Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Allah'ın (cc) Dediği Olur

Adam der ki: “Allah'ın (cc) işine akıl sır ermez.” Arkadaşı der ki: “Benim aklım erdi.” Adam: “Tövbe de, nasıl olur da Allah'ın (cc) işine aklım erdi dersin?” adam derin bir nefes alır ve der ki: “Benim aklım erdi ki, hep onun dediği oluyor.” Evet, mesele bundan ibarettir. Mülkün yegane sahibi odur. Ve “KUN” emriyle dilediğini oldurandır. Allah (cc) şöyle buyurur: “(Allah) Gökleri ve yeri (başka bir örnekten ve projeden öğrenmeksizin, hiç yoktan) yaratıp var edendir. O, bir işin olmasına karar verirse, ona yalnızca "OL!" der, o da (murad ettiği şekilde ve en mükemmel biçimde) hemen oluverir.” (Bakara 2/117)

“Asrın Felaketi” artçılarıyla devam ediyorken, bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Bir yandan çadır kentler, konteyner kentlere dönüştürülürken, diğer yandan kalıcı konutların inşasına dair de acele etmeden ama hızlı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. İşte tam bu esnada bir de baktık ki, ikinci bir felaket kapımızı çalıverdi. “Asrın sel felaketi” diyebileceğimiz büyük sel felaketi…

Kelli felli uzmanlar haftalar, aylar hatta yıllardır deprem analizleri yaparken, hep mülkün sahibini devre dışı bırakır tarzda açıklamalara devam ettirler. Hadi diyelim ki depremin sebebi sadece “fay hatları” ve bu hatlarda yüzyıllardır birikmiş olan enerjiydi. Peki ya bu sel felaketinin esbap alemindeki sebebini nasıl tarif edeceğiz. Neden bu felaketlerin bizim “isyanlarımız” ve “nankörlüklerimiz” ile bağlantısını göz ardı ediyoruz. Kur'an ve Sünnetteki naslar açık değil mi? Allah (cc) onlarca ayette “isyan ve nankörlük” insanlık tarihi boyunca cezasız kalmadı mesajını veriyor. İşte bazı örnekler:

Size isabet eden (sıkıntı, sarsıntı ve) musibetler; kendi ellerinizle kazanıp (yaptığınız yanlış işler ve kötülükler) yüzündendir. Üstelik (Cenab-ı Hakk hatalarınızın ve ihmalkârlığınızın) birçoğunu da affetmektedir.” (Şuara 42/30) “Eğer Allah, insanları işleyip kazandıkları (günahlar) yüzünden hemen yakalayıp sorgulayarak cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı bırakmazdı. Ancak (imtihan gerçeği ve merhameti gereği) onları belli bir müddet erteleyip geciktirir. Ama ecelleri (cezalandırma vakitleri) geldi mi (intikamını mutlaka alıverir.) Çünkü Allah kullarını devamlı gözetlemekte (ve onların amellerine göre hak ettiklerini vermekte)dir.” (Fatır 35/45)

Demem o ki, musibetlerden ders alalım. Mülkün sahibine teslim olalım. Emirlerini yaşayıp yasaklarından sakınalım. Onun bize verdiği nimetlere karşı nankörlük değil, şükredelim. O zaman Allah (cc) bizlere olan rahmetini izhar edecek, bereket kapılarını biz kulları için açacaktır. Bunu açıkça ifade eden birçok ayetler ve hadisler var. Ama köşemiz buna elvermiyor. Felaket ve musibetlere ibret nazarıyla bakıp ders alırsak, her şeyin ilahi kontrol altında olduğunu görürüz. Evet hep onun dediği oluyor ve olmaya devam edecektir. İşte size bunu anlatan örnek bir paylaşım.

Deprem sonrası Alişan'ın paylaşımı...

"Sadece 1 hafta önce bu gece, insanlar evlerinde uyumaya hazırlanıyorlardı... Belki kavga eden vardı, sabaha barışırız diyen; belki okullar açılıyor yarın diye üzülen ya da sevinen çocuklar vardı. Belki tatil planları yapanlar vardı, belki yepyeni bir iş kurmuş ya da işe başlayacak ve o heyecanla bir an önce uyuyayım da uyanayım diyenler vardı."

"Belki ertesi sabah doğuma gidecek evlat sahibi olmanın heyecanıyla uyumaya hazırlananlar vardı, belki evinde huzurla çoluğu çocuğuyla uyumaya hazırlananlar vardı, belki bu hafta evlenecek yuva kuracak olanlar vardı... Kısacası insanlar yepyeni bir güne yepyeni umutlarla uyudular... Ama gece bir afet, kıyamet ve on binlerce umut söndü... Şimdi bambaşka şeyler var oralarda, bambaşka acılar var... Evladını, anasını, babasını, akrabalarını, arkadaşlarını, komşularını kaybetti o insanlar..."

"Herkes elinden ne geliyorsa maddi, manevi canla başla yapmaya çalışıyor... Allah herkesten razı olsun... Mucizeler hala devam ediyor, İnşallah çıkan her can bizi birazcık da olsa teselli ediyor... Allah bütün kaybettiklerimize rahmet eylesin... Onlar şehit oldu tıpkı covitten kaybettiklerimiz gibi, kardeşim ve nice canlarımız gibi..."

"Hepsinin mekanı cennet İnşallah... Şimdi birlik olacağız hep birlikte oraların yaralarını sarmak için uğraşacağız... Evet, biliyorum söylemesi belki kolay, ateş her zaman düştüğü yeri yakıyor ve o afeti yaşayanlar bunu çok zor atlatacaklar. Belki de ömür boyu travması devam edecek... Ve tabii ki ihmali olan kim varsa adalet önüne çıkıp hesabını verecek!"

"Oralarda günlerdir çalışan herkesten Allah bin kere razı olsun... Allah bir daha böyle felaketleri hiçbir ülkeye yaşatmasın İnşallah... Kimin başına ne geleceğini Allah'tan başka kimse bilemez ama madem biz bir deprem ülkesiyiz, bundan sonra ona göre önlemini alıp ona göre binalar yapacağız... İnşallah bundan önce alamadığımız derslerin sonu olacak bu olay... Bir kez daha ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum... İçimden geldi böyle bir şey paylaştım... Allah'ım hepimize sabırlar versin...”