Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2435.39
BIST 100
10048.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ağustos 2023

Çekin elinizi cebimizden

Hayat pahalılığı market ve esnafın hiç umurunda değil. Enflasyon ve döviz bir yükseliyorsa onlar fiyatları üç artırıyorlar. Üç harfli marketlerden haftada bir yoğurt alırım. Geçen hafta baktım 60 TL olan 3 kg.’lık yoğurdun fiyatı 80 TL olmuş. Enflasyon ve dövize bağlı bir artış olsa anlarım, bir anda yüzde 30 zam da ne oluyor diye market görevlilerine çıkıştım. Tabii satıcıların yapacak bir şeyi yok.

Zaman zaman bazı ürünlerin fiyatını astronomik şekilde artırıyorlar. Bu durumda olan garibana oluyor. Halbuki dar gelirli olsun olmasın tüm vatandaşların bu tür abartılı zamlara karşı çıkması, firma sahiplerini uyarması lazım. Aynı gün okuduğum başka bir haberde, firma Belçika ve İngiltere’deki iki dev çikolota ve bisküvi fabrikasını birleştirmiş, ortaya 25 fabrikadan oluşan bir dünya devi çıkmış.

Bu firma sadece zaruri ihtiyaç maddelerini çok cüz’i karlarla satsa ne kaybeder? İhtiyacı olan vatandaşlara biraz destek çıkmış olmaz mı? Diğer marketler için de bir örnek oluştururlar. Bunu yapabilmek için işin merkezine kâinatın en şereflisi olarak yaratılan “insan” ı koymak gerekiyor. Ama bunu yapmak için düşünecek akıl, insaf edecek vicdan, merhamet ve basiret gerekiyor. Bir de halkı sömürerek karunlaşmak yerine “Veren el alan elden üstündür” düsturunu benimsemek.

***

Bir eleştiri de medya için yapalım. Memur ve emekli zamları konuşulmaya başlandığı anda, biraz daha fazla okunmak ve tıklanmak için hemen onu büyütüp öne çıkarıyorlar. Bu da zam yapmak için pusuda bekleyenleri harekete geçiriyor. Daha yapılmayan maaş artışlarını hemen fiyatlara yansıtmaya başlıyorlar.

Medyanın da bu tür haberleri küçültmesi, zamlar yapılmadan da duyurmaması ve abartılı başlıklar artmaması gerekiyor. Çoğu zaman daha çok tıklanma kaygısı ile yanıltıcı başlıklar da atılıyor. Memura ve memur emeklisine yapılacak zam görüşmeleri sanki tüm emekliler için yapılıyormuş gibi yansıtılıyor. Bu da okuyucuyu hayal kırıklığına uğratırken medyaya zaten olmayan güveni öfkeye dönüştürüyor. Gariban ve emekliye bir darbe de medya vuruyor.

Medyanın bir diğer üzücü yönü de özel haber ve araştırmaların neredeyse tamamen ortadan kalkmış olması. Önemli olaylarda bile işin detaylarını ve perde arkasını araştırıp her yönü ile ortaya koyacak muhabirler yok denecek kazar azaldı. Olay sadece ajans haberciliğine döndü. Medya patronlarının bu konuya da eğilmeleri şart.

***

İçimizdeki aç gözlülerin kesemize musallat olması yetmezmiş gibi uluslararası soyguncular da internet üzerinden insanımızı soymaya başladı. İçimizdeki kazanma hırsını kamçılayan bu soysuzlar Afrika, Güney Amerika veya Uzak Asya’dan bir whatsapp mesajı ile yarı zamanlı para kazanma yolları teklif ediyor. Instagram beğenmeleri yahut Haritalar uygulaması üzerinde yapılan yorumlara küçük ödemeler yapan bu şebekeler, bir süre sonra 100 lira yatırdığınızda size 130 lira vermeyi taahhüt ederek işi kumara döndürüyorlar.

Bir üç beş sizde ödeme yapacaklarına dair bir güven oluşturduktan sonra daha yüksek paralar yatırmanızı, böylece daha çok kazanmanızı teşvik ediyorlar. Siz para yatırıp daha çok kazandıkça da rakamlar büyüyor. Eğer bir birikiminiz varsa, ona el koyduktan sonra ortadan kayboluyorlar. Ondan sonra ara ki bulasın! Siz siz olun bu şebekelere itibar etmeyin, eğer mesaj başka bir ülkeden geliyorsa sakın ola ki cevap vermeyin.