Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2023

Depersonalizasyon

Depersonalizasyon kişinin kendisini kendisi gibi hissetmeme veya kendi davranışlarına yabancılaşma hali ya da duygusudur. Ergen ve gençlerde normalde de görülebilen bir durumdur. Bazen panik atak hastaları da kendilerini dışarıdan izliyormuş gibi hissiyata kapıldığını ifade ederler.

Sürekli depersonalizasyon halinde olan bir panik atak hastam vardı. Hastam hiçbir zaman kendi içinde olduğuna inanmıyor, aksine daima kendisini “kendisi dışında” hissediyordu. Gerçeği gerçek olmayandan her zaman ayırabiliyor, ama bu tuhaf duyguyu bir türlü üstünden atamıyordu. Bu ruh hali onu çok rahatsız ediyor ve zamanının büyük bir kısmını bu konuda düşünerek geçiriyordu. Elleri ve ayakları kendisine normalden daha büyük geldiği için yürürken kendi kendini sürüklediğine inanıyordu. Dışarıdan bakıldığında hiçbir anormallik görünmüyordu. Hasta şizofren değildi ve dissoiatif bir bozukluğu da yoktu. Onu iyi bir nöroloji uzmanı Dr. Ali Akben’e gönderdim ve Dr. Akben migren baş ağrıları, beyin tümörleri ve benzeri hastalıkların olmadığını tespit etti. Bir dâhiliye uzmanı bana hastada hipoglisemi (düşük kan şekeri) veya hipotriodizm (tiroidin yetersiz çalışması) olmadığını belirtti. En sonunda hastada depersonalizasyonlu panik bozukluğu olduğuna kanaat getirdik.

Çoğu insanda bu tarz uç depersonalizasyon vakaları görülmez. Panik atak hastaları genellikle her zaman panik atakların kendisiyle ilişkili olan depersonalizasyon dönemlerine girip çıkarlar. Eğer depersonalizasyon yaşıyorsanız en iyi tedavi yolu, her şeyin yolunda olduğuna ve kısa süre sonra yine kendiniz olacağınıza kendinizi inandırmanızdır. Korku sizi bedeninizde değilmişsiniz duygusuna sürükleyebilir. Eğer bir yere oturup tahta bir masa ve benzeri katı bir nesneye tutunur ve bir yandan da derin nefes alıp verirseniz, kısa süre sonra her şey normale dönecektir. Çok az insan çok uzun zaman boyunca depersonalizasyon yaşar. Burada anlattığımız hasta, ender görülen bir istisnadır.