin oyunları hiç bitmemektedir. Bizi dışarıdan saldırılarla yıkamayacaklarını bildikleri için aramıza nifak tohumlarını ekme gayreti içerisindeler.

Nifak tohumlarını bir yandan basın ve medya temsilcileri üzerinden ekmeye çalışan Haçlı ittifakı diğer yandan ise sosyal medya üzerinden fitne tohumlarını milletimizin kalbine yerleştirme gayreti içerisindedir.

Aslında o görüşe sahip olmamalarına karşı o görüşü savunuyormuş gibi bir sahte hesap açarak yaptıkları paylaşımlar ile algı operasyonu yapıyorlar.

Söylemlerinin etkili olabilmesi için inanılır, basit, ilginç, tutarlı ifadelerini sık sık tekrar ederek bölgesel ve genel gerçeklerle uyumlu bir şekilde sunmaktadırlar.

Kontrollü gerilim stratejisi izleyerek toplumu ayrıştırmaya çalışmaktadırlar. Kontrollü gerilimden maksatları ise kontrolün tamamen kendilerinin elinde olmasıdır.

Batı merkezli güç odakları gerilimden nemalanarak çıkar sağlarlar.

Yalan yanlış bilgileri sosyal medya üzerinden hızla yayarak milletimizin aklını karıştırma gayreti içerisindeler.

Modern psikolojik harp yöntemlerinden biri olarak kullanılan bu tür hesaplara karşı uyanık olmalı ve gördüğümüz her bilgiyi hemen doğru olarak kabul etmemeliyiz.

Daha çok kâr kaygısıyla hareket eden medya kuruluşlarıyla birlikte ciddi bir takipçi kitlesine sahip olan sosyal medya kullanıcılarının para karşılığı haberleri ve paylaşım yaptıkları bilinmelidir.

Basın ve medya üzerinde nispeten de olsa denetim mekanizması olsa da sosyal medya üzerinde bu denetim mekanizmasının olmaması bu tür psikolojik harp tekniklerinin rahatlıkla kullanılabildiği bir alan olarak ortaya çıkmaktadır.

Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde seçimler yaklaştıkça bu tür algı operasyonları artacaktır.

Bu konuda medya okuryazarlığı ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları artırılmalıdır.

Bilgi hangi kişiden veya kurumdan gelirse gelsin eleştirel bakılmalı, doğruluğu konusunda araştırma yapılmalıdır. İçerik analizi ve söylem analizi yapılmalıdır.

Doğru bir içerik ve söylem analizi yapabilmek için ise mesajı veren hakkında daha fazla bilgiye sahip olunmalıdır.

Bize vermeye çalıştıkları mesajın metin yapılarını, anlamları, fikirleri e ideolojileri de analiz etmeliyiz.