Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2397.88
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ağustos 2012

Bayram bizim şan bizim

Senelerce "Bayramsa bayramımız mübarek olsun" türküleri eşliğinde girerdik dini bayramlara.

Yeryüzünün dört bir yanında kanayan Müslüman coğrafyalardaki haldi, bize bu nakaratı tekrarlattıran.

Ümmet bilinci duyarlılığı ve evrensel insani duygular, boğazlarımızı düğümlüyordu.

Komşumuz açken bize tok yatmak yakışmazdı. Müslüman kardeşlerimiz zulüm altında iken bayramlaşmak da en azından şık değildi.

Bu toprakların sünneti, hayatı ifrat ve tefrit sınırlarında yaşamaktır ya. Bayram meselesinde de, "İslami düğün"lerde olduğu gibi ortamlar taziye evlerine dönerdi. Düğünlerde ve bayramlarda matem ritüelleriyle hicran dolmak bize özgü bir garabetti.

***

Hiç unutmam üniversitede tamamen seküler yaşam tarzı olan bir arkadaşım, "dinci" dediği öğrencilerden çok daha büyük coşkuyla kutlardı dini bayramları.

Biz, bizim olmasına rağmen bayramlarımızın geleneksel ritüellerinden kaçınırken "Ateist" olduğunu iddia eden bu çocuk,"sosyolojik Müslümanlığının" keyfini sürerdi.

Hiç olmaması gereken şekilde bayramlardan uzaklaşma alışkanlığımız Allah'tan kısa sürdü. Rabb'in inananlara ikramı olan bayramlarımızı coşku ve kardeşlik duygularıyla sosyal bir barış süreci olarak huzurla geçiriyoruz çok şükür.

***

Bir de kavram kavgalarımız vardı her zaman olduğu gibi. Ramazan Bayramı mı, Şeker Bayramı mı? Buradan bile ideolojik gerilim üretebilmek de yine bize özgüdür zahir.

Kavgalarımızı, düşünce ve fikirler üzerinden değil de semboller ve sloganlar üzerinden verince böyle oluyor tabi.

***

Bayram bizim bayramımız. Bize ayak uyduran herkese "eyvallah!" diyebilme büyüklüğünü göstermemiz gerekiyor halbuki.

Ramazan değil de şeker bayramı dense de, bize el uzatanı, düşman sandığımızı, fakir fukarayı, garip gurebayı kucaklayalım.

Her bayramda kavgacının, zalimin, hasmın, rakibin, düşmanın inadına, yaşadığımız mekanlardan başlayarak tüm yeryüzünü salihlerin barış ikliminin hakim olduğu selam yurtlarına çevirelim.

***

Güneydoğu'dan başlayarak, Suriye'ye, Irak'a, Afganistan'a, Yemen'e, Bahreyn'e, Arakana'a ve millet-i İbrahim'in nefes aldığı her coğrafyaya dualarımızı gönderelim.

İnsanlığa huzur va barış dileyelim, her sene bugünleri görelimu2026