Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Eylül 2017

Birbirimize Dua Edelim mi?

İnsanız, aciziz. Faniyiz. Ansızın bir haberle yıkılabiliyoruz. Ve an oluyor bir amansız hastalığın pençesine du00fbçar olabiliyoruz. Ye'se düşebiliyoruz. Takatimiz tükenebiliyor. Yalnız kalabiliyoruz. Dert, sıkıntı, huzursuzluk her şey bizi bulabiliyor. İyi gün, kötü gün farkını düşünmeden bir şeye ihtiyacımız var: Birbirimize dua etmeye.

Üzüldüğümüz öyle anlar oluyor ki bu durumda nereye sığınacağız? Kime iltica edeceğiz? İnsanı, en çok insan üzüyor. Hem de en çok sevdiklerimiz üzüyor bizi. Acı, sevdiklerinizden geldiğinde daha bir acıtıyor içimizi. İnsana, en ağır yaraları sevdikleri açıyor.

Sevdiklerimiz hem yaradır, hem de merhem. Sevdiklerinize merhem olmaya, şifa olmaya, derman olmaya var mısınız? Sevdikleriniz için her vakit dua etmeye ne dersiniz?

Gönül yorgunuyuz çoğumuz. Hayatın ağırlığı düştükçe düşüyor kalbimizin üstüne, gözlerimizi kapatıyor bu ağırlık. Bir açsak gözümüzü, bu yükten bir kurtarabilsek kalbimizi, ah! Zamane duygular bela olup yağıyor sevgimizin üstüne. Ömrümüz tükendikçe tükeniyor ve yükümüz artıkça artıyor. Yol uzadıkça uzuyor, ağırlığı çekemez oluyoruz. İşte bu anda, tamda bizi muhasara altına aldığında kötü duygular, duaya olan ihtiyacımız artıyor. Dua merhem oluyor. Peki, dua edecek gönül ehli var mıdır? Sözü şifa olan, dinlediğimizde içimizin açıldığı bir dost var mıdır?

Dost, sevgili, sırdaş, arkadaş, haldaş, gönüldaş, yoldaşu2026 Nerededir bu tılsımlı sözcükleri haiz sevgililer, dostlar? Kaf Dağı'nın ardında mıdır aradıklarımız? Uçsak gücümüz mü, yoksa içimizde biriktirdiğimiz sevgi mi kavuşturur bizi? Uçabilir miyiz, kanatlarımız bu ateş dağını aşmaya dayanabilir mi? Şayet, hakiki ve samimi isek neden uçup bu ateş dağını aşamıyoruz? Dua yüklenelim en iyisi. Dua yaka yaka, dilimizde terennüm edelim iyiliği, güzelliği. Dua ile açılalım denizlere,aşalım dağları.

Dua nedir?

Dua ile kuşanalım ve seyrüseferimiz başlasın. "Bana dua ediniz, size icabet edeyim" (Mü'min, 60) diye buyuran Yüce Allah'a teslimiyettir dua. En zor kalplerin ve kapıların açılmasını sağlayan anahtardır dua.

"(Rasu00fblüm!) De ki: Sizin kulluk, dua ve yalvarmanız olmasa, Rabb'im size ne diye değer versin!?(Ne kıymetiniz var!?)u2026" (el-Furkan, 77)

Dua ile esaslı bir rabıta sağlayan insan, her şeyin membaı olan sevgiye, sevgiliye sığındıkça huzura kavuşmaz mı?

"Rabbinize yalvara yakara ve gizlice dua edin. Bilesiniz ki o, haddi aşanları sevmez." (el-A'raf, 55)

Gönlümüze çaldığımız bir maya olsun dua. Dua vakitlerimizde sadece kendimiz için değil, sevdiklerimiz içinde dua edelim. Uzak, yakın demeden sevdiklerimizin gıyabında dua edelim. Belki de duadan uzak kaldığımızdandır birçok sıkıntımızın sebebi.

Gönül yorgunluğumuzun, gözümüzün ağrısının, kalbimizin kanamasının, içimizin daralmasının, yalnızlığımızın, kaygılarımızın, korkularımızın, ümitsizliğimizin sebebi duasızlık olmasın!

Peygamber Efendimiz (SAV): "Bir mü'minin diğer bir mü'minegıyabındaduasından daha çabuk kabu00fbl edilen hiçbir dua yoktur." demiştir. Şimdi, ellerimizi açıp sevdiklerimize dua edelim.

Güneş doğmadan uyanıp, tertemiz duygularla kalbimizi kıbleye döndürüp dostumuz, sevdiklerimiz ve tüm insanlık için duaya kalkmalıyız. Sonsuzluğun sahibinden samimi duygularla talepkar olmalı ve ağlamalıyız. Evet, hem dua hem de gözyaşı buluşmalı. Seccademiz ıslanmalı. Çünkü Mevlana şöyle diyordu : "Nedamet ateşiyle dolu bir gönülle, nemli gözlerle tövbe et! Zira çiçekler, güneşli ve ıslak yerlerde açarlar."

Dergah-ı kadiyü'l-hacatta sizin için dua edenleriniz olsun. İsim isim dua listelerimiz olsun.Birini seviyorsanız, her vakit onun adıyla başlayan ve onun adıyla biten dualar edin -ben dua ediyorum- siz de başlayın.Başka neyimiz kaldı ki?