Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Şubat 2015

Bank Asya'nın yönetimine el konuldu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu(TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi.

BDDK, "Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini gerekçe gösterdi.

Bankacılık sektöründe 12 yıl aradan sonra ilk kez yaşanan bu olay gündeme damgasını vurdu.

Kararın siyasi mi, hukuki mi olduğu tartışılıyor.

2001 krizinden sonra yeniden yapılandırılan bankacılık sektörünün ve dış finans çevrelerine güven veren bir duruş sergilemesi ekonomi için çok önemli.

Bu güveni zedeleyebilecek ve spekülasyona yol açabilecek tasarruflarda bulunulurken daha ihtiyatlı olunmasını temenni ediyoruz.

ENFLASYONU GIDA YÜKSELTTİ

Merkez Bankası'nın faiz kararı için kritik önem taşıyan Ocak ayı enflasyonu TÜFE'de yüzde 1,10 ile beklentilerin üzerinde artarken yıllık bazda yüzde8,17'den yüzde 7,24'e geriledi.

Bu son 19 ayın en düşük enflasyon oranı oldu.

Gıda ile alkollü içecek ve tütün kalemlerindeki yüzde 3,52 ilayüzde 4,19 oranındaki artış, enflasyonun daha düşük çıkmasını önledi.

Enflasyonun geleceğine ilişkin ipuçları veren çekirdek enflasyon ise yüzde 8,63 arttı.

Çekirdek enflasyon enerji, gıda, içki-sigara ve altın fiyatları hariç tutularak hesaplanıyor.

KISA u2026 KISA u2026

*Benzin 14 kuruş, motorin 15 kuruş zamlandı. Zamlar sonrası 95 oktan benzinin litresi 4,33 TL'ye yükseldi, motorin 3,75 TL oldu.

*Yunanistan'da 320 milyar Euro olan borcun yarısını sildireceği vaadiyle iktidara gelen Radikal Sol Koalisyonu (SYRİZA), AB ve IMF'den gelen tepkiler karşısında geri adım atarak, uzlaşma arayışına girdi.

*Yeni yıla iyi başlayan otomotiv sektörü Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre otomobil ve hafif ticari araç satışlarını yüzde 5,9 arttırarak 34 bin 615 adete yükseltti.

*Köprü ve otoyollardan 10 yılda 3 milyar 531 milyon araç geçiş yaptı, 4,9 milyar dolar elde edildi.

*Avrupa Komisyonu'nun onayladığı Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) Programı kapsamında,Türkiye'de tarım ve hayvancılık sektörüne 1 milyar Euro'nun üzerinde hibe imkanı sunulacak.

*Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's(S&P), ekonomik ve siyasi sorunlarla boğuşan Yunanistan'ın kredi notunu "B'' den "B -''ye düşürdü, negatif olan kredi görünümünü teyit etti.

PİYASALAR

Geçen hafta başında Merkez Bankası'nın faiz indiriminin görüşüleceği 4 Şubat toplantısından vazgeçmesi üzerine 2,39 TL'ye kadar gerileyen dolar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı hedef alan sert açıklamaları ve ABD'de tarım dışı istihdam verisinin, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına yıl ortasında başlayabileceğinin işareti olarak algılanmasının ardından hafta boyunca zirveden zirveye koşarak 2,47 TL'ye yükseldi, yeni tarihi zirvesini gördü.

Borsa da bu gerilimli ortamdan olumsuz etkilenerek düşüş kaydetti, haftanın son işlem gününü 84 bin 987 puandan kapadı.

Faiz yüzde 8'in üzerine çıktı.

[email protected]