Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Ocak 2017

Cumhurbaşkanlığı Sistemi zaten yerelde uygulanıyor

Evet, Türkiye tarihinin en önemli sistem değişikliğine gidiyor. Millet önemli bir karar verecek. Aslında bu sisteme Türkiye yabancı değil. Hiç kimse yıllardır bu sistem uygulanıyor diye de tartışmıyor, eleştirmiyor. Hatta bu sistem yeni getirilen Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden de zayıf. Ne muhalefet, ne iktidar ne de her hangi bir siyasi yapı ve bürokrasi bu sistemi eleştiri makamın da değil. Vatandaş ise her 5 yılda bu sistemle yapılan seçim sonuçlarına razı durumunda.

Uygulanmakta olan bu sistem öyle Başkan'ın yüzde 50 esasına göre de seçilmiyor. Tek turlu. Bu sistemle yüzde 15 ile seçilende var, yüzde 90 ile seçilende var. Sonuç ne olursa olsun seçilen başkanı da 'Sen yüzde 15 ile seçildin, sen yüzde 20 ile seçildi, sen yüzde 80 ile seçildin?" diye sorulanı gördünüz mü? Bu sistem ile aynen başkan ayrı, meclis ayrı seçiliyor. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde olacağı gibi.

Eğer bu sistem kötü ise niye tartışan yok? Neden bu sistem ile ortaya çıkan aksaklıklara değinen yok. Gaye getirilen sistemi eleştiri, onu tartışmak ise halen daha kötüsü uygulanan sistem neden masaya yatırılmıyor.

Evet, yıllardır yerel yönetimlerde bu sistem uygulanıyor. Cumhurbaşkanlığı Sistemi o nedenle bu millete, bu devlete hiç yabancı değil.

Bugün uygulanan Belediye Başkanlığı Sistemi orta da. Belediye Başkanı ayrı sandıkta, belediye meclisi ayrı sandıkta, varsa büyükşehir belediye başkanı ayrı sandıkta belirleniyor. Vatandaş, belediye meclis üyeleri için ayrı partiye, belediye başkanı için ayrı partiye, büyükşehir belediye başkanı için farklı partiye oy verebiliyor.

Yerel ve genel seçimlerin birlikte yapıldığı 1999 18 Nisan seçimlerinde bu millet 6 ayrı oy kullanıp 6 ayrı partiye oy verme becerisini başarmıştır. Öyle ki, milletvekilliği için ayrı, ilçe belediye başkanı için ayrı, büyükşehir belediye başkanlığı için ayrı, belediye meclis üyeliği için ayrı, muhtar için ayrı, ihtiyar heyeti için ayrı partilere oy vermiştir.

Eğer bu ülkede tek adamlık, padişahlık, diktatörlük tartışması yapılacak ise bazı belediye başkanları için, daha doğrusu belediye başkanlığı sistemi için yapılamaz mı? Öncelikle bu sistemi tartışmayı akıl edemeyenler, bu sistemin daha iyi ve daha otokontrollüsü olan Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni tartışıyorsa samimiyetten öte başka neden aramakta fayda vardır.

Şu bilinmelidir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi hem otokontrol açısından, hem milletin tercihleri açısından hem seçilecek milletvekilleri açısından mevcut uygulanan sistemden kat kat daha güzeldir. Eğer bir parti Cumhurbaşkanı adayını sevilen birini gösterdi, fakat bir ile de vekil listesi milletin tepkisini çekecek, diğer ilde sevilen isimlerden oluşturursa göreceksiniz ki bağnaz bir particilik aşkı için aynı oy verilmeyecektir. Tüm bunları göreceğiz. Hiçbir parti kafasına göre aday belirlemeyecektir. Öyle yaptığında millet o partiyi anında cezalandıracaktır. Yeni sistemde aynı zamanda siyasi partilerin hem başkan adayları hem de vekil adayları için ön seçim sayılacak.

Kısaca özetleyelim, Nisan ayı içinde yapılacak referandum ile Türkiye hiçte yabancı olmadığı halen uygulanan belediye başkanlığı sisteminin benzeri Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni oylayacak. Bugün uygulanmakta olan Parlamenter Sistem'in ötesinde genel ve yerel yönetim sistemi eşleştirilecektir.

O nedenle belediye başkanlığı sistemine karşı olmayanlar Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne karşı çıkmasınlar. Gerçekten karşı çıkışlarınız havada kalır.

Kalın sağlıcaklau2026