Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2395.96
BIST 100
10088.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Nisan 2022

Büyük reset

PANDEMİ neredeyse,“dünyanın içinden geçti” desek yeridir. Evlerine hapsolan milyonlar, bozulan ekonomiler, kopan tedarik zincirleri ve aksayan üretim mekanizmaları, her şeyi biranda alt üst etti maalesef. Bunun faturasının da korku, panik, enflasyon ve pahalılık olarak,İNSANLAR ile DEVLETLERİN sırtına yüklendiği malumunuz. Ülkeler tam bu belanın üstesinden gelme yolunda ilerlerken, bu sefer de Rusya-Ukrayna Savaşı vesilesiyle büyük bir açmaza düştüler ne yazık ki. Zaten bozulan ekonomilerin üstüne,birde enerji ve gıda fiyatlarındaki önlemez artışeklenince, bu durum birçok ülkede KOAS’u beraberinde getirdi. Öyle ki Avrupa’da biraz daha ucuz yakıt almak için başka ülkeye geçenleri, fiyat artışlarının sokakta prestoya dönüşmesi ve Fransa’da, Almanya’da, İtalya’da… boşalan market rafları, rüyamızda görsek asla inanmayacağımız hadiseler arasında yeraldı.

Geçenlerde Almanya’da yaşayan dostumun; “EN AZINDAN SİZİN RAFLARINIZ DOLU. BİZDE RAFLARDA BOŞ” itirafı ise bunu bir nevi teyit etti. Sadece Avrupa da değil aslında. Afrika’danOrtadoğu’ya,Orta Asya’dan Latin Amerika’ya kadar, Pandemi ve malum savaş ile benzer şeyler yaşandığı tartışılmaz konumda. Zira Peru, Lübnan ve Sri Lanka’da;Covid salgını ile Rusya-Ukrayna Savaşının sebep olduğu enerji fiyatları, yüksek enflasyon, gıda krizi ve elektrik kesintilerinin, İFLAS’A GÖTÜRMESİ fazla söze hacet bırakmadı.

Yani birilerinin;salgın aracılığıyla dünyada büyük bir DÖNÜŞÜMÜ TETİKLEYEREK,kurulacak yeni sistem ile kendilerine fırsat sağlamaya çalıştıkları inkâr edilemez. Zaten Davos’dahenüz SALGIN BAŞLAMADAN ÖNCE yapılan konuşmalarda,PANDEMİDEN ve BÜYÜK RESET’ten bahsedilmesi bunu apaçık biçimdeispatlıyor. Bu perspektifte bir yere kadar, başarı elde ettikleri de ortada. Ama arzuladıkları sonuca tam ulaşamamış olacaklar ki,BÜYÜK RESET’i bölgesel savaşlar çıkartıp,üstelikte bunu büyüterek ilan etmek istedikleri aşikâr. O yüzden Rusya-Ukrayna Savaşını, bu noktada bir “BAŞLANGIÇ” biçiminde görenler oldukça fazla. Mesela Finlandiya ve İsveç’in, bahsi geçen savaşın sebeplerini bildikleri halde, “NATO’ya göz kırpmaları” hiç hayra alamet seyretmiyor.

Diğer tarafta Çin’in, gündemde olan Tayvan müdahalesi de cabası. Sırbistan’ın, Kosova ve Bosna’ya karşı tavrını ise daha saymıyorum bile… Hal böyleyken “Rusya, bu planın içerisinde mi” derseniz, bunu bilmemiz imkânsızelbette. Ancak yükselen gaz/petrol fiyatlarıyla zararını karşılayan Rusya’nın,şimdiye kadar ki tutumuyla tam da İSTEDİKLERİ GİBİ DAVRANDIĞI da şüphesiz…

Hülasa ileri ki dönem, dünyada SICAK ÇATIŞMALARIN ve YENİ HASTALIKLARIN peyda edilmesi ihtimal dâhilinde…Kaldı kiCovid salgını etkisini yitirmişken, Bill Gates’in üç bin kişilik Pandemi ekibi kurması oldukça manidar. İnşallah yanılırım…Lakin bu gerçekleşirse, olası hastalıkların ve yeni savaşların, ülkelere daha fazla ekonomik kriz, kıtlık, kargaşa, en önemlisi de GÖÇ şeklinde yansıması kuvvetle muhtemel görülüyor. Anlayacağınız her şeyi, ülkeleri dizayn etme aparatı hüviyetinde kullandıkları net. Bu açıdan Vatanımıza yapılan her türlü ekonomik baskı ve güvenliğimize kast eden operasyonları, devletimiz,bugüne dek ALLAH’ın yardımıyla çok az hissetmemizi sağladı hamdolsun.

Fakatson dönemde “SIĞINMACILARDAN KAYNAKLI”çıkan olumsuzlukları, bir İÇ ÇATIŞMAYA evirme gayesi taşıyan kliklerin olabileceğini de, kesinlikle aklımızdan çıkartmamak şart. Yanlış anlaşılmasın sakın! Tabi ki bize el açan hiçbir yüreği, eli boş çevirmedik/çevirmeyeceğiz. Bizden aman dileyen hiçbir mağdur ve yetime, mukaddesatımız gereği sırt dönmedik/dönmeyeceğiz. Keza tarihimiz,bunun sayısız örnekleriyle dolu. Ama gelinen aşamada DevletimizinYENİ KONJONKTÜRE göre,GÖÇ MESELESİNİ tekrar değerlendirmesi elzem. Yoksa içeride suhuleti sağlanmış, ekonomik ve kültürel olarak güçlü bir Türkiye’nin, mağdurlara DAHA FAZLA KATKIDA BULUNACAĞI kati surette yadsınamaz.