Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2440.63
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Şubat 2014

CARİ AÇIK KAPATILAMIYOR

Aralık ayı cari işlemler açığı 8,32 milyar dolarla beklentilerin hayli üzerinde çıktı.

2013 yılının tamamındaki açık ise, 2012'ye göre 16,5 milyar dolar artışla 65 milyar dolara yükseldi.

Orta Vadeli Plan (OVP), 2013 yılı için 58,8 milyar dolar büyüklüğünde ve Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 7,1 oranında bir cari açık hedefliyordu.

Bu oran şimdi yüzde 8'ye yaklaştı.

Cari açığın finansmanının 12,6 milyar doları doğrudan yabancı yatırımları, 21 milyar doları ise hisse senedi ile tahvil alımlarından karşılanırken, bankalar 21 milyar dolar, özel sektör 2 milyar dolar borçlandı.

Altın ve enerjinin yanı sıra iç tüketimin ithalatı körüklemesi, cari açığı arttıran unsurlar olarak dikkat çekiyor.

Merkez Bankası, faiz artırımı ve tüketimi azaltıcı önlemleri uygulamaya sokarak cari açığı düşürmeyi planlıyor.

Buna karşılık büyümede ivme kaybı yaşanacak, 2014 için öngörülen yüzde 4'lük hedeften uzaklaşacaktır.

Çözülmesi gereken sorun şu; cari açık vermeden hızlı büyümeyi nasıl başarabiliriz?

FED UYARDI

ABD Merkez Bankası(FED), Türkiye, Hindistan, Brezilya gibi gelişen ülkelerin kendi uyguladıkları politikalar yüzünden dış şoklara karşı kırılgan hale geldiklerini belirtti.

FED, geçen hafta Kongre'ye sunduğu raporda; gelişen ülkelerden bazılarının piyasa dalgalanmalarına karşı faizleri yükseltme, döviz piyasalarına müdahale gibi geçici önlemlere başvurduklarını vurgulayarak, "Bu ülkeler piyasalardaki çalkantılardan neden bu kadar zarar gördüklerini anlamaları için aynaya bakmalılar" denildi.

Cari açığı GSYH'nın yüzde 8'sine yaklaştıran, tasarrufları yüzde 12'ye kadar indiren yanlış politikaların sorgulanması görüşüne katılmamak mümkün değil.

ERDEM BAŞÇI DERTLİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na brifing veren Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 17 Aralık operasyonunun bütün dengeleri altüst ettiğini ve ipin ucunun kaçtığını belirterek, dövizdeki dalgalanmayı dengelemek için faiz artırımına gidilmesiyle ilgili şu andaki ve daha önceki ekonomiden sorumlu bakanlardan kendisine gelen eleştirilerin yurtdışındaki yatırımcılar nezdinde Merkez Bankası'nın güvenilirliğini ve kredibilitesini olumsuz etkilenmesinden yakındı ve bu durum bizi rahatsız ediyor dedi.

Ekonomiden sorumlu bakanların uluorta Merkez Bankası'nı eleştirmeleri ve yönlendirme çabaları bankanın bağımsızlığını zedelemekle kalmıyor, Başçı'nın da ifade ettiği gibi küresel piyasalarda itibar kaybına sebep oluyor.

KOYU GRİ'DEN ÇIKAMADIK

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet gösteren ve kara para aklama ile mücadele edilmesi için kurulan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bildirisinde,Türkiye'nin koyu gri listedeki yerini koruduğu bildirildi.

Bildiride, mevzuat konusunda yaşanan ilerlemelere karşın, terörün finansmanını tespit etme ve mal varlığını dondurma konusunda bir takım endişeler taşındığına vurgu yapıldı.

Türkiye'nin uygulamadan kaynaklanan eksiklikleri gidererek bir an önce koyu gri listeden adını sildirmelidir.

PİYASALAR

Borsa İstanbul, hafta içinde yatay bir seyir izleyerek son işgününü 64 bin 883 puandan kapadı.

Döviz kurlarında gevşeme sürdü, dolar 2,18, euro ise 2,98 seviyesine kadar indi.

Faiz yüzde 10,75 oldu.