Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2430.17
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Nisan 2015

Cari açık Şubat ayında kıpırdadı

Cari açık Şubat'ta beklentilerinüzerinde gerçekleşti, 3,2 milyar dolar oldu.

Beklentiler 2,75 milyar dolar olması yönündeydi.

12 aylık birikimli cari açık ise Ocak'taki 42,9 milyar dolardan 42,8 milyar dolara gerileyerek dört yılın en düşük rakamını gördü.

Yılın ilk iki ayında cari açık 5,2 milyar dolar olurken kaynağı belirsiz para girişini gösteren 'net hata noksan' kaleminde 4,3 milyar dolarlık rekor para girişinin yaşanması dikkat çekti.

İhracattaki gerilmeye rağmen büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarının düşmesi cari açığı küçültüyor.

YÜZDE 2,9 BÜYÜME YETMEZ

Türkiye'nin geçen yıl gerçekleştirdiği yüzde 2,9 büyümenin hedefin altında kaldığını belirten Başbakan Davutoğlu,"Ama Avrupa'da Euro bölgesinde kalkınmanın yüzde 1,3 olduğunu düşünürseniz Türkiye bunun neredeyse 2,5 misli fazla kalkınmış durumda. Ama yeterli değil, biz en kısa zamanda bu kalkınmayı bu yıl içinde yüzde 4'e, gelecek yıllarda da en az yüzde 5'e ve daha yukarıya çekmeye kararlıyız" dedi.

TOBB Genel Merkezi'nde düzenlenen 8.Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda konuşan Davutoğlu, "Kim Türkiye'de yeni bir anlayışı, yeni bir ürünü, yeni bir teknolojiyi devreye sokarsa onun bizim başımızın üzerinde yeri vardır. Ne teşvik istiyorsa vereceğiz, ne istiyorsa yapacağız ama artık biz teknoloji tüketen bir ülke olmak istemiyoruz, teknoloji üreten bir ülke olmak istiyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ilk 10 büyük küresel ekonomi arasına girecekse Davutoğlu'nun söylemlerinin en kısa zamanda hayata geçirilmesi gerekir.

KISAu2026 KISA u2026

*Merkez Bankası'nın 2013'te 5,9 milyar lira olan brüt karı 2014'te 10,1 milyar liraya yükseldi.

*Türkiye Bankalar Birliği(TBB) Başkanı Hüseyin Aydın "Finansal araçların vergilendirilmesinde gri alanların tamamen kaldırılmasını, aracılık maliyetlerini yükselten kamu kaynaklı yüklerin azaltılmasını talep ediyoruz" dedi.

*Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch; Türkiye'nin kayda değer büyüklükteki cari işlemler açığının temel finansman kaynağı olan borçlarına vurgu yaparak Türk bankalarının yatırımcı duyarlılığındaki değişimlere karşı kırılganlığını koruduğunu belirtti.

*Fransız mahkemesi kara para aklama iddiaları kapsamında soruşturma geçiren İngiltere merkezli HSBC bankasının Cenevre şubesinin 1 milyar Euro ceza ödemesine karar verdi.

*Bir İngiliz enerji şirketi, Londra yakınlarında toplam kapasitesi 100 milyar varili bulabilecek petrol rezervine ulaştıklarını açıkladı.

*Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü güncellemedi.

PİYASALAR

Haftaya zayıf ABD istihdam verilerinin etkisiyle 2,57 seviyesinden başlayan dolar/TL hafta boyunca artarak 2,64'e kadar yükseldi.

Euro 2,79 TL'ye geriledi.

Borsa yatay bir seyir izleyerek haftanın son işlem gününü 82 bin 646 puandan tamamladı.

Faiz yüzde 8,86 oldu.

[email protected]