Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2434.90
BIST 100
9984.55
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Şubat 2024

​Bugün bir MİLAT olsun...

Değerli okurlarım, bugün 6 Şubat Depremlerinin yıl dönümü... Geçtiğimiz yıl 6 Şubatta, elli binden fazla insanımızı kaybettiğimiz iki büyük deprem yaşadık.



Evet depremlerin şiddeti oldukça büyüktü. Ancak yaşanan can kayıplarının nedeni bu değil... Ya bina çürük; ya da zemin kötü...


Yani 6 Şubat Depremlerindeki acı tablonun önüne geçilebilirdi. Tabi o sıralar yapılan uyarılara kulak asılsaydı, gerçekleşirdi o konu...


Herkes de bilir ki, depremlerden korunmanın tek yolu var. O da: Doğru ve sağlam Kentsel Dönüşümdür.


Başlığa, "Bugün bir MİLAT olsun" dedim. Benim teklifim: 7'den 77'ye herkes için olsun bu MİLAT... Çünkü deprem oldu mu yaş ayrımı yapmıyor.


O yüzden, evde çocuklar babalarına sorsun "Evimiz ne kadar sağlam?" diye... Kiracılar ev sahiplerine sorsun "Binanız ne kadar sağlam?" diye...


Böyle böyle, bu soruyu ülkede bir numaralı gündem yapalım... Ve bizlerde, deprem olduğunda, Japonlar gibi binalarımıza sığınalım.


Ha muhataplarımız, "Ne kadar sağlam?" sorusuna doğru cevap vermiyorlar denilebilir. O durumda, uzman kuruluşlara müracaat edilebilir.


Değerli okurlar, millet olarak 99 Depreminden azıcık ders aldık. Zaman zaman "2000 sonrası yapılan binalar" tabirinin kullanıldığını duyuyorum.


Ne olur... 6 Şubat Depremleri de, bu dersin tamamlayıcısı olsun.