Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2502.06
BIST 100
10738.82
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Haziran 2020

Çerez niyetine sınava girme motivasyonu…

Önümüzdeki Cumartesi günü Liseye Geçiş Sınavı(LGS) ve bir sonraki hafta sonu ise YKS yapılacak. Milyonlarca öğrenci bu sınavlarda ter dökecek. Bu sınavlar, önceki dönemlerde yapılan sınavlardan çok daha farklı anlamlar taşıyor. Çünkü milyonlarca çocuklar sınav esnasında sorularla cebelleşirken ter dökmenin yanı sıra aileleri ve kendileri koronavirüse yakalanmamak için yapacakları önlemler, tedbirler ve düşünme gücüyle de ter dökecek.

Geçtiğimiz günlerde Milli Savunma Üniversitesi için yapılan sınavda Kocaeli’nde bir öğrencinin koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen sınava girdiği ve başka öğrencileri de enfekte ettiği haberlerini okuyunca bu çocukların ve ailelerin terlememesi, paniklememesi mümkün değil. Sınav sonrasında aynı salonda sınava giren tüm öğrenciler karantina sürecine alınmış diye benzeri bir durumla karşılaşırlar diye haklı olarak ödleri kopuyor. Tedirgin oluyorlar. Panikteler.

Nicelik olarak daha az kişinin katıldığı bir sınavda istenmeyen olaylar yaşanmış iken, daha fazla kişinin katılacağı LGS ve YKS sınavları için sınava girecek çocukların ve ailelerinin tedirgin olmasını anlamaya çalışmamız, tepki göstermememiz gerekiyor. Ama her ne kadar toplumun kahir ekseriyeti bu sınavların ertelenmesi veya farklı bir şekilde yapılmasından yana olduysa da, karar alıcılar, bu sınavların bu tarihlerde yapılmasını uygun gördü ve ısrarcı oldu. Dolayısıyla sınavın ertelenmesi ya da neden yapılacağını sorgulamak yerine, artık kabule geçip sınavda ne gibi önlemler alınmalı, veliler ve çocuklar nelere dikkat etmeli konusuna yoğunlaşmak gerekiyor…

Ben bu yazıyı yazmaya başladığım şu ana kadar yetkililer tarafından içime sinen yeterli ölçüde tedbire dayalı açıklamalar yapılmadığını söyleyebilirim. Bu yazı yayınlandığında yapılmış olur mu bilemiyorum.

Sınavın yapıldığı okullarda, bahçelerin oldukça kalabalık olduğu ve özellikle birbirlerini tanıyan ailelerin bir arada oturup sohbet ettiğini bir fotoğraf karesi şeklinde hafızamıza getirebiliyoruz. Gerek LGS olsun gerek YKS olsun, her iki sınava da girecek öğrenciler belli bir yaşın üstünde. Yani tek başlarına okullarına gidip gelebilecek yaştalar. Yaşlı insanların virüse daha kolay yakalandığı ve dirençleri zayıf olması nedeni ile daha kolay yenik düştükleri bilgisini de biliyoruz. Bu nedenle sınavın olacağı gün, sınava girecek bu çocukların velilerine sokağa çıkma yasağı getirilmesi düşünülemez mi? Hem çocuklar da zihnen daha rahat hisseder kendini; dışarıda bir bekleyenim yok diye düşünerek rahat rahat soruları çözer.

Fakat çocuklar tek başlarına sınava gidemeyecek durumda iseler, aile bireylerinden 20-40 yaş arası bir başka birey sınava götürebilir. Bu kişi birinci derece yakını olmakla birlikte, ailede böyle biri olmaması halinde amca çocuğu, teyze çocuğu gibi bir yakını tarafından da götürülebilir. Amaç direnç olarak virüse daha kolay yenilebilir konumda olan yaşlıları sınav binalarının olduğu o kalabalık ortamlara yaklaştırmamak. Tabii bu bir fikir, yetkililer tarafından değerlendirilebilir.

Bir de öğrenciler maskeyle sınava girecekleri için farklı bir psikolojiye girmiş ve demoralize olmuş durumdalar. Bu konuda velilere büyük sorumluluklar düşüyor. Yapmaları gereken, uygun bir ortamda, çocuklarıyla normal sohbet havasında iken, çocuklarında panik oluşturmayacak şekilde “Oğlum/kızım, sınava maskeyle girecek olman seni yoracaktır, evet. Terletecektir. Konsantrasyonunu azaltacaktır, evet… Yalnız olumsuzlukları olumluya dönüştürmeye, hayata pozitif açıdan bakmaya çalışmalıyız hayatımız boyunca. Bu nedenle şöyle düşünebilirsin; bir tek sen maskeyle sınava girmeyeceksin, sınava girecek tüm öğrenciler ile eşit koşullardasın. Senin için olumsuz olan bu durum tüm öğrenciler için geçerli. Bir fırsat eşitsizliği yok. Bu nedenle bu mevzu kafanı meşgul etmesin, sınav esnasında sınavına konsantre olmaya çalışmalısın…” gibi bir telkin ile, maske takmak ve virüse yakalanmak, terlemek gibi olumsuzlukların sınava girecek tüm çocuklar için geçerli olduğu nedeni ile morallerini bozmamaları ve eşit koşullarda yarıştıklarını hatırlatmaları ve çocuklarının psikolojilerini rahatlatmaları gerekiyor.

Virüse yakalanma ihtimalinin bulunması nedeni ile çocuklarını sınava göndermemekte ısrar eden velilerin de bulunduğunu ve vebal altına girdiklerini de hatırlatmakta fayda var. Çocuklarını çerez niyetine, hobi olarak sınava gönderme psikolojisini kazandıracak, o motivasyonu ve başarıyı elde edecek velileri tebrik ederiz.

 
TDV kurban