Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2404.17
BIST 100
10141.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Eylül 2018

Bir çok dizi neden tutmuyor?

TELEVİZYON icat olduktan sonra, TV izleyicisini olabildiğince uzun süre ekran başında tutmak gerekiyordu. Zira TV yayını hayli pahalı bir işti. Reklam almak gerekiyordu. Reklam almak için de izleyiciyi ekran başına kilitlemek, o arada da reklamı yapılacak ürünü ekranda göstermek gerekiyordu.

İlk pembe dizi

İşin aslına bakılırsa ilk diziler 1930’larda Amerika radyolarında 15’er dakikalık bölümler halinde yayınlanmaya başlandı. İlk radyo pembe dizisi Painted Dreams, İrlanda asıllı Amerikalı bir dul olan Anne Moyihan ve evlenmemiş kızı ile bayan pansiyonerleri arasında geçen sohbetleri aktarıyordu. 1951 yılından sonra pembe diziler yavaş yavaş TV’ye geçmeye başladı. İlk olarak CBS kanalı, daha önce radyolarda yayınlanan Today's Children (1932), The Guiding Light (1937), ve Woman in White (1938 ) isimli dizileri ekrana uyarladı. 1963 yılından sonra NBC ve ABC kanalları da pembe diziler yayınlamaya başladı ve 70 yıllarda tüm dünyayı da etkisi altına alan diziler yapıldı. Meselâ Dallas ve Latin Amerika dizileri…

İlk yerli dizi Kaynanalar

Türkiye’de gösterime giren ilk yerli dizi TRT ekranında yayınlanan Kaynanalar’dır. 1974 yılında gösterilmeye başlanan ve başrolde Tekin Akmansoy’un olduğu dizi yıllarca ekranda kaldı ve insanları güldürdü. Kaynanalar’dan sonra en çok tutulan dizi Perihan Abla idi. O da hayli uzunca bir süre yayında kaldı. Bizimkiler, Mahallenin Muhtarları, Süper Baba, Çiçek Taksi da uzun süre yayında kalan diziler.

Cesur Yürek ve Kurtlar Vadisi

Rahmetli Ömer Lütfi Mete abinin, senaryosunda büyük emeği olduğu Cesur Yürek, (1998) TV ekranlarında yayınlanan dizi formatlarına yeni bir bakış açısı getirdi. Bizden olan, milli ve manevi duygulara hitap eden, aile yapısına zarar vermeyen diziydi bu… 2002’de Ekmek Teknesi geldi karşımıza, çok da beğenildi. 2003’te ise Kurtlar Vadisi başladı. Vadi yayına çıktığında sokaklar boşalıyordu.

Ötekiler neden tutmadı?

Özel televizyonlar yayına geçince binlerce dizi ekrana geldi. Bir çoğu uzun soluklu olamadı, reyting alamadı. Burada isimlerini saymaya gerek bile duymayacağım bu diziler, hem bizim dini anlayışımıza, hem de Türk örf ve adetlerine ters dizilerdi. Yapımcılar ısrarla, “Kimin eli kimin cebinde belli olmayan” bu tip dizileri hâlâ da ekrana çıkartmaya devam ediyor. Ama ne yazık ki tutmuyor, tutmayacak da…

Filinta ve Diriliş

TRT-1’de 2014 yılında FİLİNTA isimli bir dizi yayına başladı… İzleyenler bu diziyi ve baş karakter Mustafa’yı çok sevdi. Zira dizide ne ahlaka mugayir sahneler ne de dini duygularımızı rencide edici replikler vardı. Ne yazık ki çok beğenilmesine rağmen dizi 2 yıl sürdü onun yerine Payitaht Abdülhamit başladı. Bu dizi de çok iyi tuttu ama Filinta’nın keyfini veremedi izleyenlere.

2014 yılında yine TRT ekranlarında Diriliş Ertuğrul başladı. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya geliş hikayesi ve Osmanlı’nın tohumlarının atılışını anlatan dizi o kadar çok beğenildi ki, bu dönemde Kurtlar Vadisi ekrandan çekilmek zorunda kaldı. Çünkü Diriliş’in karşısına çıkan her dizi, kısa sürede yayından kaldırıldı.

Demek ki neymiş, dizi yapacaksan, Türk insanının gelenek ve göreneklerine uygun, dini ve milli duygularını yüceltici repliklerle süslenen dizi yapacaksın. Başkası tutmaz arkadaş…