Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2395.94
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 May 2020

Bölgesel güçten, küresel güce

Türkiye’nin ufku genişliyor. Etki alanı da Balkanlar’dan Türk Cumhuriyetlerine, Kızıldeniz kıyılarından Kuzey Afrika’ya doğru yayılıyor. Türkiye daha geniş bir hinterlanda yayıldıkça dışarıdan çomak sokanlar da artıyor. Yetmiyor, içerideki eşek arılarının vızıltısı kulak tırmalıyor.

Koronalı günlere rağmen Türkiye’nin destek verdiği Libya Hükümeti, Nisan ayında yaptığı harekâtla isyancı Hafter’in hevesini kursağında bıraktı. Hafter milisleri, başkent çevresinden temizlendi. Türkiye’nin son dönemde Libya’ya desteği tıpkı Kıbrıs Barış Harekâtı’na benzer.

20 Temmuz 1974’te “Ayşe Tatile Çıksın” diye oldukça hızlı bir harekât başlatmamış olsak, beş gün önce darbe yapmış olan Nikos Sampson, Kıbrıs’ta bir tek Müslüman Türk bırakmayacaktı. Çocuk, kadın, yaşlı ayırmadan katliama başlamışlardı bile... Türkiye, garantörlük hakkını kullandı, müdahale etti. Tıpkı bu yılbaşında Libya’da yaptığı gibi…

İki aşamalı çıkarma müthişti ama Kıbrıs Türk devletini harekâttan tam dokuz yıl sonra kurabildik. Anavatan, Kıbrıs Türklerinin imdadına yetişmiş ama ABD ve Avrupa’nın da ambargosunu yemişti. Kıbrıs Türklerine karşı Avrupa Birliği’nin ambargosu hala devam ediyor. Ancak bugün Türkiye’nin doğal gaz ve petrol aramaları Kıbrıs Türk devleti üzerinden yürüyor.

***

Yunanlılar, Kıbrıs yakınlarından her geçtiklerinde iç geçirip batının desteği ile Türkiye’yi Kıbrıs’tan söküp atacaklarını hayal ettiler. Ancak bizim “Mavi Vatan”ı ilan etmemiz ile megalo idea hayalleri sonsuza dek buharlaştı. Şimdi yapılacak yeni deniz sınırı anlaşmaları, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin haklarını perçinleyecektir.

Türkiye, son dört yılda çok önemli iki iş yaptı. Önce CIA uzantısı gizli örgüt FETÖ’den kurtuldu, sonra güney sınırı boyunca kurulmak istenen terör koridorunu devre dışı baraktı. Üstelik ABD ve Rusya’ya rağmen… Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekâtları ile bu iki dünya devine geri adım attırdı. Bu başarı tüm dünyada Türkiye’ye karşı güven ve prestij kazandırdı.

Türkiye’nin diplomasi ile pekiştirdiği bu diklenmeyen dik duruş, dünya ülkeleri için referans, Türk ve İslam dünyası için gurur kaynağı oldu. Orta Doğu’da Türkiye’ye karşı mesafeli olan yönetimlere rağmen halkın takdiri zirve yaptı. Türkiye ve lideri, her yönüyle örnek alınan ülke ve lider konumuna geldi.

Dünyada artık söz söyleyecek ve sözü dinlenecek ülkeler kategorisinde, bölgesel güçten küresel güce geçiş yapan Türkiye de var. Atlantik ittifakının çatırdadığı bir dönemde Türkiye’nin öncülüğünde yeni ittifakların kurulması an meselesidir.

***

Türkiye, üstünde oturduğu müthiş coğrafyanın keyfini yeni yeni çıkarmaya başladı. Üç kıtanın kesiştiği Anadolu, son yatırımlarla şans çarkını lehine çevirmeye başladı. Azerbaycan’ın Şahdeniz sahasındaki doğalgazı Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan Tanap projesi yeni ipek yolumuz oldu. Üstelik Rusya’ya doğal gaz konusundaki bağımlılığımızı da azalttı.

İstanbul Havalimanı, Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ulaşım ve nakliyede dünyanın kavşak noktası olduk. Kuzey Marmara Otoyolu da yıl sonunda açılıyor. Dünya ekonomilerinin küçüldüğü korona molasında, 60 ülkeye yaptığı tıbbi yardımlarla her milletten insana moral aşılayan Türkiye, yakın, orta ve uzun vadede bunun geri dönüşünü fazlasıyla görecektir.

Adeta itikafa çekildiğimiz mübarek Ramazan ayının sonunda Türkiye üç bayramı bir arada kutlamaya hazırlanıyor. Koronayı en erken azaltan ülkelerden biri olacağız. Turizmin güvenli limanı olarak yaz tatili yapmak isteyenlere nefes aldıracağız. Çin ve Hindistan’daki giyim ve ayakkabı yatırımlarını Türkiye’ye taşıyacak dev şirketlere kapılarımızı açarak yeniden tekstil ve ayakkabı sektörünün merkezi haline geleceğiz.