Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2435.16
BIST 100
9976.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Eylül 2023

Aşiretlerin isyanı

Suriye’nin kuzeyinde Arap aşiretleri için bardağı taşıran son damla, Deyrizor’daki askeri kanat komutanı Ahmet’in tutuklanması oldu. Aşiretler ayaklandı ve güçlü silahları olmadığı halde kazmayı küreği kapan YPG ve ABD’ye savaş açtı. İlk olarak da petrol kuyularını ateşe verdiler. ABD, olayları yatıştırmaya çalışsa da bugüne kadar başarılı olamadı. PKK/YPG’nin elinde ABD’nin verdiği güçlü silahlar olduğu halde aşiretlerde sadece hafif piyade tüfekleri var.

ABD, terör örgütü YPG’nin çok az militanı olmasına karşı onları eğitip silahlandırarak bölgede kendi piyonu olarak kullanıyor. Silahlı çatışmalara onları sürerek kendi askerlerinin ölmesini önlüyor. Suriye’nin kuzeyinde güya DEAŞ’a karşı teşkilatlandırdığı SGD güçlerinin yüzde yetmişi Arap gençlerinden, yüzde otuzu YPG/PKK militanlarından oluşuyor. Ancak yönetim YPG’de…

ABD, Suriye’nin kuzeyinde yaşayan insanları silah zoruyla sindirerek demografik yapıyı bozmaya kalktı ama olmadı. Çünkü Arap, Türkmen ve Kürt aşiretleri asırlardır orada, kendi topraklarında yaşıyor; ekip biçiyor, toprağı işliyor. Fırat’ın suları ile hayat bulan bölgedeki topraklar da Suriye’nin en bereketli alanları…

***

Bölgeyi karıştıran kişi, Biden’ın başkan seçildikten sonra Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü olarak atadığı Brett H. McGurk. Yakın zaman önce Kuzey Irak’ta PKK militanlarını taşıyan bir helikopter düşmüş, PKK’nın üst düzey yöneticileri cehennemi boylamıştı. Talabani ile işbirliği yaparak PKK/YPG’yi hava gücüne kavuşturan kişi de işte bu McGurk çıktı.

O yüzden Türkiye, bu karanlık karakteri acilen bölgeden uzaklaştırmalı. Yahut PKK militanlarının başına gelen İHA operasyonlarından biri McGurk’a da dokunmalı. Trump döneminde Türkiye ciddi bir baskı yaparak McGurk’un görevden alınmasını sağlamıştı. Trump seçimi kaybedip Biden kazanınca ilk imzaladığı genelge, Orta Doğu’ya Afrika’yı da ekleyerek McGurk’u yeniden bölgeye ataması olmuştu.

Kuzey Suriye’de çıkarılan petrolden YPG/SGD ciddi bir gelir elde ediliyor. McGurk, bu paranın YPG kasasına akmasını sağlıyor. Bölge halkı kendi toprağındaki bu gelirden faydalanamıyor. Aşiret şeyhlerine petrol gelirlerinden küçük bir pay veriliyor ama bu miktar da onları tatmin etmiyor. ABD’ye hizmet veren PYD militanlarına verilen aylık üç yüz dolar da artık onları tatmin etmiyor.

***

Suriye’nin kuzeyinde YPG Arap aşiretlerinin mallarını ellerinden alıyor. Küçük yaştaki evlatları zoraki asker yazılarak ailelerden koparılıyor. Kurdukları polis teşkilatınca bölgede yaşayanlara zulüm üstüne zulüm yapılıyor. Şu anada kadar her türlü vahşet uygulanarak aileler sindirilmeye çalışıldı ama artık isyan zamanı.

Türkiye, YPG/PYD’yi terörist bir yapı olarak görüyor, ABD ise stratejik ortak olarak kabul ediyor. Türkiye ile ABD arasında çok önemli problemler var ancak bunların en başında YPG/PYD meselesi geliyor. ABD, bunda ısrar etmeye devam ederse, Afganistan’dan kaçarak çıkması gibi bir gün Suriye’nin kuzeyinden de askerlerini kaçırarak çıkma zamanı gelebilir.

YPG, daha önce de Rakka’daki aşiret reisi Huveydi’yi tuzağa düşürüp şehit etmişti. Türkiye, zaman zaman aşiret reislerini Türkiye’de toplayarak teşkilatlandırmaya ve kendi topraklarını savunmaya teşvik ediyor. ABD, bölgede tansiyonu düşürmeye çalışsa da işe yaramıyor. Çünkü bölgenin yüzde 65 - 70’i Sünni Arap, yüzde 15-17 Nuseyri Arap, yüzde 8-10 Türkmen, yüzde 3-5 civarında Kürtler ile az miktardaki Asuri, Keldani ve Süryani ve Ermenilerden oluşuyor.