Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ekim 2018

Dost acı söyler

Türkiye’nin ekonomik bir saldırı altında olduğunu, vicdanlı hükümet muhalifi uzmanlardan ve iş adamlarından dahi duymak mümkün. Yabancı basında Türkiye ile ilgili sistematik menfi propaganda Gezi’den sonra görünür oldu.
Ardından süreç, 15 Temmuz’a kadar uzandı. Meclisi bombalanarak diz çöktürülemeyen bir ülke şimdi yoklukla terbiye edilmek isteniyor. Bunda da başarılı olunamazsa ya eşit bir aktör olarak kabul edilecek veya fiili işgal ve savaş ile yüz yüze kalacak.

***

Dolardaki ani artış sonrasında konkordato ilan eden büyük firmaları hepimiz üzüntü ile takip ettik. Ekonomik sıkıntıların halkta tepki oluşturacağını, infial yaratacağını düşünenler yanılıyorlar. Halk, ekonomik darboğaz sebebiyle tepkiselleşmeyecek. Fiyat artışları, alım gücünün düşmesi...tüm bunlar uzun süre iyi yönetilmediği takdirde halkın halihazırdaki şikayetlerini daha görünür kılacak.

AK Parti, Türkiye’de seçmeni en dinamik olan siyasi parti. Ana muhalefet partisi gibi kendisine ‘tapulu’ oyları yok, ne yaparsa yapsın kendisine gözü kapalı oy veren bir kitleye sahip değil. Bu sebeple en uyanık olması, en çok çalışması gereken parti de o. Görünen o ki, bazı AK Partililerde de ciddi kırgınlıklar ve rahatsızlıklar var. En başından beri bu yolda türlü fedakarlıklarla mücadele eden, gerekirse canını ortaya koymaktan sakınmayan bazı insanlar kırgın.
Bir ülkede muhalefetin siyasi iktidardaki partiden şikayet etmesi anlaşılabilir bir şeydir ancak iktidar partisini destekleyen bazı insanların da kırgın olması ciddi bir sorundur.

***

Ticaret ahlakının daha köy pazarlarında sıfıra indiğine yönelik haberler okuyoruz. Ülkeye neredeyse manevi bir uyarı gibi düşündüğüm ekonomik darboğaz bile insanın kalbini diğer başlıklar kadar kırmıyor.

AK Parti’nin yola çıktığındaki söylemi UMUT’tu. Hepimizin aynı dünya görüşünü değil, benzer duyguları taşıdığımızı bilen ve gözeten bir söylemdi. Dışlayıcı söylem ne zaman AK Parti’nin yakınına gelse kaybeden, oyları azalan hep AK Parti oluyor. Önümüzde yerel seçimler var. Belediyeler konusundaki şikayetler, mimaride yaşanan çirkinlik... Bunlar hep AK Parti’nin yerel seçimlere kadar toparlaması gereken sorunlar...

***

Bu yapılmazsa, yaşanacak sorunların ayak sesleri daha çok yaklaşabilir, kısa bir sürede ekonomik sıkıntılar, insanların uzun zamandır yutkunduğu sorunları görünür kılabilir ve sosyal medyada her gün bir tez üretmeden hep aynı anti-tez üzerinden kurulan hamaset dili de uzun vadede bunu engellemeye yetmeyebilir. Amatör Dünyalı’dan ‘Dost Acı Söyler’li bir merhaba...