Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Mart 2013

çağımızın vebası mı?

Doktor gözü ile de bugünkü makalemin konusu depresyon hastalığı. Bilinen ve bilinmeyen yönleri ile toparlamaya çalışacağım. İnsanoğlunun mizac diye tanımlayabileceğimiz duygu düşünce ve davranışlarını ilgilendiren yapısının etkilenmesi sonucu yaşanmaya başlanan çöküntlü bir süreç.Dünyaya bakan gözlüklerimizin kasvetli ve karanlık sisli olması ile hastalık bulguları da başlıyor.

Depresif Ruh Hali

Depresif ruh halini yaşamakta olan kişi yaşadıklarını genellikle çöküntü duygusu, hüzün, umutsuzluk ve karamsarlık olarak tanımlar. Yüzü kederli, bakışları boş ve donuk , omuzları düşüktür. Bazı durumlarda ise kişi depresyonda olduğunu kabul etmez ve depresyonun varlığı başkalarının gözlemlerine dayanarak tanımlanır. İştah bozulmaları oldukça sıktır ve genellikle iştah azalması, ender olarak iştah artması görülür. Bu durumlara kilo kaybı ya da artışı eşlik eder. Uykuya dalmada güçlük, uyanıp tekrar uyuyamama veya alışılmıştan daha uzun süre uyuma, gün boyunca uyuklama, gün ortasında uzun uykular biçiminde uyku güçlükleri görülebilir.

Sıkıntı ve huzursuzluk ilk işaretler olabilir.

Bazen ise huzursuzluk yerinde duramama, sürekli dolaşma, el ovuşturma, saçları, deriyi, giysilerini ya da diğer objeleri ovma ya da çekiştirme biçiminde davranış değişiklikleri gösterebilir.. , Konuşmanın ağırlaşması, cevaplardan önceki sürelerin uzaması, yumuşak ve tek düze ses tonu hareketlerde yavaşlama, konuşma içeriğinin fakirleşmesi ya da konuşamama gibi bulgular görülmeye başladığında hastalık iyice yerleşmiş olarak kabul edilir.Zaman içinde yakınmalara . enerji düzeyinin düşmesi ve hareketsizlik yorgunluk gibi yaşamı çekilmez kılan bulgular ilave olarak tükenme hadisesi dediğimiz durum gerçekleşir.

Değersizlik duyguları kendini yetersiz hissetmekten, kişinin kendi değerine ilişkin gerçeğe hiç uymayan olumsuz inançlara kadar değişen tonlarda ortaya çıkabilir. Depresif kişi bundan ötürü önemsiz hatalarını bile abartır ve değersizliğini kanıtlayacak ipuçları arar. Geçmişte yaşanmış ya da yaşanmakta olan olaylara ilişkin abartılı suçluluk duygusu ve kendini sorumlu görme eğilimi yaşanır. Dikkati toplayamama, düşüncede yavaşlık ve karar vermede güçlük sık görülen belirtiler arasındadır.

Ölüm Düşünceleri

Ölümle ilgili düşünceler, kendisinin ve diğerlerinin ölümle huzura kavuşacakları inancı, intihar düşünceleri ya da girişimleri görülebilir.Sebepsiz yere ağlamalar, sıkıntı ve panik nöbetleri, hırçınlık, beden sağlığına ilişkin aşırı kaygılar ve takıntılar düşüncede durağanlaşma donuklaşma unutkanlık gibi bulgular değişik derecelerde görülebiliru2026

Hastalığın sebepleri konusunda çok sayıda tez hala tartışıla dursun kısaca beynimizin berraklaşmasını da sağlayan seratonin maddesinin azalması birinci derecede kabul gören bir teori.Bunun dışında ailevi yatkınlık yaşanan ruhsal ve psikolojik travmalar hatta stres gerilim aile içi çatışmalar ölümler hastalıklar maddi ve manevi sorunlar ve çalışma koşullarındaki olumsuzluklar bir dizi sebep sonuç ilişkisini gözden geçirmek gerekebiliru2026Depresyona girmiş bir hastayı tanı koyarak tedavi etmek doğru bir yaklaşımdır.

Depresyon Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

Sanılanın aksine hastalığın tedavisi genellikle yüz güldürücü ve olumlu sonuçları ile hekimler ve hastalar için umut vaad etmekte..Tedavide son yıllarda yan etkiden arındırılmış ilaçlar işimizi oldukça kolaylaştırmış olmakla birlikte terapötik destekler muhakkak önemsenmeli ve yapılmalıdır..

Tedavide ilaçlardan çok yaşam tarzımızda yaptığımızı düzeltmeler eksersiz ve yürüme işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Ortada bir problem olduğunu ne kadar çabuk kabul ederseniz, çözüm bulmanız o kadar kolay olur.

Geceleri uykunuzun bölünmesi depresyonun belirtilerinden biridir. Olabildiğince normal bir uyku düzeni yerleştirmeye çalışın.

kahve, çay alkol ve sıgaradan uzak durun.

İşlerinizi önceliklerine göre sıralayın ve mümkünse bir kısmını başkalarına havale edin. Kendinize bir günde ne kadar iş yapabileceğinizi sorun ve sadece o işler üzerinde yoğunlaşın.

Sevdiğiniz insanlarla daha çok vakit geçirin.

Başarabileceğinize inandığınız hedefler belirleyin.

Sorunlarınızı, yaşadıklarınızı dostlarınızla paylaşın.

Beslenmenize özen göstermeli ve sebze meyve ağırlıklı ağır olmayan sindirim sistemini rahatlatıcı gıdaları tercih etmek gerekir.

Sizi sıkacağını bildiğiniz ortamlara girmekten sakının. Örneğin sizi duygulandıracağından emin olduğunuz her ne durum olursa olsun ondan kaçmak gerekir.

Dünya sağlık teşkilatı önümüzdeki 10-20 yıl içinde depersyon hastalığının en önemli sağlık problemi olduğunu ön görmesi hastalığı tanıma ve korunulması hususunda dikkatli olmamızı gerektiriyor Her türlü hastalığın tedavisinde önemli olan hasta u2013hekim diyaloğu bu tür hastalıklarda çok daha fazla önem arz etmektedir.Tükenip bitmiş bir insana can simidi ve ışık olabilen hekimler olmamız tedaviye önemli artıları ile birlikte destek olmaktadır.

Tedavilere direnen ve bir türlü iyileşmeyen hastalara psikoterapi ve çeşitli uğraşılar yanında tedavi destekleri de verilmelidir.

Her insan zaman içerisinde aşağıda maddeler halinde özetlemeye çalıştığım mini depresyon anketini kendisi için yapsın diyorum..Aşağıdaki 10 sorudan beş tanesine evet diyorsanız depresyonda yada depresyona giden yolda olabilirsiniz.

Depresyonda mısınız?Kendinizi test edebilirsiniz.

Eskiden sizin için önemli olan şeyler artık sizi mutlu etmiyor mu?

Yerinizde oturamayacak kadar huzursuz musunuz?

Kendinizi mutsuz, yorgun ve umutsuz mu hissediyorsanız.

Cinsel istek azalması yaşıyorsanız..

Konsantre olmakta ve birtakım kararlar almakta zorluk çekiyor sanız

Artık kendinize güvenmiyor sanız

Kendinizi suçluyor ve değersiz hissediyorsanız

her şeyi ama her şeyi unutur olduysanız

Uykusuzluk çekiyor sanız

İştahınız yok ve gün geçtikçe kilo kaybediyor yada aşırı kilo alıyorsanız

Ölümü sık hatırlıyor ve yaşama isteğiniz azalıyorsa sizde depresyona giriyor veya depresyonda olabilirsinizu2026u2026..

Depresyondan değil sağlıklı yaşam sürmek için çare ve çözüm aramıyorsanız korkunuz der sağlık ve mutluluk dilerim. Unutmayınız acılar sıkıntılar paylaşılarak küçülür.