Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.87
Gram Altın
2523.86
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Haziran 2022

Bir gece ansızın adalardayız

Yunanistan fena kaşınıyor. Yunan Başbakanı Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Dendias’ın işi gücü Türk düşmanlığı… Yatıp kalkıp Türkiye aleyhine konuşuyorlar. Aslında uyanık bir ikili, ABD, Almanya ve Fransa’nın hırslarını ve zayıf noktalarını yakalamışlar. Sürekli borçlanıyorlar. Beş kuruş vermeden uzun vadeli ödeme taahhütleri ile gemi, uçak ve silah alıyorlar. Bunların paralarını ödemek gibi bir niyetleri de yok. Ağababalarının bir gün bu borçları sileceğinden eminler.

Yunanistan, epey zamandır Osmanlı Devleti’nden bağımsızlığını kazanmanın 200. yılını kutluyor. Her kutlama töreninde de Osmanlı’ya ve onun varisi olan Türkiye’ye düşmanlığını gizlemiyor. Böyle giderse, dönemin büyük devletlerinin himayesi ile elde ettikleri Türk topraklarını ve adaları bir gece ansızın kaybedebilirler. Türkiye’nin eski Türkiye olmadığını, öyle sonuna kadar sabırlı davranmayacağını tahmin edemiyorlar.

Miço, uyanık biri; kendi silahlı kuvvetlerinin Türkiye’ye karşı hiçbir varlık gösteremeyeceğinin farkında. O yüzden Yunanistan yarımadasını olduğu gibi ABD’ye peşkeş çekti. Yunanistan’da her gün yeni bir ABD üssü açılıyor yahut mevcut üsler genişletiliyor. ABD askerleri Yunanistan’ın asli unsurları haline geldi. Yunan gençleri çalışmadan, Avrupa ve Amerikalıların parasıyla yiyip içip yatmaya alıştıkları için bu durum onlar normal geliyor.

***

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngilizler Yunanlılara gaz vermişi, sonuç Ege'nin serin sularında soğuk bir duş almak oldu. Ermenilerin Doğu'da yaptığı katliamları Yunanlılar da Batıda yaptı. Vahşice ve acımasızca... Güçleri sadece silahsız insanlara yetiyordu. Sivil Türkleri yok edip Anadolu'da "megalo idea" hedeflerini hayata geçireceklerdi.

İnönü ve Sakarya Savaşları'nda Mehmetçiğin çelik gibi imanıyla karşılaşıp, dipçiği yiyince uyandılar. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra ise İngiliz savaş gemilerine kendilerini zor attılar... Ancak zaman birçok şeyi unutturuyor. İzmir’den denize döküldüklerini genç nesle öğretmedikleri çok açık.

Bugünlerde İngilizlerin yerini Amerikalılar aldı. Miço'ya ha bire gaz veriyorlar. Miço sıkışınca okuyup yetiştiği Amerika’ya kapağı atması kolay ama olan Yunan gençlerine olacak.

***

Yunanistan Avrupa Birliği ve ABD’ye muhtaç durumda. Onların desteği ile maaşları ödeyebiliyorlar. Pandemi döneminde turizm gelirleri de olmayınca ekonomileri çöktü. Gençlerini zaten Avrupa ülkelerine kaptırmış durumdalar. Yunanlı gençlerin tamamı AB’nin büyük ülkelerinde yaşıyor. Savaş çıkacak olsa Yunanistan’ın, silah altına alacak asker bulaması adeta imkânsız.

Yunanistan’ın Türkiye ile kıyaslanması da mümkün değil. Ne ekonomisi, ne sanayisi, ne savunma sanayii, ne de silah gücü… bu konularda Türkiye’nin yanına yaklaşması mümkün değil. Bir tek deniz ticaretinde iyiler. Son dönemde Türk armatörleri o alana da ciddi şekilde girmeye başladı.

Silahlı kuvvetlere gelince, Türk askerinin eğitim seviyesi, cesareti ve savaşçılığı değil Yunan palikaryaları, dünyanın hiçbir ülkesi ve askeri ile kıyaslanamaz. Türk devleti, Lozan ve Paris anlaşmalarına aykırı olarak kıyılarımızdaki adaları silahlandırmasını asla kabul etmiyor. Her seferinde Yunanlıları uyarıyor. Yunanistan, iyi geçinip akın akın Türk turist alacağına, sanırım adalar denizinde Türk askerini görmek istiyor. Türk askeri girdiğinde ABD üslerinin işe yaramayacağını öğrenirler ama geç olur.

 
TDV kurban