Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Nisan 2023

Bir Kere Daha…

İlkokula başladığımda ihtilal kelimesini duymuştum. Anayasa’nın tozlu raflara kaldırıldığı Adnan Menderes iktidarının indirildiği27 Mayıs 1960 günü millî irade ağır yara almıştı. Tarihimize kara bir leke olarak geçen bu günü milletimize zorunlu olarak bayram diye yıllarca kutlatmışlardı. Bu sebeple milletimize yapılmış darbenin oluşmasına katkısı olan zihniyeti hiç sevmedik.

Yassıada mahkemelerinde başbakan ve bakanların idama mahkûm edilme kararlarına da çocuk aklımızla bile kabullenmemiz mümkün değildi. Demokrat Parti geleneğinden kırat amblemli Süleyman Demirel’in Adalet Partisi’ni destekleyen babamın aldığı Hayat dergisi kapağındaki beyaz örtü ile elleri bağlı Adnan Menderes’in iki tarafında yürüyen görevlilerle idam sehpasına giderken çekilmiş fotoğraf sahnesi hafızamda yer tutmuştu

O günlerde halkın tek uğrak yeri kahvehanelerdi. Partiler propagandalarını bu mekânlarda yapardı. Öyle ki tahta sandalye üzerine çıkıp propagandalarını yapan siyasiler, istekleri ‘Unutmayınız’ kartlarına değil ‘Yenice’ sigarası kutusuna yazarlardı. Seçimden seçime hatırlandığımız yıllarda en kârlı çıkanlar şüphesiz kahvehane işletmecileriydi. Yaşları benim gibi müsait olmayanlar partililerin dışarıda dağıttığı el ilanlarını kapmak için yarışırdık.

27 Mayıs Darbesi, başlangıcı olmuş ardından 22 Şubat 1962, 20 Mayıs 1963 ve 12 Mart 1971 de cuntaların yeni darbe teşebbüsleriyle yüz yüze kalınmış, ordu her seferinde üstüne vazife olduğunu iddia ederek siyasete müdahale etmiştir. 12 Eylül 1980’de insan hakları ihlalinin yaşandığı bir darbe sonrası 28 Şubat 1997 de millet iradesini ortadan kaldırma teşebbüsü ve son olarak 15 Temmuz 2016 kalkışması derken yıllar yılları kovaladı bugünlere geldik.

Darbelerle yıllarımız çalınmış, vesayet mekanizmaları ile milletin iradesini kullanması engellenmiştir. Siz bakmayınız bugünlerde “helalleşelim” denilerek hafızamızla dalga geçilmesine, geçmişin hesabını ödeme gayretinde olanları halkımız gayet iyi biliyor. Onlarda suçlarını biliyor ama pişman olmadıkları aşikâr. Nereden mi biliyoruz? Şöyle birazcık düşünelim inanç ve değerlerimize nasıl baktıklarını bir düşünelim kolayca bulacaksınız. Alacakları ‘oy’ uğruna söylemlerini değiştirenlerin zihniyetleri sabit duruyor. Fırsat ellerine geçtiğinde daha şiddetlisini uygularlar, hiç şüpheniz olmasın.

Yirmi yılı aşkın bir süredir sistem içindeki vesayetin izlerinin silinmesi için yapılanları milletimiz görmektedir. Kendilerini muhafazakâr addedenlerin peşinde gidenler özellikle daha dikkatli olmaları gerekir. Bu kardeşlerimize hatırlatmada bulunmayı görev addediyor,bu maksatla hukuk sistemimizdeki vesayet düzenlemeleri ortadan kaldırılırmış, acı hatıralarımızın olumsuz yönlerinin silinmesi için adımlar atılmış olduğunu bir kere daha hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz.

Darbeci zihniyetine en güzel cevap 14 Mayıs 2023 de verileceğinin altını kalınca çizerken, feraset sahibi insanlarımıza 22 yıldır ülke yönetiminde örnek olmuş lider Recep Tayyip Erdoğan’a, ülkemizin yaşadığı olumsuzluklarının dağılması için bir kere daha güvenerek Ak Parti ve kadrolarına tam destek verilmesini istirham ederek yazımızı noktalıyoruz ve’s-selam.