Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.55
Gram Altın
2413.36
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Artık sana güvenmiyorum Facebook!

Artık sana güvenmiyorum Facebook!

Gelişen iletişim teknolojileriyle birlikte sosyal medya hayatımızın merkezinde yer almaya başlamıştır. Sosyal paylaşım ağları; hız ve haz kavramlarının ön plana çıkmasına neden olmuştur. Çağımızın en büyük sorunlarından olan narsizm ve hedonizmi tetiklemiştir. Beğenme ve takipçi elde etmeye adanmış hayatlar yaşanmaya başlamıştır.

Sosyal medyanın olumlu boyutları var mı?

Elbette var. Ancak eksiler, artıları silip atıyor. Çünkü sosyal medya kişisel mahremiyetimize zarar veriyor. Hem de kendi elimizle… Artık kullanıcılar olarak bizler her an her noktada izlendiğimizi çok iyi biliyoruz. Hatta hem izliyor, hem de izleniyoruz. Sosyal medya tüm dünyada bir gözetim toplumunun oluşmasına zemin hazırlamıştır!

Nedir bu panoptikon denen kavram?

Gözetim toplumu demişken panoptikon kavramına değinmek yerinde olacaktır. Panoptikon, İngiliz filozof Jeremy Bentham'ın 1785 senesinde tasarlamış olduğu hapishane inşa modelidir. Panoptikonda mahkûm gözlendiğini bilmekte ve sürekli izleniyormuşçasına hareket etmektedir. İşte panoptikonla sosyal medyanın özdeşleştiği nokta da budur. Kullanıcılar birileri tarafından izlendiğini ve takip edildiğini bilmekte ve buna göre paylaşımlarını gerçekleştirmektedir. Hattı bazı zamanlarda sosyal medya var olan algıyı ters yüz edebilmektedir.

Yine Facebook yine skandal!

Dünyanın en popüler sosyal paylaşım ağları arasında yer alan Facebook yine büyük bir skadalla gündeme gelmiştir. Amerikan bilgisayar programcısı ve girişimcisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, her yaştan her kesimden bireyi doğrudan ya da dolaylı yollarla etkilemektedir. Ancak her geçen gün yeni bir skandalın da patlak verdiğini söyleyebilmek mümkündür. Keza bu hafta içerisinde Facebook, yine büyük bir skandalla sarsılmıştır. Yapılan açıklamada yetkililer; bir güvenlik ihlali tespit ettiklerini ve bu zafiyetten ötürü aşağı yukarı 50 milyon Facebook kullanıcısının mevcut durumdan etkilendiğini belirmiştir. Bilindiği üzere Cambridge Analytica skandalı hali hazırda tazeliğini koruyordu. Hatırlanacağı üzere 50 milyon Facebook kullanıcı verisi 270 bin Facebook kullanıcısının verilerini paylaştığı "thisisyourdigitallife" uygulaması aracılığıyla elde edilmiş ve bu veriler izinsiz bir şekilde Donald Trump'ın başkanlık seçimleri kampanyasında kullanılmıştır.

50 milyon Facebook hesabı hacklendi!

Facebook yetkililerince son yapılan açıklamada bilgisayar saldırganlarının “Başkalarının Gözünden Gör” özelliğinin bilgisayar kodlamasındaki bir açığı kullanarak, kullanıcı bilgilerine ulaştığı ifade edilmiştir. Facebook sorunla ilgili düzeltme çalışmalarına başlarken emniyet birimlerine de konuya yönelik bilgi akışı sağladıklarını belirtmiştir. Facebook’un dünyada genelinde 2 milyara yakın kullanıcısı bulunmaktadır. Bu sayı azımsanacak derecede değildir. 50 milyon hesabın hacklenmesi sorununa yönelik çözüm bulması için, 90 milyona yakın kullanıcının hesap oturumları kapatılmış ve kullanıcılardan tekrar giriş yapmaları istenmiştir. Kullanıcıların mutlak suretle şifrelerini değiştirmesi ve iki aşamalı kimlik doğrulama sistemini tercih etmeleri korunma adına büyük önem arz etmektedir. Çünkü bu skandal ne ilktir, ne de son olacaktır!

Zuckerberg de teyit etti!

Zuckerberg de Facebook’ta bir güvenlik açığının olduğunu belirterek; “Bu açığı fark ederek kapattığımız için oldukça mutluyum. Bu olayın yaşanması bile başlı başına bir sorun. Bence bu saldırı kullanıcılarımız ve hizmetlerimizin karşılaştığı zorluklara işaret ediyor” sözlerini sarf etmiştir. Veri gizliliği ve güvenliği sosyal medyanın en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Cambridge Analytica skandalının akabinde böyle bir olay yaşanması kullanıcıları giderek tedirgin etmiş, Facebook hisseleri borsada değer kaybetmiştir. Güven yitimi Facebook’un borsadaki durumuna da yansımıştır.

Özür dilemek yeterli mi?

Facebook’un güvenlik biriminin başında bulunan Guy Rosen ise bu hatadan dolayı kullanıcılardan özür dilemiş ve sorunun çözümü için derhal gerekeni yapacaklarını belirtmişlerdir. Ancak skandallarına bir yenisi daha ekleyen Facebook artık güven konusunda kullanıcıların şüpheyle baktıkları bir hal almış, siber saldırganların elde ettikleri verileri hangi amaçlarla kullanacakları sorusu cevap bekler hale gelmiştir.

Tayvanlı hacker, Zuckerberg'e meydan okudu!

Tayvanlı ödül avcısı bir hacker olan Chang Chi-yuan ise Facebook’un kurucusu Zuckerberg’e adeta meydan okuyarak, ona ait olan Facebook sayfasını canlı yayında sileceğini duyurmuştur. Bu oldukça enteresan bir olaydır. Chang Chi-yuan’ın bu eylemi Türkiye saatiyle bugün 13:00’te yapmayı planladığını belirtmiştir. Zuckerberg’in kendisine ait olan Facebook hesabı yine 2011 yılında da ‘hack’lenmiştir. Hatta profilin içerisinde “Hack başlasın!” başlıklı bir mesaj da yayınlanmıştır.

Peki kişisel bilgilerimiz kimlerin eline gitti?

50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarının hacklenmesinin ardından araştırmaların devam ettiği kaydedilirken, henüz kullanıcıların kişisel bilgilerine erişilip erişilmediğine yönelik net bir açıklama da yapılmamıştır. Facebook için “ne seninle, ne sensiz” cümlesini kullanmak oldukça yerinde olacaktır. Fakat günümüzde bir gerçek var ki kullanıcıların büyük çoğunluğu artık Facebook’a güvenmiyor…