Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2430.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2019

Diyanet’in küçük ama faydalı eserleri

FOTOLAR: iman, KİTAPLARA İMAN, namazkitabı, oruç, hac

DİYANET İşleri Başkanlığı toplumu bilgilendirme adına yayın dünyamıza büyük katkılarda bulunuyor… İman esaslarının anlatıldığı küçük risaleler de bunlardan bazıları.

Dr. Abdülkadir Erkut’un derlediği KİTAPLARA İMAN’da şu noktaya parmak basılıyor:

“Kur’an-ı Kerim’den önceki kitaplara iman demek, onların bozulmamış hallerine iman demektir.”

Kitaplara iman, imanın esaslarından biri. Mü’min olmak için Allah'ın insanlara kitaplar gönderdiğine iman etmek şarttır. Kur'an-ı Kerim’den önceki kitaplara iman etmek, o dine tabi olmak anlamına gelmez. Kitaplara iman demek, o peygamberlerin dönemlerinde, Allah’tan tarafından Cebrail vasıtasıyla indirilen o kitapların var olduğuna ve aslına inanmak demektir.

***

Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı’nın derlediği, ALLAH’A İMAN’da; Allah’ın zâtî ve subûtî sıfatları gayet anlaşılır bir biçimde hafızalarımıza kazınıyor. Allah’ın varlığı en güzel delillerle açıklıyor. Aslında bir insan her ne kadar “Ben Allah’a inanmıyorum” dese de, yüreğinin bir yerlerinde Allah inancını taşır ve bir gün mutlaka ama mutlaka bunu açığa çıkarır.

***

Kenan Oral’ın derlediği Mü’minin Miracı NAMAZ’da namazla ilgili bilinmesi gerekenler son derece net cümlelerle sayfalara aktarılmış… Namaz, İslam dininde ibadet denildiğinde ilk akla gelen ibadettir. Namaz kelimesinin Arapçası dua etmek, bağışlanma dilemek, yalvarmak anlamını taşıyan salat’tır. Namaz ise Farsça bir sözcüktür. İnsanın bütün hayatını kuşatan ve çevreleyen bir ibadet olan namaz, kul ile Rabbi arasında eşsiz bir iletişim aracıdır. Peygamberimiz, namaz kılarken Allah ile kul arasında oluşan bağı ve iletişimi iki kişi arasındaki gizli ve özel konuşmaya, muhabbete benzetmiştir. (Buhari, Salât, 36)

***

Rukiye Aydoğdu Demir’in derlediği Ramazan’ın Bereketi ORUÇ risalesinde, sadece aç ve susuz kalmakla oruç tutulamayacağını, Oruçlu iken neler yapılması ve yapılmaması gerekenler anlatılıyor. Ramazan ayını Müslümanlar için önemli ve değerli kılan en temel özellik, "ramazan orucu’nun bu ay içerisinde tutulmasıdır. Ramazan ayı oruçla anlamlı hâle gelir, oruç tutmayan insanlar onun tadını alamaz ve maneviyatından nasiplenemez.

***

Doç. Dr. Ülfet Görgülü’nün derlediği Bir Mübarek Sefer HAC risalesinde insan adeta o mukaddes beldeleri dolaşıyor gibi hissediyor kendini. Hacılık bir unvan olmanın ötesinde iman ve ahlak bakımından olgunluğa ermenin ifadesi. Sayılı günler içinde eda edilen hac biter ama hacılık bir ömür boyu devam eder. Hacc’ın rükunları, yapılması ve yapılmaması gereken şeyler, Hacc’ın farzları sünnetleri, kimlerin Hacca gidebileceği gibi konular bu küçük kitapta çok sade bir biçimde aktarılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’ndan Halk Kitapları serisinden çıkan bu küçük kitaplara ulaşmak için https://yayinsatis.diyanet.gov.tr adresini ziyaret etmeniz yeterli… Bu adreste çok faydalı başka kitaplar da bulabilirsiniz.