Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ekim 2023

​Ankara'dan Ardahan'a Kültür Kervanı

Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 45. Yılını yaptığı etkinliklerle taçlandırmaya devam ediyor. TYB bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile “Ankara’dan Ardahan’a Kültür Kervanı” adıyla bir 1-7 Ekim tarihleri arasında bir etkinlik düzenledi.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan olmak üzere ülkemizin dört bir tarafında kültür ve edebiyatımıza yön vermiş şair, yazar, akademisyen, gazeteci, ilim ve fikir adamlarından oluşan yirmi beş kişilik kervan yolcuları 1 Ekim Pazar günü sabahında Ankara'dan Yozgat’a doğru yola revan olduk.

Kervan’ın ilk durağı Yozgat’ta hikayeci Mustafa Çiftçi ile kısa bir çay ve sohbet molasından sonra ikinci durağımız olan Sivas’a doğru hareket ettik. Sivas’ta, Cumhuriyet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Aşık Veysel ve Aşık Edebiyatı” konulu bir panel gerçekleştirildi. Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven’in yönettiği panelde Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Prof. Dr. Turan Karataş, Doç. Dr. Doğan Kaya ve Dr. Berat Demirci birer bildiri sundular. Panelde ayrıca Uğur Kayapınar Aşık Veysel’in sazı ile onun türkülerinden örnekler verdi.

Kervanın üçüncü durağı Erzincan’dı. Günün sabahında düzenlenen şehir gezisi sonrası TYB Erzincan Şubesinde yapılan toplantıda Şube Başkanı H. İbrahim Özdemir merhum Rıfkı Kaymaz hakkında bir konuşma yaptı. Daha sonra Nazım Payam’ın yönettiği “Deprem Edebiyatı” konulu bir panel düzenlendi. Panelde TYB Kahramanmaraş Şube başkanı Enver Çapar, TYB Sakarya Şube Başkanı Fahri Tuna, TYB Erzincan Şube Başkanı H. İbrahim Özdemir ve TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Doç. Dr. Mahmut Kaya bildirilerini sundular. Akşam yine TYB Şubesinde kervanımızdaki şairler ile Erzincanlı şairlerinin katılımıyla bir şiir etkinliği düzenlendi.

Kervanımızın dördüncü durağı Erzurum’du. Sabah düzenlenen şehir turunun ardından önce Palandöken Belediyesi Kültür Merkezinde TRT Sanatçısı Mehmet Çalmaşır tarafından mini bir konser icra edildi. Günün akşamında İbrahim Erkal Kültür Merkezinde Mehmet Ali Bulut’un başkanlığında “Erzurumlu Bir Düşünür: Nurettin Topçu” paneli düzenlendi. Panelde D. Mehmet Doğan, Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, Prof. Dr. Mehmet Zeki İşcan, Dr. Nazif Öztürk ve Sait Mermer birer bildiri sundu.

Kervanımızın beşinci durağı ise serhat ilimiz Kars’tı. Günün sabahında Ani Harabelerine yapılan geziden sonra şehir içinde de Hasan Harakânî Hazretleri türbesi ziyaret edildi. Öğleden sonra Kafkas Üniversitesi Kongre Merkezinde “Dünden Bugüne Aşıklık ve Halk edebiyatı Bilgi Şöleni” adında iki oturumlu bir panel düzenlendi. Prof. Dr. Mitat Durmuş’un yönettiği ilk oturumda Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Prof. Dr. H. Ömer Özden, Doç. Dr. Âdem Balkaya ve Araştırmacı Yazar İsmail Bingöl bildirilerini sundular. Doç. Dr. Âdem Balkaya’nın yönettiği ikinci oturumda ise Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Akif Aslan, Dr. Bekir Oğuzbaşaran, ve Fahri Tuna birer bildiri sundu. Günün akşamında Kars Aşıklar Kahvesinde Aşık Sabri Yokuş veAşık Gültekin Bulutoğlu’nun icra ettiği Aşıklar Meclisine iştirak edildi.

Kervanımızın altıncı durağı yine bir serhat şehrimiz olan Ardahan’dı. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in ev sahipliğinde düzenlenen programın ilk bölümünde Çıldır Gölü’ne bir gezi düzenlendi ve daha sonra Aşık Şenlik’in Suhara Köyünde bulunan kabri ziyaret edildi. Öğleden sonra Ardahan Üniversitesi Aşık Şenlik Kültür Merkezinde “Aşıklık Geleneği ve Halk Edebiyatı Bilgi Şöleni” adında iki oturumlu bir panel düzenlendi. Panele; Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Metin Toprak, TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, yazarlar, basın mensupları, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Aşık Mehmet Oktay’ın sazı ile izleyenleri selamlamasından sonra Prof. Dr. Musa Duman’ın yönettiği ilk oturumda Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Doç. Dr. Sedat Bahadır, Dr. Serkan Balcı ve Dr. Emine Güven birer bildiri sundular. Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın yönettiği ikinci oturumda ise Prof. Dr. H. Ömer Özden, Prof. Dr. Bayram Durbilmez, Araştırmacı Yazar İsmail Bingöl birer bildiri sundular. Günün akşamında kervan yolcuları olarak kendi aramızda bir değerlendirme toplantısı yaptık ve akabinde şiirler okuduk.

Ardahan’dan ayrılan kervanımız Artvin ve Rize üzerinden yedinci durağımız olan Trabzon’a ulaştı. TYB Trabzon Şube Başkanı Kamuran Tuna’nın yönetiminde “Trabzon’da Edebiyat Mahfilleri” konulu bir panel düzenlendi. Panelde TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve araştırmacı yazar Bahaettin Karahasanoğlu tarafından birer bildiri sunuldu. Program sonunda kervanımız Trabzon’dan ayrılarak sekizinci durağımız olan Giresun’a doğru hareket etti.

Espiye’ye vasıl olduğumuzda kervanımızı TYB Giresun Şube Başkanı Olgun Albayrak ve Dr. Fazıl Özden karşıladı. Giresun merkez ve Espiye’de iki ayrı şiir etkinliği olacağından Espiye programına katılacak olan şairlerimiz burada kervandan ayrıldı ve kervanımız Giresun merkezine doğru hareket etti.

Espiye'de geleneksel hale getirilmeye çalışılan “I. Gelevera Şiir Akşamları” etkinliği, Espiye Şehit Murat Şahin Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda gerçekleşti. Aynı saatte Giresun Belediyesi Kültür ve Fuar Merkezinde de bir şiir etkinliği yapıldı.

Ertesi günü kervanımız dokuzuncu durağı olan Ordu’ya hareket etti. Ordu’da TYB Şube Bakanı Gökhan Akçiçek ve sanatçı Selçuk Küpçük’ün aralarında bulunduğu yazar ve şairler tarafında ağırlanan ekibimiz onuncu ve sonuncu durağımız olan Çorum’a doğru hareket etti.

Akşam saatlerinde Çorum’a vasıl olan kervanımız Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Prof. Dr. Metin Uçar, Ethem Erkoç, Hüseyin Kır, Osman Yüzgenç, Mehmet Okumuş, Yusuf Demirel, Ahmet Peker ve Necmettin Ünal gibi şair yazar ve eğitimciler tarafından Çorumlu Obası’nda ağırlandı. Kervanımız gece saatlerinde Ankara’ya vasıl oldu.

Çok samimi bir ortamda gerçekleşen faaliyetler çok güzel birer hatıra olarak hafızamızda yer aldı. Bu güzel etkinlik için başta TYB Şeref başkanı D. Mehmet Doğan ve Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.