Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Ekim 2023

Çorum'da Âşık Veysel'i anma etkinlikleri

Halkının sanatsal ve edebî gelişimini öncelikli tutan şehirlerde duyarlılık ziyadeleşir, yardımlaşma ruhu güçlenir. Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi’nin depremin yaralarını sarmak adına Kahramanmaraş’ın yanında olduğu, Belediye Meclisi’nde Maraş’ın Afşin ilçesi ile kardeş şehir protokolü imzalandığı hepimizin takdirle takip ettiği bir süreç. Depremin ilk anlarından itibaren başta -yakın zaman önce Erzurum için görevlendirilen- Çorum valisi Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan; tüm kurumları, STK’ları, gençleri ile Çorum, Afşin ilçesinde idi. Hafızalarda iz bırakan bu elim hadisenin ortaya çıkardığı anlamlı dayanışma ruhunu, takvimler 30 Eylül 2023’ü gösterdiğinde Maraşlı ve Çorumlu şairler arasında gerçekleştirilecek programa iştirak ettiğimizde yakinen dinleme imkânımız oldu.

Öncelikle Çorum Belediye başkan yardımcısı Turhan Candan’ı makamında ziyaret eden ve sıcak bir hasbihâl ortamı bulan şairler, daha sonra belediye başkanı Halil İbrahim Aşgın’ın makam odasında ağırlandılar. Canlı, samimi, neşeli bir ahvâl içinde misafirlerini buyur eden başkan bey belediyenin faaliyetlerinden bahsetti. Böylece yakın zamanda eski çimento fabrikasına ait 1 milyon 870 bin metrekarelik alanda “Yeni Şehir Projesi”nin hayata geçirileceğini; proje alanında konutların, iş yerlerinin, yeşil alanların ve sosyal donatıların yer alacağını; bütün bunlara ilave olarak 16 bin metrekarelik kapalı alana sahip kültür merkezi ve 21 bin metrekarelik meydan yapılacağını öğrendik. Tarihi taş bina olarak bilinen eski belediye binasının ise yirmi dört saat ulaşıma açık bir kütüphaneye dönüştürüleceğinden haberdar olduk. Sn. Aşgın Çorum kalesi projesinden de söz ettikten sonra deprem bölgesindeki çalışmaları arz ederek şairlere duygu dolu anlar yaşattı. Depremin ilk saatlerinde haber alamadıklarını kaydeden Aşgın saat beşe doğru itfaiye ekibini görevlendirdiklerini, yolda olanların Göksun’da yeni depreme yakalandıklarını, Afşin’e ilk giren ekibin Çorum belediyesine ait olduğunu ve gider gitmez iki çocuk, bir hanımın enkaz altından çıkarıldığını kaydetti. Turhan Candan başkanın kısa zamanda ikram aracı çıkarttığını ve depremin ilk günü çay ve çorba ikramı başlattıklarını anlattı. Bölgedeki en büyük sıkıntının ekmek sıkıntısı olduğunu belirtirken iki parça hâlinde günlük altmış bin ekmek gönderdiklerini bildirdi. Afşin’den program vesilesiyle gelen şairler nereye baksalar Çorum’u gördüklerini ve en büyük ihtiyaçların onlar tarafından karşılandığını belirterek, belediyeye teşekkürlerini arz ettiler. Herhangi bir program olmasaydı bile teşekkür etmeye geleceklerini ifade ettiler. Başkan bey Çorum halkının seferberliğini, saat kulesinin önünde oluşturdukları yardımlaşma iklimini, gençlerle ve çocuklarla husule gelen berrak akışı; tüm birikimi çeyrek altından ibaret olan ablanın altınını nasıl vakfettiğini, kucaklamadan yatamadığı oyuncak ayısını bölgeye bağışlayan çocuğu anlatırken gelen neslin temizliği ve samimiyeti üzerinde uzun uzun düşünmemizi de sağladı. Hitit Üniversitesi edebiyat kulübü öğrencilerinin de katıldığı ekip öğleden sonra Çorumlu Obasını ziyaret maksadıyla Değerli başkanımız Turhan Candan refakatinde yola çıktı.

Açılışı 13 Ekim 2021’de gerçekleşen oba; on çadır, bir otağ ve bir sosyal tesisiyle havadar ve yüksek bir alanda bulunuyordu. Üniversiteli gençlerin görev aldığı bu mümtaz köşe hafta içi ve Cumartesi günleri İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarla sivil toplum kuruluşlarına, Pazar günleri ise halka açıkmış. Çadırlar aynı zamanda baskı atölyesi, ebru atölyesi, ok yapım atölyesi, çocuklar için oyun alanı, marangoz atölyesi olarak kullanılan enerji merkezleri. İnsan kendisine geçmiş zaman yolculuğu yaptıran ve ruhunu şifalandıran bu alanda zamanın durduğunu hissediyor. Otağda şiir ve müzik eşliğinde şairlerle söyleşen Turhan Candan hayata geçirdikleri projeyle gençlik hizmetlerine yönelik belediyecilik ödülü aldıkları bilgisini paylaştı.

Akşam saatler 17.00’yi gösterdiğinde Turgut Özal Salonu’nda Çorum belediye başkanı Halil İbrahim Bey’in konuşmalarıyla Âşık Veysel şiir akşamı başladı. Can Yoksul, Halit Yıldırım, Haşim Kalender, İbrahim Gösterir, İnci Okumuş, Kenan Yaşar, Levent Sarı, Mehmet Gözükara, Mehmet Osmanoğlu, Muzaffer Gündoğar, Özer Şenödeyici, Sevda Doğan Karakaş, Turhan Candan, Vedat Ünal ve Yasin Mortaş Âşık Veysel’den birer nefha taşıyan şiirlerine ses oldu. Liseli gençler ise program sonunda “Benim Sadık Yârim Kara Topraktır” adlı şiire nefes üflediler. Buraya bir parantez açarak Çorum Belediyesi’nin daha önce de Maraşlı âşıkları bir araya getirdiğini hatırlatmak isterim. Şehir Defteri Dergisi’nin bir organizasyonu olan ve Halil İbrahim Aşgın ile Turhan Candan başkanlar öncülüğünde gerçekleştirilen bu değerli proje Nilüfer Aşkın ve Mehmet Okumuş’un da samimi gayretleriyle nihayete erdi.

Gecesi ve gündüzüyle, edebiyatı ve görgüsüyle, vefası ve samimiyetiyle Çorum, gönlümüze bir kez daha yağmur letafetinde bir iz bıraktı…

Selam ile.