Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2394.93
BIST 100
10203.13
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Çocukları bekleyen TikTok tehlikesi!

2016’da Çin merkezli ByteDance firması tarafından piyasaya sunulan ve özellikle 2018’de dünyada popüler hale gelen TikTok, komik ve eğlenceli video oluşturmanın ve paylaşmanın yanı sıra kullanıcılarına canlı yayın olanağı da tanıyan bir sosyal medya uygulamasıdır. Genellikle müzik videolarının dudak eşleştirilmesi ile seslendirilmesi ve bu videolara eğlenceli klip çekilmesi temeline dayanan TikTok, 150’nin üzerinde ülkede 1 milyar indirme sayısını geçmiş durumdadır. Hindistan ve Amerika uygulamayı indiren ülkeler arasında ilk ikide yer alırken Türkiye, 30 milyona yakın kullanıcısıyla üçüncü sırada yer almaktadır.

İstatistiklerle TikTok çılgınlığı

TikTok’un verileri incelendiğinde bu uygulamanın çocuklar ve gençler arasında neden bağımlılık oluşturduğu ortaya çıkmaktadır. 2018 yılında 660 milyon indirme sayısıyla TikTok, Amerikan devi Facebook’un en büyük rakibi durumuna gelmiştir. Ayrıca dünya genelinde her ay aktif 500 milyondan fazla insan bu uygulamayı kullanmaktadır. TikTok kullanıcılarının %66’sının 30 yaşından küçük olduğu görülmektedir. TikTok kullanıcılarının %35’i ise 11- 20 yaş aralığında yer almaktadır. Uygulama her yıl gelirini de arttırmaktadır. Uygulama içi satın alımlar, bir önceki yıla göre %275 oranında artış göstermiştir. Dikkat çeken bir diğer özellikse kullanıcıların %80’inin Android cihazlar üzerinde TikTok’a erişim sağladığıdır. 2018’de TikTok 75 milyon dolar değerinde ve dünyanın en değerli özel teşebbüs kurumu unvanını kazanmıştır.

TikTok ölüm vakalarına neden oluyor…

Hindistan’da bir kadın, kocası TikTok’u kullanmasını yasakladığı için zehir içmiş ve intihar etmişti. Yine yılbaşında Mumbai’de, TikTok bağımlısı 15 yaşındaki genç kızın kendisini ikaz eden büyükannesine kızarak doğum gününde intihar etmesi, aynı şekilde 19 yaşındaki gencin TikTok videosu çekerken bilinmeyen bir sebeple arkadaşı tarafından vurulması akıllarda yer etmişti. Ayrıca Çennai Yüksek Mahkemesi'nin, 3 Nisan'da uygulamanın müstehcen içeriklerin yayılmasına neden olduğuna ilişkin kararının ardından Hindistan, Google ve Apple'dan Tiktok'u sanal uygulama mağazalarından kaldırmasını istemiş, ancak kısa bir süre sonra uygulama tekrardan kendisine yer bulmuştu.

TikTok’ta ne gibi tehditler mevcut?

Video içerikleri incelendiğinde küfür ve argo kullanımı, şiddet, cinsellik, çıplaklık, uyuşturucuya teşvik, cinsel istismar ve siber zorbalık had safhada yer almaktadır. Kendilerini farklı kimliklere büründüren sanal dolandırıcılar özellikle çocukların hoşlanacağı içerik ve videolar paylaşarak onlardan bilgi, içerik ve veri sızdırmaya çalışmaktadır. Böylece çocuklar karşı tarafla bir takım bilgilerini paylaşabilmekte, bu durum siber zorbalığa sebebiyet vermektedir. Pedofili ise TikTok’un en büyük tehlikesi arasında yer almaktadır. Çocukların bu ağlarda yoğun bir şekilde yer aldığını bilen bir takım kişiler istismar amacıyla TikTok’u kullanmakta ve çocukları ağlarına düşürmeyi amaçlamaktadır. Pusuya yatmış olan bu kişiler çocukların zaaflarından faydalanmakta ve yemleme linkleri paylaşarak çocukların verilerine erişmeyi amaçlamaktadır. Linkleri tıklayan çocukların akıllı cihazlarına yüklenen casus yazılım bir anda her şeyi şifrelemekte ve ardından çocuklardan farklı taleplerde bulunulmaktadır. Ayrıca terör örgütlerini öven türde video ve içerikler de son dönemlerde giderek artmaktadır.

Çare Dijital Okuryazarlık!

Yüzlerce ailenin şikâyeti üzerine ABD Federal Ticaret Komisyonu, TikTok’un çocukların yasadışı yollardan kişisel bilgilerini topladığını, bunları kullandığını ve izin alma mekanizmasını işletmediğini beyan etmiş, 'Çocukların Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasası'nı ihlal ettiğine hükmetmişti. Böylece TikTok’un geliştiricisi ByteDance, 5.7 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı. Görüleceği üzere bu ve benzeri uygulamaları yasaklamak asla çözüm değil. Tek çare dijital okuryazarlık bilincinin tüm topluma aşılanması…