Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2440.96
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Temmuz 2015

BAYRAM VE DOĞRU BESLENME

İnsana açlığı, susuzluğu, yoksulluğu , aczi hatırlatan sayılı günler geldi gelecek derken geçti bile.Oruç tutanlar ramazan ikliminin manevi atmosferinde akan rahmet mağfiret ve cehennemden kurtuluş reçetesini ellerine aldılar.

Bir ay boyu doku ve organlarımız yanında ruhumuz ve zihnimiz de her türlü kirliliğe karşıda temizlenmış oldu.Ortodoks tıbbında detoks olarak tavsiye edilen arınma gerçekleşmiş oldu.Daha diri ve daha dik olarak bayram yapıyoruz insaallah.

Sağlık ve zindeliğimizi devam ettirmek için bayramla birlikte dikkat etmemiz gereken sağlık öğütlerimize riayet edilebilirse ramazanla elde edilen kazancımız yıl boyu devam edebilir diye düşünüyorum.

Bitkinlik halsizlik yorgunluk uyku düzensizliği gerilim stres gibi günümüz insanının sık karşılaştığı problemlerden uzaklarda huzur içinde kendisi ve çevresi ile barışık olarak yaşamımızı idame ettirmek istiyorsak bayramla birlikte doğru beslenme kurallarına azami dikkat etmemiz gerekir. Atalarımız can boğazdan gelir derlerken günümüz insanının artık can boğazdan çıkar der olmasını da göz önünde tutarak şu tavsiyelerime uymanızı istiyorum.

1) Doğru beslenme dengeli olmalıdır. Yüzde 45-50 karbon hidrat yüzde 20-30 protein ve yüzde 15-20 yağ oranına uygunluğu sağlanmalıdır.Meyve sebze mineral ve vitamin yönünden desteklenerek ve yeterli lif alımına dikkat edilmelidir.

2) Sabah kahvaltısı ile güne başlamak gerekir.Bazı insanların çeşitli mazeretler öne sürerek ihmal ettiği kahvaltı ile güne daha başlarken enerjik ve zinde olmamızı temin edebilir ve iş performansımızı bu basit önlem ile umulmadık düzeylerde artırabiliriz.Özellikle şişman insanlar mükellef bir kahvaltı ile güne başladıklarında kilo verme şanslarını artırabilirler.İyi bir kahvaltı aynı zamanda metabolizma hızını artırdığı için aldığımız gıdaları daha mükemmel yakma ve kullanma şansıda verebilmektedir.Kahvaltıda kepekli ekmek yeşillik salatalık domates az yağlı peynir yoğurt zeytin yumurta şekersiz çay taze meyve suyu ve süt gibi zengin bir gıda seçme şansımızın olduğunu unutmayalım.

3) Öğle yemeğinde ise orta direk tarzı daha sınırlı miktarda gıdaları tercih ederek yapmamız mümkün.Sebze yemekleri salata yoğurt gibi yiyecekler yanında taze sebze ve meyvelerle bu öğünü zenginleştirmek mümkün.

4) Akşam yemeğine gelince:Bu sofranın mütevazi ve tabir caiz ise fakir sofrası şeklinde düzenlenmesi hem sağlığımız hem de gece sağlıklı uyumamız için elzem olduğunu söylemeliyim.Az yiyen çok uyur çok yiyen güç uyur atasözü buradaki haklılığımızı göstermek için kafidir sanırım.

5) Bayramda doğru beslenme tüm zamana yayılarak bir yaşam tarzı haline geldiğinde şişmanlık kalp damar hastalıkları kolesterol ve tansiyon yüksekliği gut hastalığı kanser şeker kemik erimesi gibi çağımızın vebası hastalıklarla mücadelede önemli ölçüde mesafe kat etme imkanı da kazanırız.

6) Lokmaları küçültmek çiğneme süresini artırmak yemek yenen ortamları güzelleştirmek ve yemeklerle savaşır gibi olmayan bir hızda ve dostlarla birlikte softa ortamında beslenme biraz felsefi olacak ama özerinde ciddi düşünülmesi gereken önemli tavsiyelerim olarak aktarıyorum.Neşeli huzurlu bir şekilde aile fertleri ile aynı mekanlarda beslenmek beden doyumu yanında ruhsal ve manevi doyuma ulaşmamız için de bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

7) Ramazan ayı ile kazandığımız dengeli ve düzenli beslenme kurallarından olan beyaz şeker beyaz un tuz patates pirinç gibi kan şekerini dengesizleştirme potansiyeli yüksek gıdalardan uzaklaşmaya çalışmaya devam edelim diyorum.

8) Meyveler aç karnına ve ara öğünlerde tercih edilerek hem doyuma ulaşmamıza hem de gerek lif gerekse mineral vitamin desteği yönünden tercih edilmeli. Sık atıştırmaların önüne bu şekilde geçmemiz mümkün.

9) Bayramda sık yapılan hatalardan bir tanesi de ziyaret sırasında şeker ağırlıklı ikramlara yeteri kadar dirençli olmayışımız ki bu mide bağırsak fesadının başıca sorumlusu olarak bilinir.Bir aylık istirahat ile daha yeni kendini toparlayan midelerimizi fesada uğratmamaya çalışmalıyız.Yoksa ishal gaz şişkinlik mide ekşimesi ve yanması hatta bulantı kusma baş dönmesi gibi bazı hastalıklara davetiye çıkartmış oluruz.

10) Her zaman sık ihmal edilen kurutulmuş meyveler ceviz badem fındık fıstık gibi çok yararlı gıdalardan bayramla birlikte ölçülü olarak tükettiğimizde gerçekten farkını fark edeceğinizi umduğum sonuçlar alacaksınız .Daha dinamik enerjik ve sağlıklı göründüğünüzü fark edeceksiniz.

11) tüm bu gerçeklerin ışığı altında hepinizin bayramını tebrik ediyor sizleri hemen doğru beslenmeye davet ediyorum. Sağlık ve mutlulık dileklerimle