Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2466.78
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ekim 2020

Dar kalıptan Genişliğe

En güzel kokulu, iştah açan muhteşem güzellikteki yiyecekler, ağızdan girip bağırsaktan çıktığı zaman en pis kokulu, en iğrenç görüntüye dönüşüyor. Bir güzel nimet iken iğrenç bir pisliğe dönüşüyor.

Terbiye edilmemiş bir nefse giren her şey öyledir. İsterse Yüce Allah’ın kitabı olsun. Âlemlere nur olan kitap, terbiye edilmemiş nefsten çıktıktan sonra âlemlere ağır bir zulmet olarak geri döner.

İnsanlığa ışık tutacak bir akıl, bir fikir, terbiye edilmemiş bir nefste insanlığı boğacak, parçalayıp yok edecek bir canavara dönüşür.

Birleştirici olan bir dini, terbiye edilmemiş bir nefs bin bir parçaya ayırır, daha sonra her bir parçayı da yine bin bir parçaya ayırır. Çünkü nefs, kendi içinde bile bir birlik kuramaz.

Nefs, bireyden çıkıp topluma ve kurumlara sirayet ettiğinde adını değiştirir ve Siyaset olarak perde önüne çıkar. Böyle bir nefs iktidardayken, her yaptığını doğru görür. Kendini her daim haklı görür. Eğer muhalefete düşerse iktidarın her yaptığını zulüm, her söylediğini yanlış ve haksız görür.

Siyaset, işte bu yüzden bize göre bilgiden önce bir ahlak meselesidir.

Nefs amirdir, bilgi memurdur. Nefs neyi doğru ya da yanlış görürse bilgi ona göre altını doldurur. Nefs karar alandır, bilgi kararı uygulayandır.

Siyaset okullarını bilgiyle donatmadan önce, ahlakla donatmalısınız.

Bugün yaşadığımız sorunlar da yarın yaşayacağımız sorunlar da daima nefsin terbiye derecesine göre cereyan edecek, nefse göre olacaktır. Elbette çözümleri de böyle olacaktır.

Küçük Bir Hatırlatma

Daha önceki makalemizde ilk olarak ele aldığımız ahlak ile ilgili birkaç bilgi verelim.

Fatih’in insanlarında işe yarayan ahlak, niçin Afrika’nın insanlarında işe yaramadı? Fatih’in insanları Konstantinapol’ü İstanbul yapabildi ancak Afrika’nın insanları kölelikten niçin kurtulamadı?

Fatih’in ülkesi Osmanlı’da Siyasi Birlik varken Afrika’da siyasi birlik yok denecek kadar zayıftı. Siyasi Birlik, ahlak ile Osmanlı’yı zirve yaparken Siyasi Birlik olmayan Afrika çok parçalı din, çok parçalı dil ve çok parçalı siyaset ile zirveyi göremedi ve hep gerilerde kaldı.

Tek başına bir ahlak, tek başına bir kalp gibidir. Kalp ne kadar sağlıklı, güçlü olursa olsun, ancak kendisi gibi sağlıklı bir bedende, güçlü bir göğüs kafesinde işe yarayabilir. Dışarıda ölmeye mahkûmdur. Ahlakın bedeni millet, kafesi koruganı devlettir.

Güçlü bir millet, güçlü bir devlet olmadıkça (işte biz buna bir birlik diyoruz) ahlak tek başına yaşayamaz.