Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2436.94
BIST 100
10007.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Şubat 2024

Altılı Masa hesaplaşması

Kemal Kılıçdaroğlu, beş yıl önce Batının özellikle de ABD’nin desteği ile iddialı bir ittifak kurdu. Türkiye’de birbiri ile anlaşma/uzlaşma şansı olmayan grup ve partileri bir araya getirdi. Bu ittifak 2019 mahalli seçimlerinde büyükşehir belediye başkanlıklarını kazandı. Türkiye’nin omurgasını oluşturan bu belediyeler çalışmak yerine beş yıl boyunca har vurup harman savurdular.

İstanbul için seçilen isim Beylikdüzü’nün pek tanınmayan genç ve yakışıklı belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu. Bu iki parlak özelliğine karşı yönetme ve iş yapma becerisi yoktu. Zaten bunun için öne çıkarılmıştı. İlk işlerinden biri de “temel atmama töreni”ydi. Belediyede İmamoğlu’na rağmen yapılan atamalarda Alevi kökenli olanlar ön plandaydı. Hem Altılı Masa partilerinin çekişmesi, hem de ihale verilen parti bağlantılı şirketlerin beceriksizliği sonucu büyükşehir belediyeleri iş yapamaz duruma geldi.

İstanbul’da neredeyse yanmayan, arıza yapmayan belediye otobüsü kalmadı. Metrolarda asansör ve yürüyen merdivenlerin çalışması adeta mucize gibi görülüyordu. İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu’nun seçim öncesi bol keseden vaadlerine karşı su faturaları el yakmaya, otobüs biletleri insanların içine oturmaya başladı. Çoğunluğu Ak Parti’de olan ilçelerin faaliyetleri de olmasa büyükşehir belediyeleri hepten çuvallayacaktı.

***

28 Mayıs 2023 seçimlerinde ise ABD’nin bütün desteği, Avrupa ülkelerinin Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı aleyhine tüm karalama kampanyalarına karşı Türk Milleti’nin sağduyusu sonucu “Altılı Masa ağır bir hezimete uğradı. Ve masa dağıldı… 1908’de aralarında Ermeni komitacıların da yer aldığı İttihat ve Terakki ittifakının yaptığını yapamadılar. Bu kez PKK/HDP’nin de aralarında olduğu nefret ve düşmanlık temeline dayalı muhalefet anlayışı mağlup oldu.

Altılı Masa’nın hesaplaşması ise yeni yeni yaşanıyor. Sanki 31 Mart’ta mahalli seçimler yokmuş gibi CHP kendi içinde kavga ederken, 2023 Mayıs seçimleri öncesinde kanka olan altılı masa bileşenleri birbirine girdi. Kavga ve çekişmelerin sesi ayyuka çıktı. CHP’nin atadığı belediye başkan adaylarını teşkilatlar “ithal aday istemiyoruz” diye parti binalarına bile sokmuyorlar!

***

CHP’nin başını çektiği birbiri ile uzlaşmaz “Altılı Masa” kavgası bekleniyordu ama bu kadar şiddetli geçeceği kimsenin aklına gelmiyordu. Tasfiye edilen mevcut belediye başkanları İmamoğlu’nu “Alevileri tasfiye etmekle” suçlarken, Eskişehir’e adeta kazık çakmış olan CHP’li Büyükerşen’in ricası kırılmıyor, sekreteri belediye başkan adayı yapılıyordu. İzmir’de yaşanan kavga ise İstanbul’u de etkileyecek boyutta.

Türk siyasetinden uzaklaştırılması gereken PKK uzantısı DEM Parti, 31 Mart seçimlerinde CHP’nin de idam fermanını imzalayacak gibi. Kılıçdaroğlu’nun örtülü olarak destek aldığı DEM’liler bu kez bölücü ve yıkıcı söylemleriyle açık açık piyasadalar.

28 Mayıs seçimleri ile birlikte CHP, Türkiye gündeminden çıkmıştı. İki başlı görüntüsü ile milletin gündeminden çıkmasına da ramak kaldı. Şu sıralar Altılı Masa figürlerinin çekişmesi sahnede olsa da 31 Mart’tan sonra CHP başkanlığı için Kılıçdaroğlu-İmamoğlu kavgası perdelerini açacak. CHP’de parti yönetimine gelen her grup karşı tarafı tasfiye ediyor. Bu gidişle CHP’de kalıcı olan sadece genel merkezin kedisi Şero olacak.