Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.59
Gram Altın
2387.98
BIST 100
10192.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 May 2015

Dünyanın şiiri Tokat'ta

Edebiyatın mesafe tanımayan bir özelliği var. Dünya coğrafyasında insanları rahatlıkla buluşturabilen, sınırları ortadan kaldıran güç, edebiyatın içindeki samimiyetten ve salih niyetten gelmekte.

Güzel işler yapmak için yola çıkan edebiyatın kuşatıcı gücü yüzyıllardır tüm insanlığı ortak paydalarda buluşturarak yaşamaya devam ediyor. Bizler de böylelikle sadece kendi edebiyatımızı değil dünya edebiyatını da takip ederek milletler ve kültürler arasında sıkı bağlar kurmuş oluyoruz.

Tolstoy, Çehov, Dostoyevski, Tagor, Baudelaire, Mayakovski, Kafka, Goethe ve daha nicelerini hiç ayırt etmeden okuduk ve okumaya devam ediyoruz. Edebiyat; içinde çeşitlilik barındırdığı müddetçe zenginleşir. İyi okuyucu dediğimiz kim varsa ayırt etmeden okumalar yapan kişilerdir. Edebiyatı bir bütün olarak görerek her milletten güzel örneklerle kendi düşünce dünyasını zenginleştiren kişiler aynı oranda çevrelerinde de etkili olurlar.

Kardeş ülkeler diye adlandırdığımız dini ve milli gönül bağımızın olduğu ülkelerin edebiyatını da daha yakından takip ederiz. Çünkü bizim bir parçamızdır onların yazdığı her cümle. Kendimizden de parçalar görürüz onların yazdıklarında.

Edebiyatın bu kuşatıcı iklimini canlı tutmak için birçok program yapılıyor. Özellikle geniş katılımlı programlarda farklı milletlerin edebiyat adamları birbiriyle tanışarak, görüşerek paylaşımlarda bulunuyor ve kardeş halkların mesafe tanımadan buluşabilmelerine olanak sağlanıyor.

Adını andığımızda içimizin kıpır kıpır olduğu, bazen boğazımızın düğümlendiği coğrafyalarla buluşmak da ayrı bir anlam ifade etmekte. Bosna, Kosova, Kerkük, Tunus gibi ülkelerin içimizdeki yerini ve değerini ne kadar anlatsak azdır. Bağımızın çok eskilere dayandığı bu ülkelerin yeri, bizde tartışmasız bir değerdedir.

Şimdi Tokat'ta bu ülke şairleri bir program için bir araya geliyor. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi'nin hazırladığı "Akzambaklar Şehri Tokat'ta, Kardeş Ülkeler Şiir Akşamı" adlı program ile hem kardeş ülke şairleri hem de ülkemizin seçkin isimleri Tokatlılar ile buluşacaklar.

Bosna'dan Cemalettin Latiç, Kosova'dan Zeynel Beksaç, Kerkük'ten Şemsettin Küzeci, Tunus'tan Hana Messaoudi kardeş ülkelerden katılacak isimler. Ülkemizden de M. Atilla Maraş, Hüseyin Akın, Fatma Şengil Süzer, Ayşe Sevim, Leyla Arsal ve Ali Bal katılacak şairler. Programda ayrıca müzikleriyle Mustafa Koç da kendi özgün çalışmalarıyla edebiyat severlerin eşsiz bir akşam geçirmeleri için katkı sağlayacak.

Bu program Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi'nin Tokat'taki ilk programı olacak. Tokat'ta yönetim değişikliğine giden dernekte biz de şehrin kültür atmosferine katkı sağlamak isteyen gönül dostlarıyla birlikte bir yola çıkmış olduk. Şehirlerin imarının sadece belediye çalışmalarıyla sağlanamayacağı aşikardır. Şehrin kadim kültürünün tanıtılması için bu tür programlar çok önem arz etmekte.

Tokat ki Evliya Çelebi'nin tanımıyla u00c2limler Konağı, Fazıllar Yurdu, Şairler Yatağı bir şehir. Böyle bir payeyi yüzyıllar öncesinden kazanmış Tokat'a en yakışacak programı yapmak için planlar yaparken özellikle "Kardeş Ülkeler" vurgusunu yapmak istedik. Edebiyatın içimize yayacağı kardeşlik duygusunu kardeş ülke şairleriyle gerçekleştirmenin isabetli bir karar olacağı kanaatiyle dünyanın şairini ve şiirini Tokat'ta buluşturarak hem derneğin faaliyetlerine başlamış olduk, hem de şehrin edebiyatseverlerini şiirin gerçek yüzüyle tanıştırmayı hedefledik.

Edebiyat kuşatır ve mesafeleri aradan kaldırır. Bunun en güzel örneğini biz şiirlerle sağlayacağız. Şairler farklı dillerden seslendirse de şiirlerini, ortak paydamız sevgi ve kardeşlik olduğuna göre ortaya gönülleri hoşnut edecek güzellikler çıkacaktır.

8 Mayıs 2015 Cuma akşamı saat 20.00'de Tokat'ta Kültür Sarayı'nda Tokatlılar dünyanın şiirine şahit olacaklar. Tokat'ta ilke kez böylesine bir program gerçekleşecek. Kaçırmamakta fayda var. Dernek Şube Başkanı olarak; tüm önyargıları, şehrin gürültüsünü ve koşuşturmayı bir anlık da olsa bir kenara bırakarak, ben herkesi şiirin sesine kulak vermeye davet ediyorum.