Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2449.73
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Temmuz 2015

BORÇ ALAN EMİR ALIR

Yunan hükümetinin kreditörlerden talep ettiği 3 yıl süreli 53 milyar Euro'luk kredi talebinin kabul görmesi için hazırladığı 12 milyar Euro'luk reform paketini AB'ye sundu. Beklendiği gibi vergi artışı ve tasarruf önlemlerini içeren pakette yer alan tedbirlerin bazıları şöyle sıralanıyor;

*Kurumlar vergisi oranı yüzde 26'dan 28'e yükseltilecek.

*İşlenmiş gıda, restoran, ulaşım ve özel sektörün verdiği hizmetlerde KDV oranı yüzde 13'ten yüzde 23'e çıkarılacak.

*Çiftçilerin kullandığı dizel yakıtta alınan ÖTV iadesi sona erecek.

*Emekli aylıkları için verilen ilave ikramiyelerden yüzde 8 ila 15 oranında kesinti yapılacak ve erken emeklilik bitecek. 2022'ye kadar emeklilik yaşı 67'ye çıkarılacak.

*30 bin Euro gelire sahip olanlardan alınan dayanışma vergisi yüzde 187 artacak.

Gözlemciler Yunanistan'ın sunduğu bu paketin Troyka'nın dayattığı ve halkın referandumda 'Hayır' dediği kemer sıkma tedbirlerinin aynısı olduğunu söylüyor.

Cumartesi günü Brüksel'de toplanan Euro bölgesi üyesi ülkelerin maliye bakanları bu reform paketini yetersiz buldu. Pazar günü de paketi görüşmek üzere AB liderleri toplanıyor.

Yazıyı kaleme aldığımız saatlerde durum netleşmemişti.

Muhtemelen bir iki rötuşla uzlaşma sağlanacak.

Esasen buna 'uzlaşma' yerine, Çipras 'boyun eğdi' demek daha doğru bir tespit olur.

"Borç alan emir alır" sözü bir kez daha doğrulandı.

MAYIS'TA CARİ AÇIK ARTTI

Türkiye'nin cari işlemler açığı mayısta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,4 artışla 3 milyar 994 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan cari işlemler açığı, Ocak-Mayıs döneminde ise yüzde 9 azalarak 18,5 milyar olarak gerçekleşti.

12 aylık cari açık da 44,3 milyar dolardan 44,7 milyar dolara yükseldi.

Merkez Bankası verilerine göre, kaynağı belirsiz para girişini gösteren net hata noksan kalemi Mayıs'ta 1,8 milyar dolar olurken, 5 aylık tutarı 8,9 milyar dolara ulaşması dikkat çekti.

Petrol fiyatlarındaki gerileme ve ekonomi çarklarının yavaş dönmesi nedeniyle cari açığın yıl sonunda 40 milyar doların altına düşmesi sürpriz olamayacak.

PİYASALAR

Geçen hafta hükümetin kurulmasına yönelik ilk adımların atılması, Çin borsalarında yaşanan sarsıntının durması ve Yunanistan krizinin anlaşma ile sonuçlanabileceğine ilişkin umutların kuvvetlenmesi borsanın yükselmesine ve doların düşmesine neden oldu.

Borsa İstanbul haftanın son işlem gününü 82bin 791 puandan kapatırken dolar 2,66 seviyesine çekildi.

Bu hafta koalisyon kurulmasına ve Yunanistan'ın kurtarılmasına ilişkin olumlu veya olumsuz gelişmeler piyasaların yönünü tayin edecek.

[email protected]