Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

23 Ağustos 2023

Cihannüma'dan Aksaray'da Anadolu Şiir Akşamları

Geçtiğimiz hafta sonu Cihannüma Derneğinin Aksaray’da düzenlemiş olduğu “2. Anadolu Şiir Akşamları” programına şair dostlarım Hüseyin Kır ve Mehmet Okumuş ile birlikte iştirak ettik.

“Varoluşu, bilgiyi ve değerleri kendi medeniyetinin ilkeleri ile tanımlayan ilim, irfan ve hikmet okulunun öğrencileri, yeryüzünde adaletin tesis edilmesi için samimiyetle mücadele eden ve bu yolda birlik ve beraberlikten asla vazgeçmeyen kardeşler topluluğuyuz.” şeklinde kendisini tarif eden Cihannüma Derneği, tüzüğünde ise kuruluş amacını da “Derneğimiz; insanlığın ortak tarihi tecrübesinden süzülüp gelen yüksek ahlaki, insani değerlerin her ortamda, her şartta ve herkes için savunulmasını amaçlayan bir gönül birliği Derneğidir.” cümlesiyle açıklamış.

Cihannüma, kendisine belirlediği ilkeler doğrultusunda 2013 yılında faaliyetler göstermekte. Derneğin Anadolu Şiir Akşamları etkinliği geçen yıl Amasya’da merhum şair Seyfeddin Karahocagil anısına düzenlenmişti.

Cuma gününden itibaren Aksaray’a gelen şairler 12 Ağustos Cumartesi günü Somuncu Baba Külliyesi ziyareti ile bir araya geldiler. Seyir Terası, II. Kılıçarslan Türbesi, eğik Minare, Kültür Park ve şehrin önemli noktaları gezildikten sonra Karamanoğlu Ulu Cami’de akşam namazı eda edildi. Yemek sonrası Zinciriye Medresesi’ne gelinerek program ile ilgili son düzenlemeler yapıldı. Program 20.30’da Tayfur Kurt hocamızın Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı. Hüseyin Kır hocamızın koordine ettiği programın sunuculuğunu Sadık Bülbül yaptı. Cihannüma Aksaray İl Temsilcisi Mustafa Avşar, Cihannüma Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Enes Güneyli ve Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz selamlama ve açılış konuşmaları yaptı.

Aksaray temsilcisi Mustafa Avşar, misafirleri selamlayarak başladığı konuşmasında bu programın ikincisinin Aksaray’da düzenlenmiş olmasından dolayı gurur duyduklarını ve kendilerine bu fırsatı verdiği için Genel Başkan Rıza Yorulmaz’a minnettar olduklarını söyledi. İki gün boyunca misafirlerini en güzel şekilde ağırlayacaklarını belirtti.

Cihannüma Kültür Sanat Komisyonu Başkanı Enes Güneyli de yaptığı konuşmasında “Zinciriye Medresesinin bu güzel atmosferinde kıymetli şairlerimizin gönlünden geçenleri dinleyerek çok güzel bir gün yaşayacağız. Bu programın hazırlıklarını üstlenen Aksaray Cihannüma çalışanlarına, bu medreseyi bizlere açan Aksaray Belediyesine çok teşekkür ederiz. Cihannüma olarak kurulduğumuz günden beri Kültür Sanat faaliyetleri düzenliyorduk. Merhum Ziya Paşa’nın “En ummadığın keşf eder esrâr-ı derûnun /Sen herkesi kör, âlemi sersem mi sanırsın?” dediği gibi Kültür Sanat faaliyetlerini yaptığımızda bünyemizde çok kıymetli bir birikime sahip arkadaşlarımızın olduğumuzu gördük. Programlarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek.” dedi.

Cihannüma Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz konuşmasında deprem şehitleri için birer Fatiha okunması çağrısında bulundu ve ardından bu programın amacını şu sözlerle dile getirdi.

“Şair, halktan gelen ilhamların kâtipliğini yapan kimsedir. Şair, yaşadığı dünyayı, olayları ve insanları herkesten farklı algılayan kişidir. Şair, bu dünyada yaşar lakin bu dünyayı yaşamaz. İşte Anadolu Şiir Akşamları ile bu sırra mazhar olma sevdası peşinde olan şair dostlarımızı senede bir defa da olsa bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bu program vesilesiyle bir taraftan yeni dostluklar kuruyor, mevcut dostlukları pekiştiriyor, kültür hayatımızın zenginleşmesine katkıda bulunuyorken, diğer taraftan bunu her sene başka ilde düzenlemek suretiyle Anadolu’yu daha fazla yaşıyor daha derinden teneffüs ediyor ve daha çok besleniyoruz.”

Daha sonra salondaki misafirlere Cihannüma Derneği hakkında düzenlenen bir tanıtım videosu seyrettirildi.

Geceye ülkemizin dört bir yanından aralarından Atilla Ertuğrul, Erol Erdoğan, Eyüp Azlal, Halit Yıldırım, Hayati Koca, Hüseyin Kır, Hüseyin Tekinbaş, İsmail Daşdemir, Kemal Tekinbaş, Kudret Bülbül, Mehmet Baş, Mehmet Gözükara, Mehmet Okumuş, Mustafa Keleş, Mustafa Küçüktepe, Nihat Morgül, Recep Garip, Saadettin Yıldız, Salih Sedat Ersöz, Sezai Çiçek, Süreyya Aydın, Şaban Çetin, Tayyip Atmaca, Yavuz Selim Kurt, Yasin Mortaş, Yusuf Gökbakan ve Yusuf Şahin’in olduğu otuz kadar şair katılarak kendi şiirlerini seslendirdi.

Geceye Cühannüma Derneği Kültür sanat komisyonu üyelerinden ses sanatçısı Cemalettin Tül, Tayfur Kurt ve Abdülkadir Çopursan icra ettikleri Türk Tasavvuf Musikisinden sundukları enfes eserler ile ayrı bir renk kattılar.

Ayrıca Prof. Dr. Yusuf Şahin de Abdülkadir Çopursan eşliğinde kısa bir ney dinletisi sundular. Program sonunda Tayfur Kurt da bir kaside okudular.

Programın sonunda Cihannüma Derneği Başkanı Rıza Yorulmaz da hem bir şiirini seslendirdi ve kısa bir kapanış konuşması yaptılar.

Pazar günü, Aksaray Cihannüma temsilcilerinin katılımı ve Hasan Doğan hocamızın refakatiyle Ihlara Vadisi’ni gezen şairlerimiz Somuncu Baba’yı ziyaret edip Somuncu Baba Minyatür müzesini gezdikten sonra Aksaray’a veda ettiler.

İki gün boyunca mükemmel bir ev sahipliği yapan Cihannüma Aksaray temsilcisi Mustafa Avşar ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Cihannüma Derneği Anadolu Şiir Akşamları programının üçüncüsünün önümüzdeki yıl Kastamonu’da düzenleneceğini belirterek yazımızı noktalıyorum.