Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2430.30
BIST 100
9954.18
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 May 2023

​CİMER öğretmen şikâyet hattı!

Bir ara, bir milyon öğretmenin performansını öğrencilere, meslektaşlarına ve velilere ölçtürmek suretiyle eğitimde kalitenin artacağını iddia ediyordu MEB.

Bende dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a şöyle bir soru sormuştum; Bu uygulamadan sonra örneğin Bağdat Caddesi’nde görev yapan başörtülü bir öğretmene buradaki veliler ve öğrenciler acaba kaç puan verir?

Kaldı ki sosyal medyada, öğrenciler öğretmenleriyle dalga geçmeye başlamıştı bile; “Şimdi yandın hocam”, “Hocam 100 ver, ben de 100 vereyim”, “Hocam sözlüleri daha girmedim haberiniz olsun”, “Bir düşük ver de göreyim” türünden bir sürü paylaşım yapılıyordu.

Sonra kamuoyunda şikâyet hattı olarak algılanan ve gerçekten de bir şikâyet hattına dönüşen Alo 147 hattı kuruldu. Yapılan bir araştırmaya göre en çok da okul idarecilerinden ve öğretmenlerden şikâyetçi olundu.

Bereket versin Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bu şikâyet hattını kapattı da öğretmenler daha fazla rencide edilmekten kurtuldu.

Meslek Kanunu kapsamında yapılan öğretmenlik kariyer basamakları sınavında çıkan soruları da ilave edersek “öğretmenlik mesleğinin” itibarının gittikçe düşürüldüğünü söyleyebiliriz.

Henüz asıl vahim meseleye gelmedim.

Bilindiği gibi medyada “dayakçı öğretmen” başlığı altında sayısı az ancak tesiri ve algısı kuvvetli haberler vardır.

Bir öğretmenin öğrencisine uyguladığı şiddet haberini günlerce ekranlarından servis eden medya nedense veliler ve öğrenciler tarafından şiddete maruz bırakılan ve hatta öldürülen öğretmenleri görmemeyi tercih ediyor.

Öğrencisine şiddet uygulayan öğretmenleri destekleyecek değiliz elbette gereği neyse yapılmalı ve cezasını çekmelidir.

Peki, iki öğrencisi tarafından pompalı tüfekle öldürülen ve medyanın da umurunda olmadığı, MEB’in dört gün sonra sadece taziye yayınlamakla yetindiği rahmetli Ayhan Kökmen Hoca’yı nereye koyacağız?

Peki, ya öğrencisi tarafından defalarca bıçaklanarak öldürülen rahmetli Necmettin Kuyucu Hoca. Bu öğretmenlerimizin tek suçu öğrencilerinin iyi birer insan olmaları için gayret göstermeleriydi.

Peki, siz Mesleki ve Teknik Anadolu liselerindeki bayan öğretmenlerin neler yaşadıklarını biliyor musunuz? Okulda öğretmenlerin emdiği sütü burnundan getiren öğrencileri bu duruma düşüren eğitim sistemini, yönetmelikleri en önemlisi de bu ilgisizliği sorgulamayacak mısınız?

Alo 147 şikâyet hattı kapanmış olabilir ancak şimdi de CİMER var.

Geçenlerde bir öğretmen dostumuz anlatıyor. Derste önemli bir konuyu anlatabilmek ve bu doğrultuda sınıfına hakim olabilmek için sadece sesini yükselterek öğrencilerinin derse odaklanmasını sağlamak istiyor.

Sonuç; veli, 5. Sınıf bir öğrencinin ağzıyla açıyor bilgisayarını ve çocukların psikolojisini bozuyor gerekçesiyle öğretmeni CİMER’e şikâyet ediyor.

Sonra CİMER, Valiliğe, Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne oradan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne oradan okul idaresine oradan da öğretmene kadar uzanan bir savunma telaşesi.

Sonuçta şu oluyor; öğretmenin şevki, motivasyonu kırılıyor ve veli de bundan mutlu oluyor. MEB görevlileri de işini yapmış oluyor.

Yine daha yakın bir zamanda bir öğretmen dostum, sınıfta öğrencisinin kendine “mal” diyerek hakaret ettiğini söylüyor.

Şimdi bu öğretmen o çocuğu uyarsa CİMER bir tık ötede ve başına bir sürü bela almış olacak. Uyarmasa bu sefer otoritesi sarsılacak ve o sınıfta artık rahatlıkla dersini anlatamayacak.

Demem o ki, velileri ve öğrencileri dokunulmaz kılarak öğretmenlerini ortada çaresiz bırakan bu sistemi daha fazla sürdüremeyiz. Zira iş çığırından çıkmak üzere.

Bakınız toplumda öğretmenlerin itibarı neredeyse sıfırlanmak üzere. Öğretmenleri savunacak olduğunuzda en büyük tepkinin muhafazakâr dindar insanlardan gelmesi de manidar.

Oysa öğretmenin değerini bilmeyen bir toplum çürür.