Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2445.15
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Mart 2015

Çeyiz, konut ve çocuk yardımı TBMM'de kabul edildi

Çocuk, çeyiz ve konut yardımını öngören yasa tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştı.

Yasaya göre;

*Bankalarda TL cinsinden çeyiz hesabı açanlara, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evlilikleri ardından ilgili bankaya başvurmaları halinde devlet katkısı ödenecek.

Bu katkı hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 5 bin TL'yi geçemeyecek.

Bakanlar Kurulu azami tutarı 3 katına kadar artırabilecek.

*Bankalarda TL cinsinden konut hesabı açanlara asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları halinde ilk ve tek konut satın alımlarında devlet katkısı ödenecek.

Bu katkı hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20'sini ve azami 15 bin TL'yi geçemeyecek.

Azami tutar üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

*Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300, ikinci çocuğu için 400, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak.

Sosyal devlet anlayışına uygun bu düzenlemeler aynı zamanda son dönemde yüzde 12'lere kadar düşen tasarrufların artırılmasına da katkıda bulunabilir.

Tabii bütçe dengesinin bozulmamasına da özen gösterilmelidir.

SANAYİ PAKETİ GELİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ileri teknoloji ürünlerinin Türkiye'nin her yerinde teşvik edilmesiyle ilgili düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyleyerek, sanayi üretimini ve istihdamı destekleyen bir paketin önümüzdeki günlerde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacağını duyurdu.

Bürokrasinin azaltılması için çalıştıklarını da kaydeden Işık, "Hedefimiz istenen evrak sayısını yarıya indirilmesi" dedi.

İleri teknoloji ürünlerinin teşvik edilmesi, sanayi üretiminin ve istihdamın artırılması ve bürokrasinin azaltılması ekonominin hızlı ve istikrarlı büyümesi için çok önemli adımlardır.

MUCİDE VERGİ AVANTAJI

Buluşunu satan, devreden veya kiralayan mucidin bu faaliyetten elde ettiği kazancı nedeniyle KDV yükümlülüğü olmayacak.

Elde edilen kazancın yarısı ise kurumlar ve gelir vergisinden istisna tutulacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu faaliyetlerin, gerek katma değeri yüksek üretimin artması, gerek markalaşmanın sağlanması gerekse de ihracatı arttırarak, cari açığa çözüm olması açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Çok isabetli bir yaklaşım.

Türk ekonomisi faiz ve kur kıskacına sıkışmış verimsiz tartışmalarla değil, katma değeri yüksek üretimle ve markalaşmayla 2023 hedefine ulaşabilir.

[email protected]