Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2414.61
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Haziran 2016

Din\u00ee Eserler

Kitap fuarlarının yaygın olduğu bu Ramazan günlerinde dinu00ee eserlerden bahsetmek muvafıktır. Bugünlerde elime ulaşan bazı kitapların muhtevalarını kısaca da olsa okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

İnci Mercan: Salih Suruç, kaleme aldığı dinu00ee eserlerle temayüz eden bir kalem erbabıdır. Bir zamanlar yazdığı siyer-i nebi Pakistan'da birincilik mükafatına layık görülmüştü. Yazarımız İnci Mercan adıyla Hazret-i Hasan (R.A.) ile Hazret-i Hüseyin (R.A.) i anlatıyor. Hazret-i Peygamberin "İki reyhanım" diyerek iltifat ettiği iki İslam büyüğünün ibretlerle dolu hayat hikayelerini okumak, Ehl-i Beyt sevgisiyle dolmak isteyenler için fırsat. (Timaş)

Ermişlerin Sohbeti: Merhum Ahmet Kabaklı'nın bütün yazıları kitaplaştırılıyor. Ermişlerin Sohbeti'nde İslam aleminin büyük velilerinin, Allah dostlarının, insanlığa insanlığı öğretmiş ermişlerin resm-i geçidine tanık oluyoruz. O yol göstericilerin bilgelik dağarcıklarından derlenmiş gönül açan ve kalbe huzur veren pırıl pırıl manevi incileriyle karşılaşıyoruz. Hikmet yüklü sözler, vecizeler, mısralar güldestesi. (Türk Edebiyatı Vakfı)

Bir Neyzen, İki Derya: Fatih Vural'ın, kıymetli neyzenimiz Kudsi Erguner'le konuşarak yayına hazırladığı eserde, Şems ve Mevlana Hazretleri anlatılıyor. Altı çizilecek çok satır var. Bir kaçını paylaşayım: "Aşk mevzuuna geldiğimiz vakit, evliyaullahın aşkı da, Hz. Peygamber'e (sav) olan aşktır. Hz. Peygamber'in Allah'ın habibi olduğuna inanıyoruz. Öyleyse Allah'ı sevmek de O'nun habibini sevmekten geçiyor. Bir insan, diğer bir mahlu00fbku sevdiği vakit, sevdiğine benzer." (Sufi Kitap)

Gül Efendim: Ahmet Yüter'in Hazret-i Peygamber sevgisiyle kaleme aldığı manzumelerden meydana gelen eser. İçinden küçük bir bölümle yetinelim: "Gül efendim, / Sonsuz selam, sonsuz salat, sonsuz muhabbet ve ihtiram sana. / Elimin müjdesi, dilimin muştusu, / Gönlümün hakikat ruhu, ufkumun kahramanı, / dünyamın zimamdarı, / Hilkaten fatiham, Nübüvveten hatimem, / Ezelen ve ebeden Efendim, / Varoluş varlığım, gül çağında gül ıtırım, / Gül Efendim." (Cihan)

İslam Tarihi ve Medeniyeti Bibliyografyası: Prof. Dr. Adnan Demircan'ın eseri, bilhassa üniversitelerimizde akademik çalışma yapanlar için mühim bir kaynak hüviyetinde. İslam tarihinin başlangıcın Selçuklular dönemi sonuna kadar ülkemizde yapılan çalışmaların bir katalogu şeklinde tasarlanan eser, doğru kaynak bulma konusunda tereddüt geçirenler için faydalıdır. (Beyan)

Din Sosyololjisi: Prof. Dr. Abdurrahman Kurt'un eserinde sosyolojik bir gerçek olarak dinin, dinu00ee grupların ve dinu00ee karakterli toplum olaylarının analizi yapılıyor. Yazar, bu çalışmasında, din-toplum ilişkisine dair derli toplu bilgi edinmek isteyen her seviyeden okuyucunun ilgisini çekebilecek bir eser ortaya koymuş bulunuyor. (Sentez)

Hz. Muhammed ve Hadisleri: Edebiyat tarihi ve dinu00ee araştırmalar alanında önemli eserlere imza atmış bulunan alimlerimizden Abdülbaki Gölpınarlı'nın bütün eserlerini neşre hazırlayan Kapı Yayınları, İmam Alu00ee'nin hutbeleri, vasiyetleri, emirleri, mektupları, hikmet ve vecizelerinden oluşan Nehcü'l Belaga isimli eserini yayın dünyamıza kazandırdı. Bu eserin yanı sıra müellifin önemli bir araştırması olan Tarih Boyunca İslam Mezhepleri ve Şu00eeu00eelik kitabı da aynı seri içinde günışığına çıkarıldı. Yayınevi şimdi de yazarın Hz. Muhammed ve Hadisleri adlı araştırmasını halkımızın istifadesine sunmuş bulunuyor. Büyük Önderimizin, Yüce Nebimizin hayatı ve insanlığa ışık tutan mübarek sözleri. 224 sayfalık eserin ilk 60 sayfasında Allah'ın elçisinin hayatı anlatılıyor. Sonrası ise inci mercan sözleri. Bu seçmeden bazılarını paylaşalım: * Ben ancak en güzel, en temiz huyları tamamlamak için gönderildim. * Ben de şaka ederim elbet, ederim amma şakamda bile doğru söylerim. * Kolaylaştırın, dini belletirken halkı güce koşmayın. * Kim bir hayra kılavuz olursa o hayrı işleyenin sevabı kadar sevaba nail olur. * İki kişi gizlice konuşuyorsa aralarına girme. * Güzel huy dinin yarısıdır. * Uyuyan fitneyi uyandırana lanet olsun. * Topluluk rahmettir, ayrılık azap. * Bilgiyi yazıyla pekiştirin.