Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2024

​Bizden adam olur

CHP’li bir siyasetçi geçenlerde şöyle bir cümle kurmuş; “Konuşmaya bile gerek yok. 250 bin sene sonra dahil Türkiye, Avrupa medeniyetini ve demokrasisini yakalayamaz. Genetik olarak biz buna müsait değiliz."

Normalde dikkate değer bulmadığım bir siyasetçi türüdür bu ancak yaygın bir zihniyeti temsil etmesi bakımından önemli bulduğum için hakkında birkaç kelam edeceğim.

Bilirsiniz bu kibirli zihniyetin yıllardır halkı aşağılayan tavırlarını tanıklık etmişizdir. Oysa bilinçaltında çok ciddi bir ezikliğin tezahürüdür bu.

Şimdi elli yıldır Avrupa medeniyetinin peşinden koşan bu ilerici tayfaya sormak lazım, yıllardır sırf başörtüsü taktığı gerekçesiyle kız çocuklarının eğitim haklarını ellerinden alırken demokrasi hiç aklınıza gelmedi mi?

O tarihlerde demokrasiyi ve özgürlükleri nereye kaldırmıştınız?

Amerikan filmlerini, Amerikan mecmualarını, Amerikan müziklerini, Amerikan yeme ve hayat tarzını, süt tozlarını, katı yağlarını, basmasını bu memleketin çocuklarına dayatmak mıdır demokrasi ve medeniyet?

Bir vakitler kürsüden, “Bugün Türkiye’nin ve dünyanın maruz kaldığı tehlike ABD yardımı olmadan önlenemez… Bu yardım şu kadar milyon dolar gibi dar mütalaa edilmemeli. Türk-Amerikan yakınlaşmasının temel taşı telakki edilmelidir” diyerek haykıran Nihat Erimler mi yakalayacaktı uygarlığı?

Amerikan eğitim sistemi ve kültürünü bu toplumun çocuklarına dayatmak suretiyle mi ulaşacaktınız hedeflerinize?

64.000 kafatasını ölçerek, Brakisefal (yüksek oranda yuvarlak kafa) olanların “katıksız Türk” olduğuna karar veren bir zihniyetle mi ulaşacaktınız demokrasiye ve uygarlığa?

Yıllardır baskıcı, katı, dışlayıcı, kendinden olmayanı hakir gören totaliter anlayışların kökeninde yer eden aklın, bilimin ve rasyonalizmin putlaştırılmasıyla mı yapacaktınız bunu?

Laiklik bahane edilerek yapılan her darbeye her yasağa destek vermek midir uygarlık ve demokrasi?

Yıllardır bir dikili ağacınız olmadı bu ülkede. Varsa yoksa bu ülkenin dindar çocuklarına saldırdınız.

Tarihine yabancı, kültürüne yabancı, kendine yabancı nesiller yetiştirmenin adını Avrupa medeniyeti koydunuz?

Medeniyeti soyunmakla eş tutan, ilericiliği halkı aşağılamak olarak anlayan, bilimi Atatürk’ün heykelleri önünde tapınmak olarak gören bu eprimiş zihniyetin neresi medeniyet, neresi demokrasi ve ilericilik?

Bu ülkede yıllardır medeniyet bilincinden yoksun, ruhsuz, uyuşuk, tek bir anlayışın esiri/kölesi edilmiş, farklılıkları tehdit unsuru olarak gören, tek kıyafete mahkûm bırakılmış sömürgeci bir ülkenin özgüvenden yoksun, başarısız, idealsiz, basiretsiz çocuklarını yetiştirme gayreti midir uygarlık ve bilim?

“Bizden adam olmaz” diyerek yıllardır bu halkın özgüvenini kırdınız.

Oysa bakınız bugün kendi otomobilimizi ürettik, yerli sanayii alanında büyük başarılar elde ettik, başörtülü bürokratlar, polisler, öğretmenler hiç de laik rejime tehdit oluşturmuyor.

Bizim genetiğimiz özgürlüğe de, bağımsızlığa da yatkındır. Bunu istiklal harbi kaçkınları anlayamaz. Biz o gün orada tarihin en büyük bağımsızlık savaşını verdik. Soylu bir köke sahip olmayanlar bunu anlayamaz.

Bir vakitler bu topraklarda düşünce, bilim ve sanat alanlarında tarihin ilkleri yaşandı. Bugün ulaşmak istediğiniz Avrupa medeniyetinin temelinde işte bu gelişmeler ve birikimler mevcuttur.

Tarihi bilinçten yoksun olanlar bunu anlayamaz.

Geçmişinin ilim birikimini, muhayyilesini, ürettiği icatları, yetiştirdiği bilim adamlarını, adaleti, ahlakı, edebi, irfanı ve bağımsızlık duygusunu yok sayarak ibreyi doğrudan Avrupa’ya çevirmek, kendine yabancılaşmanın en önemlisi de ezikliğin göstergesidir.

Bu zihniyet artık tedavülden kalkmalıdır. Bu ülke kökleri üzerinden, büyük bir soylulukla yeniden ayağa kalkacaktır. Çünkü genetiğimizde bu var.