Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2395.67
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Haziran 2019

Bayram rehberi

Allah’ın kullarına lütuflarından bir lütuftur bayramlar. Göz açıp kapayıncaya kadar geçip giden ramazan günlerinin sonunda birlik ve beraberliğin, hatır gönül sormanın, yalnız bir yüreğe dokunmanın vesilesidir bayramlar.

Nefisle girilen mücadenin sonunda kavuşulan her bayram, tutulan oruçların Allah tarafından kullara verilen bir mükâfatı olarak kabul edilir, ramazanın bir devamı gibi aynı samimiyetle karşılanır. En azından olması gereken bu.

Elbette değişiyor her şey. Yaşantımız ister istemez çağa ayak uyduruyor. Bize geçmişten emanet edilen birçok değer de göz göre göre elimizden kayıp gidiyor. Tabi ki her değerimize sımsıkı sarılarak yaşatmak da bizim elimizde.

Bayram ziyaretlerini ihmal etmeden başlayabiliriz değerlerimizle yaşamaya. Fakat hassas nokta şurada; ziyaretlere giderken mutlaka çocukları da yanımızda götürmemiz şart. “Artık bayram ziyareti mi kaldı?” gibi ergen tepkileri gözardı ederek çocukların büyükleri ziyaret etmelerini sağlamak çok önemli. Çünkü adım adım ilerliyor her şey. Bayram ziyareti mi kaldı, el öpme mi kaldı, bayram tatlısı mı kaldı… derken uzayıp gider çocukların, gençlerin bayram ziyaretlerinden kaçma teşebbüsleri. Bu tür firarlara kesinlikle açık kapı bırakmamak gerek.

Bayram ziyaretlerinde dikkat edilmesi gereken bir hassas nokta da ziyaretlerde açılan konuların çeşitliliği ile ilgili. Özellikle siyasî konulara girmemeye özen göstererek gerekirse havadan sudan konuşmaya dikkat ederek siyasetten uzak durmalı. Artık birbirine çok da saygılı olan bir toplum olmadığımız aşikâr. Evine gittiğiniz kişilerin, evinize gelen misafirlerin açmaya çalıştığı tüm siyasî muhabbetleri ustalıklı manevralarla savuşturmaya çalışmak da bayramın bir gereği olarak görülmeli. “Hayırlısı ne ise o olsun.” cümlesi bu tür muhabbetlerin mihenk taşı olmalı.

Bir diğer bayramlık hassas nokta da şu; kendinizi çok da kasmayın illa küskünler bayramda barışsın diye. Bütün bir ömür her türlü saygısızlığı yapan, vatan millet gibi kavramları hiçe sayan, bütün değerleri görmezden gelerek sadece kendi refahını düşünen, her şeyin başına “ben” getirerek benlik çukuruna yuvarlanan kişilerle –çok yakın akrabalar olsa bile- barışmaya çalışmayın. Bayramın ruhunu insanlık mektebinin kapısının önünden bile geçememiş böyle kişilerle kirletmeye gerek yok. Hatır-kıymet bilen bir dostun, komşunun kapısını çalmak daha değerlidir bayramlarda.

Bu güzelim bayrama inatla “şeker bayramı” diyenlere bayramın adının “Ramazan Bayramı” olduğunu söylemenin de bayram için yapılması gereken aslî görevlerden olduğu unutulmamalı.

Bayram rehberini uzatmak mümkün ama şimdilik bu dört madde bile sizlerin huzurlu bir bayram geçirmeniz için yeter de artar bile. Ben annemi geçen yıl kaybetmiş biri olarak artık bayram sabahlarını büyük bir hüzünle yaşayacağım. Telefonla arayıp da “Bayram sabahı bize kahvaltıya gelin.” diyen sesin özlemiyle gireceğim artık her bayrama.

Herkese ağız tadıyla geçirecekleri bir bayram diliyorum. Bayramımız hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun.

Yürek Yangınları- Şiire Dair Ne Varsa

Şair-yazar Rıdvan Canım’ın Yürek Yangınları-Şiire Dair Ne Varsa ( Grafiker Yayınları) adlı çalışması Mayıs 2019 itibariyle okuyucularla buluştu. Edebiyat dünyamızdan birçok isimle yapılan söyleşiler bir araya getirilmiş bu kitapta.

“Bu kitapta şairlerimizle birlikte bütün bu ‘bilinen’ gibi görünen bilinmezliklere pencere açmaya, ya da açılan pencerelerden şairlerimizin gözüyle bakmaya çalıştık… Dertleştik, söyleştik.. Eskiye ve yeniye, doğuya ve batıya dair ne varsa konuştuk. Aramızdan ayrılanların şiir üzerine yaptıkları söyleşileri paylaştık…” diyor Rıdvan Canım kitabın ön sözünde.

Kitapta otuz isimle yapılan söyleşi var. Cahit Zarifoğlu, Dilaver Cebeci, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt gibi aramızdan ayrılan isimler de yer alıyor kitapta. Hüseyin Akın, Gökhan Akçiçek, Mehmet Ali Köseoğlu, Şakir Kurtulmuş, Turan Koç, Tacettin Şimşek, Murat Soyak, gibi isimlerle de söyleşiler var.

Rıdvan Canım kitabı hazırlamanın yanında kitaptaki 17 kişiyle de söyleşiyi gerçekleştiren bir isim. Rıdvan Canım Hocamın benimle yaptığı söyleşi de yer alıyor kitapta.

Şiire Dair Ne Varsa şairlerin dilinden okuyucuya iletilmiş bir mektup. Okumak ve kütüphanelerde bir kaynak kitap olarak bulundurmakta fayda var Yürek Yangınları’nı. Bir nevi canlı edebiyat atölyesi sunmuş Rıdvan Canım bizlere.

Değerli hocamın emeklerine sağlık. Bundan sonraki çalışmalarında da başarılar ve kolaylıklar diliyorum hocama.