Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2415.05
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Temmuz 2023

Dergiler arasında

Haftalık, aylık, üç aylık gibi belirli aralıklarla çıkan ve her sayısı birden çok yazarın yazılarından oluşan yayın türü süreli yayın olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de DİE verilerine göre cumhuriyet döneminde çok süreli yayın vardır. Süreli yayınlarla ilgili çalışmalar dergi kataloğu ile sınırlı kaldığından sayılarını tespitte zorlanılmaktadır.

Süreli yayınlar bir ülkede bilim düşüncesinin gelişmesine ve bilim kurumlarının oluşmasına önemli katkıda bulunmaktadır üniversiteler, eğitim kurumları, kamu ve özel kuruluşlar ile özel kişiler tarafından yayımlanmaktadır. Süreli yayın; dergi, magazin, periyodik, mecmua, mevkute terimiyle eş anlamlı kullanılmaktadır.

Dergi süreli yayın olmasına rağmen internetin yaygınlaşmasıyla kan kaybetmeye başlamıştır. Günümüzde dergiler baskıya gönderdikleri PDF dosyalarını uygulamaya dönüştürüyor. Birçok edebiyatçı dergilerde adını duyurmuş, bilim adamları dergilerde ilmî çalışmalarını paylaşmıştır.

Biraz eskilerde kaldığımızdan mıdır bilemem amma bir şekilde periyodik olarak takip ettiğim dergilerden söz etmek istediğimden bu girizgâhı yapma gereği duydum. 2012 yılının nisan ayında yayımlanmaya başlayan Derin Tarih dergisi farklı tarih bilgileriyle magazine kaçan dikkat çekici yazı ve resimleriyle, her ay düzenli yayınıyla elimde olan bir dergidir. Her ay dergiye eklemlenmiş küçük risale tarzındaki kitaplara ilave olarak özel sayılarıyla da kütüphanemde arşiv oluşturan Derin Tarih’in yayın yönetmenliğini Mustafa Armağan’dan sonra Taha Kılınç üstlendi.

Başkent Üniversitesi’nin uzun yıllardır yayın hayatımızda devam eden Bütün Dünya’sında Atatürk’le ilgili yazıların çeşitliliği yanında milli mücadele ve kurtuluş günleri hemen hemen aynı isimlerin tekrar yazılarıyla okunuyor. Akademik ünvanlı yazarların yazılarındaki belge ve hatıralar zihinlerde farklı tatlar bırakmaya devam ediyor.

Ali Ural dostumuzun sahipliğindeki Karabatak dergisi diğer dergilerimizden ayrı olma özelliğini sürdürmektedir. Her sayısında hikâye (Öykü), gezi, deneme, çeviri, sohbet, tiyatro, kitap tenkit yazıları ve olmazsa olmazı şiirle buluşma adresimiz.

Edebiyat ve Diriliş Dergileri ile bu toprakların öz ruhuna yaslı tüm verimlerin ilhamıyla varlık alanına çıkmış İstanbul Bir Nokta dergisi aynı ekibin daha önce çıkardığı dergi şair Mürsel Sönmez'in genel yayın yönetmenliğinde Kardelen ve Düşçınarı’nın devamı niteliğinde yayın hayatını sürdürüyor.

Mehmet Kamil Berse’nin Genel Yayın Yönetmenliğinde 2014 yılından itibaren kültür, sanat, dil ve edebiyat dergisi olarak yayınlanan Şehir ve Kültür Dergisi her ay okuyucularına önemli isimlerin medeniyetlere, mekânlara, mimariye ve şehirlere dair düşüncelerini aktarıyor.

Kahramanmaraş denildiğinde aklıma edebiyat, sanat ve kültürün zarafetle harmanlandığı topraklar gelmektedir o sebeple unutmadan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin yayınlarından söz etmeyi bir başka yazımıza havale edelim ve çıkardıkları birbirinden güzel derilerden bahsedelim. İlki Berdücesi adlı mevsimlik edebiyat, kültür, sanat dergisi. Mevsimlik olarak hazırlanıp okuyucularıyla buluşmaya devam eden derginin genel yayın yönetmeni Duran Doğan.

Diğeri Evelahir dergisidir. İki ayda bir düzenli olarak çıkmaya devam eden derginin yayın danışmanı Yusuf Genç. Kahramanmaraş’ın edebiyatından el sanatlarına, tarihinden doğal güzelliklerine, konak mimarisinden konukseverliğine kadar bütün yönlerini yansıtan ve kalıcı hale getiren Evelahir’i iki aylık sanat, edebiyat, düşünce dergisi Yitiksöz takip ediyor. Okumayı, yazmayı, düşünmeyi, özgün yaşantılar biriktirmeyi seçenlere ses veren derginin genel yayın yönetmenliğini dostumuz Duran Boz yürümektedir.

Son olarak ise Ankara’da Aralık 1990 tarihinden itibaren Hüsnü Aktaş'ın sahipliği ve öncülüğünde yayımlanmaya başlayan Misak dergisi. ‘Ahidlerin En Güzeli’ sloganıyla aylık olarak neşredilen İslami eğitim dergisi hüviyetiyle alanında tek dergidir. Dergide akaid, tefsir, hadis, fıkıh, siyer, sosyal sistem ve İslami siyaset konularında yayınlar yapılmaktadır.