Dolar (USD)
32.19
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2505.29
BIST 100
10895.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Eylül 2012

'Değer kaybı'

İnsan istediği kadar elit takılsın, çok süzme-eklektik zevklere sahip olsun, kariyer yapsın, yabancı ülke görsün, köylülüğü aşsın, varsıllaşsın, hatta hatta yabancılaşsın doğduğu topraklara.

Bir boş anında kulağına çalan bir uzun hava, bir gazel, bir memleket türküsü onu yüreğinden yakalayıp tuş eder.

***

Kaçmak istediği, geride bırakmak istediği tüm kültürel kodlar, genlerine işlemiştir ve duyduğu bu ses, bir çığlık, bir haykırış gibi onu darma duman eder. Perişan eder, dağıtır!

Merhum Neşet Ertaş da insanı darmadağın eden bu toprakların esaslı çığlıklarındandıu2026

***

Elindeki divan sazının tellerine değil gönlünden kopan tellere vurarak bozlaklarını, türkülerini söyleyen Neşet Ertaş'ın da gönül dağı boran oldu.

Hayatı boyunca evlad u iyalın iaşesi için köy köy, şehir şehir, ülke ülke dolaştı.

Hele onu tanıyanların anlattığı gurbet maceraları acı acı tebessüm ettirir insanı.

Almanya'da eski model arabasıyla yıllarca üç dört yüz kilometre yol gidip düğünlerde türkü söyleyen Neşet Usta, 300-400 Mark kazanınca şükredip geri dönermiş.

***

Hayatının son yıllarında tüm pop-modern trende rağmen biraz gün yüzü görüp, adam gibi stüdyolarda albüm yapabilme fırsatı yakalamıştı. Ne fayda ki ömrü yetmedi bu kez.

Devletin değil halkın sanatçısı olarak Pir Sultan Abdal'lardan, Yunus'lardan, Aşık Veysel'lerden gelen halk ozanlığı geleneğinin son temsilcilerinden biriydi Neşet Ertaş.

"Goynünün gozü" ile çalıp söyleyen kaç kişi kaldı ki zaten?

***

Neşet Ertaş gibi bu toprakların has değerlerinden olan, ömrü yokluk içinde geçen, son deminde biraz olsun şöhret ve refaha kavuşan bir isim de Kazancı Bedih olarak bilinen Bedih Yoluk idi. Bedih usta ile tanışıp sohbetinde ve musiki meclislerinde bulunma şerefine nail oldum. Neşet usta ile ise ancak uzaktan uzağa türkülerden inşa ettiği gönül köprüsü ile irtibat kurabildim.

***

Çok trajik bir ölümle (Katalitik zehirlenmesi) hayata veda eden son gazelhanlarımızdan rahmetli Kazancı Bedih'in ömrü de refah sürmesine vefa etmedi.

Kazancı Bedih de "Tükendi nakti ömrüm" diye yıllarca söylediği adamı ciğergah eden gazeldeki gibi ömrünü tüketip edebi aleme irtihal etti.

Kıymet deriz, değer deriz ama bu değerleri nakit gibi harcamakta da üstümüze yoktur maalesef.

Bedih Usta gibi Neşet Usta da göçtü gitti yalan dünyadanu2026

Mekanları cennet olsunu2026

Not: Dünkü manşetimizde gördünüz. İzmir'de ilkokul 8. Sınıf öğrenci bir çocuk, iki çocuk annesi öğretmenini sınıfta bıçaklayarak öldürdü. Kadına ve muallime el kakmayacağı, kodlarımıza kadar işlemiş geleneksel öğretimiz, kadim bir değerimizdir. Bir çocuğu katile çeviren "Değer kaybı" nedir? Allah korkusu olmaması, manevi, kültürel değerlerini yitirmesi midir? Hala konuşanlar bu sorulara da yanıt vermeli. Bence Kur'an ve Siyer derslerinde geç bile kalındıu2026

 
TDV kurban